MP3-soittimet ongelma liikenteessä

Ajoa haittaavien laitteiden käyttö on kiellettyä myös pyöräillessä. Laitteiden käytön valvonta on kuitenkin käytännössä lähes mahdotonta.

Liikenteessä sattuu yhä useammin vaaratilanteita, jotka aiheutuvat tarkkaavaisuuden herpaantumisesta musiikin kuuntelun takia. Muun muassa jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden törmäilyt puhuttavat kadulla.

Tieliikennelaissa ajoa haittaavien äänen- ja kuvantoistolaitteiden käyttö on kielletty. Poliisin on lähes mahdotonta valvoa lakia käytännössä.

- Liikenteen valvonta on pakko priorisoida resurssien mukaan. Joensuussa on otettu linja, että teko on rangaistava, jos laitteiden käytöstä on liikenteelle konkreettista vaaraa. Käytännössä tämä tarkoittaa tilannetta, jossa pyöräilijä törmää autoon tai jalankulkijaan kuunnellessaan musiikkia, kertoo kenttäkomisario Kimmo Wetterstrand Joensuun poliisista.

Aivan huomiotta asia ei kuitenkaan jää. MP3-soitinten käyttöä pyöräteillä pidetään silmällä aika ajoin.

- Syksyisen kevyen liikenteen teemavalvonnan aikana poliisi tarkkailee tehostetusti kevyeen liikenteeseen liittyvien säädösten toteutumista.

Pyöräilyn yhteydessä MP3-soittimien käytöstä aiheutuneisiin vaaratilanteisiin saatetaan puuttua, toteaa Wetterstrand.

Tarkkaavaisuutta liikenteeseen

Helsingin polkupyöräilijät ry:n puheenjohtaja Petri Sipilä myöntää, että musiikkilaitteista aiheutuvat vaaratilanteet on tiedostettu.

- Musiikin kuuntelu voi haitata muun liikenteen havaitsemista. Ongelma ei ole ainoastaan pyöräilijöiden musiikin kuuntelu vaan myös jalankulkijoiden. Olen huomannut, etteivät he kuule takaa tulevaa polkupyörää eivätkä reagoi edes kellon soittoon, Sipilä kertoo.

Helsingin polkupyöräilijöiden päämääränä on muun muassa turvallisen pyöräilyn edistäminen Suomessa. Tässä suhteessa pyöräilyn ja musiikin kuuntelu suhde mietityttää.

- Emme ole vielä tehneet mitään linjausta pyöräilyn ja musiikin kuuntelun suhteen. Sen voisi ottaa esille turvallisuuskysymyksenä. Ainakaan emme suosittele musiikin kuuntelua liikenteessä, pohtii Sipilä.

Kevyen liikenteen turvallisuus ei kuitenkaan riipu ainoastaan pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden valinnoista. Vaaratilanteita aiheutuu myös autoilijoiden sääntörikkomusten takia.

- Pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden turvallisuutta pyritään meillä parantamaan lähinnä kehottamalla heitä itseään varovaisuuteen ja luomalla heille uusia velvollisuuksia. Autoilijoitakin pitäisi ohjeistaa enemmän siitä, miten pyöräilijät ja jalankulkijat voisi ottaa paremmin huomioon. Jo vilkun käyttö risteyksissä parantaisi turvallisuutta, huomauttaa Sipilä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat