Mainos

MOT: Suomi menettänyt osinkokikkailussa yli miljardin euron verotulot

Suomi on menettänyt osinkokikkailun takia ainakin 1,3 miljardin euron verotulot vuoden 2005 jälkeen. Sijoittajat ovat pesseet osinkoja verovapaiksi muun muassa siirtämällä osakkeita yhdysvaltalaisille eläkerahastoille. Asiasta kertoo Ylen MOT-ohjelma.

Osingonpesussa osakkeiden omistajaksi on MOT:in mukaan vaihdettu osingonmaksuhetkeksi sellainen omistaja, joka saa osingon verovapaasti tai alhaisemmalla prosentilla kuin todellinen omistaja.

Verottaja ei välttämättä edes tiedä sitä, kuka lopulta saa yritysten maksamat osingot niiden mennessä esimerkiksi hallintarekisteriin merkityille omistajille.

Verohallinnon mukaan suomalainen osinkoverokäytäntö on suojannut Suomea veronkierron kaikkein aggressiivisimmilta muodoilta. Monesta muusta eurooppalaisesta valtiosta poiketen osinkojen lopullinen lähdevero peritään Suomessa jo osinkoa maksettaessa.

Suomi ei MOT:in mukaan silti ole säästynyt siltä, että sijoittajat yrittävät pestä osinkojaan kokonaan tai osittain verottomiksi.

Suomalaisia osinkoja pestään verovapaiksi USA:ssa

Yksi keskieurooppalaisessa ja myös suomalaisessa osingonpesussa käytetty menetelmä on MOT:in mukaan siirtää osakkeita yhdysvaltalaisten eläkerahastojen omistukseen. Suomen ja Yhdysvaltojen välisen verosopimuksen mukaan tällaiset rahastot eivät maksa ollenkaan veroa niistä osingoista, joita ne saavat omistamistaan suomalaisista osakkeista.

Yhdysvaltalaisten rahastojen käyttö osinkoverokikkailuun on tuttu asia Verohallinnossa.

– Me olemme ilmiöstä Verohallinnossa tietoisia ja seuraamme sitä aktiivisesti, ylitarkastaja Katja Pussila sanoo MOT:lle.

Pussilan mukaan verottaja ei tässä vaiheessa voi kertoa asiasta enempää. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja