Verottaja paljastanut kymmeniä sijoittajia veronkierrossa auttavia yrityksiä - veroja epäillään vältetyn noin 80 miljoonalla

Verohallinto on valvonnassaan löytänyt kymmeniä yrityksiä, joiden tarkoituksena uskotaan olleen auttaa sijoittajia veronkierrossa ja näin huijata Suomen valtiota.

Järjestelmälliseksi kuvaillun veronkierron vuoksi vuosina 2018–2021 on verottajan mukaan jäänyt veroja saamatta noin 80 miljoonaa euroa.

– Toiminta verojen kiertämiseksi on ollut hyvin ammattimaista ja järjestelmällistä: perustetaan yrityksiä, joiden liiketoimintamalli on lähdeveron kiertäminen. Perustajien joukossa on ollut niin suomalaisia kuin ulkomaalaisiakin henkilöitä. Meillä on käynnissä useita tarkastuksia ja niiden perusteella veroja määrätään maksuun todennäköisesti lisää, riskivastaava Katja Pussila Verohallinnosta kertoo.  

Huijauksen kohteena on ollut Verohallinnon havaintojen perusteella vuosittain noin 700 miljoonaa osaketta, joita on kaupattu lähdeveron välttämiseksi edestakaisin.

Verohallinnon mukaan yritysten toiminta on paljastunut Verohallinnon suurten tietomassojen analysointikyvyn panostusten ansiosta. Työssä ovat auttaneet tietojen saanti eri lähteistä, mukaan lukien muiden maiden viranomaisilta.

Verohallinto kertoo, että kyseisiä veronkiertoon tähtääviä järjestelyjä tehdään hallintarekisteröidyille osakkeille. Hallintarekisteriin merkittyjen osakkeiden omistajat eivät ole julkinen tieto. Rekisterissä näkyy osakkeen todellisen omistajan sijasta vain arvo-osuustilin hoitajan tiedot.

Lue myös:

    Uusimmat