Mainos

MotoE-varikon raju tulipalo tuhosi kaikki pyörät ja varusteet, uusien valmistamiseen kaksi kuukautta aikaa – ”Miljoonaluokan vahingoista puhutaan"

1:06
Aki Ajon kommentit heikosti menneen Qatarin viikonlopun jälkeen.

Uusi moottoripyöräilysarja MotoE sai dramaattisen alun, kun raju tulipalo tuhosi koko luokan kaluston keskiviikon ja torstain välisenä yönä Espanjan Jerezissä. Paikalla oleva MTV Urheilun asiantuntija ja Suomalaiskuljettaja Niki Tuulen mekaanikko Matti Kiiveri kuvailee tunnelmaa järkyttyneeksi.

Uudessa MotoE-sarjassa mukana ovat suomalaiset Niki Tuuli ja Ajo Motorsport-tallia johtava Aki Ajo. Suomalaistiimi aloitti ensimmäiset viralliset MotoE-testit keskiviikkona, mutta yöllä hotellille kantautui järkyttäviä uutisia.

Sarjan siirrettävä varikkorakennus oli ilmiliekeissä.

– Saimme viime yönä kahden aikaan tiedon hotellille, että varikolla on syttynyt puolenyön jälkeen iso tulipalo. Järjestäjiä oli yöllä vielä muutama paikalla ja he olivat haistaneet savua testitiimin boksista. Kun he pääsivät paikalle, se syttyi ilmiliekkeihin. Voimakas, räjähdysmäinen palo, MTV Urheilun puhelimitse tavoittama Kiiveri kertoi torstaina.

Tulipalo tuhosi koko kaluston – 18 moottoripyörää. Onnettomuudessa ei kuitenkaan tullut henkilövahinkoja.

– Tiimien pyörät, tavarat, kaikki tuhoutui. Luulin yöllä, että kyse on vitsistä. Se olikin aivan totta. Koko tiimi on järkyttynyt, Kiiveri päivitteli.

– Miljoonaluokan vahingoista puhutaan, varmaan lähempänä 10 miljoonaa euroa. Pyörien osuus on jo useampi miljoona.

Palon tiedetään alkaneen MotoE-sähkömoottoripyöriä valmistavan tehtaan testikuljettajien pilttuusta. Syytä ei kuitenkaan vielä tiedetä.

Kauden alku siirtyy

MotoE-sarjaa on kehitelty Kiiverin mukaan useampia vuosia.  Testejä oli tarkoitus ajaa kuluvan viikon lisäksi myös huhtikuun lopulla. Kauden oli määrä käynnistyä Jerezissä 5. toukokuuta. 

Tuoreen sarjan tilanne on haastava, sillä yhdelläkään kuljettajalla ei ole menopeliä allaan. Lähes identtiset moottoripyörät tulevat italialaiselta tehtaalta, jolla on nyt kiireiset ajat edessään.

– Toivottavasti tehdas saisi pikaisella aikataululla toimitettua pyöriä ja saisi varaosat kasaan. Sarjassa kuljettajia on 18 ja varapyöriä täytyy olla tietysti valmiina. Se tarkoittaa, että niitä pitää olla 20-22, että pääsee järjestämään kilpailun. Kiire tulee.

– Tehtaan kaveri sanoi infotilaisuudessa, että heillä on kaksi pyörää valmiina, Kiiveri naurahti.

Järjestäjät arvioivat torstaiaamun infotilaisuudessa, ettei Jerezissä testata tai ajeta tällä kaudella. 

– Aikataulu olisi liian nopea tehtaalle. Varikkorakennukset, varaosat ja kaikki muut pitää myös tehdä. Tiimejä luvattiin informoida 1-2 viikon päästä lisää.

Järjestäjät uskoivat, ettei MotoE-sarjaa ei jouduta perumaan kokonaan. Kauden toinen osakilpailu on määrä ajaa Ranskan Le Mansissa 19. toukokuuta. 

– Järjestäjät eivät osanneet kertoa hirveästi tässä kohtaa. Kilpailukalenteriin on tulossa muutoksia. Alkaako sarja Ranskasta, kenties.

Suomalaiskuljettaja Tuuli ajaa myös Espanjan mestaruussarjaa. MotoE-testit peruttiin kuluvalta viikolta, joten suomalaistalli etsi uuden mahdollisuuden testata pyörää.

– Teimme nopean muutoksen kalenteriin ja lähdimme vuokra-autolla kohti Portugalia. Osa ajovarusteista säilyi, ne olivat hotellilla mukana.

MotoE-kausi koostuu viidesta osakilpailusta. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja