Kuvernööri: Kryvyi Rihin ohjusiskun uhriluku kasvanut kuuteen, 75 loukkaantunut – MTV seurasi sotaa

Silminnäkijä kuvasi drone-iskun Moskovassa 1:52
Katso videolta: Tältä lennokki-isku näytti Moskovan keskustassa.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa maanantaina 31. heinäkuuta 2023.

  • Yhdysvallat: Ukraina saa F-16-hävittäjiä vuoden loppuun mennessä
  • Venäjä väittää Ukrainan iskeneen Krimille yli 20 lennokilla sunnuntaina
  • Krimin sotilastukikohdassa räjähti keskiviikkona ammusvarasto
  • Venäjä on irtautunut Mustanmeren viljasopimuksesta
  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

19:00: Kuvernööri: Kryvyi Rihin ohjusiskun uhriluku kasvanut kuuteen, 75 loukkaantunut

Kyiv Rihin iskujen kuolonuhrin määrä on kavanut kuuteen ja loukkaantuneiden määrä 75:een. Tiedot perustuvat Dnipropetrovskin alueen kuvernööri Serhi Lysakin maanantaina antamiin tietoihin.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan yli 350 henkilöä osallistuu maanantaina tapahtuneiden iskujen etsintä- ja pelastustyöhön.

Kaupungin pormestari Oleksandr Vilkul kertoi, että tiistaina kaupungissa vietettään surun päivää.

(CNN)

18.03: Ukraina saattaa käyttää tulevaisuudessa Kroatian satamia viljan vientiin

Ukraina ja Kroatia ovat sopineet mahdollisuudesta käyttää Kroatian satamia Tonavan ja Adrianmeren rannalla ukrainalaisen viljan viennissä.

Reutersin mukaan asiasta ilmoitti maanantaina Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba.

(Reuters)

16:44: Ukraina: Venäjän iskuissa tuhoutunut 180 000 tonnia viljaa

Ukrainan ulkomisteriö kertoi maanantaina, että Venäjän iskuissa on tuhoutunut 180 000 tonnia viljaa yhdeksän päivän aikana.

Venäjä on iskent Ukrainan satamainfrastruktuuriin useita kertoja vetäydyttyään Mustanmeren viljasopimuksesta heinäkuun puolivälissä. Sopimus olisi mahdollistanut Ukrainalle viljan viennin ulkomaille.

(Reuters)

15.00: Venäjä sanoo tehostaneensa iskujaan Ukrainaan kostona iskuista Krimille

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu sanoo, että Moskova on tehostanut iskuja Ukrainan sotilaalliseen infrastruktuuriin vastauksena hyökkäyksiin Venäjän miehittämiä alueita vastaan.

Ukrainan vastahyökkäys on epäonnistunut ja se keskittyy tekemään terrori-iskuja siviili-infrastruktuuriin, Shoigu väittää.

Venäjä sanoi sunnuntaina torjuneensa yön aikana 25 ukrainalaislennokin iskun miehittämälleen Krimin niemimaalle.

(STT)

13.33: Ukraina: Venäjän ohjusiskun uhriluku noussut neljään

Jo neljän ihmisen raportoidaan kuolleen venäläisen ohjuksen osuttua asuinrakennukseen Kryvyi Rihin kaupungissa Keski-Ukrainassa.

Ukrainan sisäministerin Ihor Klymenkon mukaan venäläinen ohjus tuhosi osia kerrostalosta neljännen ja yhdeksännen kerroksen välillä.

Brittilehti Guardianin mukaan sekä Dnipropetrovskin kuvernööri Serhi Lysak että Ukrainan presidentin kanslian apulaispäällikkö Oleksi Kuleba sanovat, että iskussa kuolleiden määrä on noussut neljään. Yksi kuolleista on lapsi, kuvernööri Lysak sanoo.

Kuleban mukaan loukkaantuneita on yli 40.

Sisäministeri kertoi aiemmin yhdestä kuolleesta, mutta sanoi, että raunioiden alta voi löytyä lisää ihmisiä. (STT)

10.32: Ukraina: Ainakin yksi kuollut Kryvyi Rihiin tehdyssä ohjusiskussa

Ukrainan sisäministeriön mukaan ainakin yksi ihminen on kuollut Kryivyi Rihiin tehdyssä ohjusiskussa. Raunioiden alla saattaa olla myös ihmisiä loukussa.

Ilmeisesti ohjuksia iskeytyi kaupunkiin kaksi, toinen nelikerroksiseen oppilaitokseen ja toinen yhdeksänkerroksiseen asuintaloon.

(Reuters)

10.11: Ukraina: Venäjä iski Kryvyi Rihiin ohjusiskulla 

Venäjä on tehnyt maanantaiaamuna ohjusiskun Ukrainan keskiosassa sijaitsevaan Kryvyi Rihin kaupunkiin, kertoo Ukrainan sisäministeriö Reutersin mukaan.

Sosiaalisessa mediassa kiertävällä vahvistamattomalla videolla, jota väitetään kaupungissa kuvatuksi, näkyy ammottava reikä yhdeksänkerroksisen talon sivussa ja tulipalo sen sisällä. 

(Reuters)

9.27: Zelenskyi varoittaa: Sota on tulossa Venäjälle

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kommentoinut videoviestissään Moskovan sunnuntaista drone-iskua. Asiasta uutisoi The Guardian

– Asteittain sota on palaamassa Venäjän alueelle, sen symbolisiin keskuksiin ja sotilastukikohtiin. Tämä on välttämätön, luonnollinen ja täysin reilu prosessi.

Ukrainan ilmavoimien tiedottaja Yurii Ihnat sanoi sunnuntaina, että sota koskettaa jo kaikkia niitä, jotka ajattelevat, ettei se kosketa heitä.

– Venäjällä on jo tietynlainen ilmapiiri – että jotakin lentää sinne, ja kovaäänisesti. Enää ei voida puhua rauhasta ja tyyneydestä Venäjän sisällä. He saivat, mitä halusivat. 

Venäjän puolustusministeriön mukaan droneja oli kolme, joista yksi ammuttiin alas Moskovan laidoilla ja kaksi jumitettiin elektronisen sodankäynnin keinoin Moskovan yllä, jolloin ne putosivat. Silminnäkijävideot ja kuvat näyttävät kuitenkin räjähdyksiä ja tuhoja Moskovan bisneskorttelissa, jossa ne repivät modernin IQ-Quarter -pilvenpiirtäjän julkisivua. 

9.24: Venäjä sanoo jatkavansa vuoropuhelua rauhanomaisesta ratkaisusta Ukrainassa kumppaneidensa kanssa

Venäjän puolustusministeriö sanoi, että Venäjä jatkaa dialogia Kiinan, Brasilian ja afrikkalaisten kumppaneidensa kanssa rauhanomaisen ratkaisun mahdollisuuksista Ukrainassa. Asiasta kertoi Reutersin mukaan Venäjän valtiollinen uutistoimisto Ria maanantaina.

Viime viikolla pidettiin Venäjän ja Afrikan maiden välinen huippukokous, jossa afrikkalaiset johtajat patistivat Putinia lopettamaan sodan Ukrainassa.

(Reuters)

9.05: Brittitiedustelu: Venäjä pyrkii nopeuttamaan sotilaiden kutsumista palvelukseen

Britannian puolustusministeriön twiitin mukaan Venäjän duuma on heinäkuun puolivälissä nostanut asevelvollisuuteen astumisikää 27 vuodesta 30:een. 

Asevelvollisia ei tällä hetkellä sodi Ukrainassa, mutta näiden nopea palvelukseen kutsuminen vapauttaa ammattisotilaita ja reserviläisiä muista tehtävistä Venäjällä.

24. heinäkuuta Venäjän presidentti Vladimir Putin nosti mobilisoitujen reserviläisten ja upseerien yläikärajan 70:ään ikävuoteen. 

Brittitiedustelun mukaan nämä keinot osaltaan kertovat Venäjän epäonnistumisesta sodan eriyttämisestä kansasta. Myös viimeaikaiset drone-iskut Moskovaan, kiristyneet tukahduttamistoimet sekä Wagner-kapina ovat tuoneet sotaa lähemmäs tavallisten ihmisten elämää.

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä

6.46: Zelenskyi: Venäjä yrittänee hyökätä Ukrainan energiajärjestelmiin taas säiden kylmetessä

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi Reutersin mukaan sunnuntaina odottavansa Venäjän jatkavan hyökkäyksiään Ukrainan energiajärjestelmiin, kun säät myöhemmin tänä vuonna taas kylmenevät. Zelenskyi vannoi myös tekevänsä kaiken mahdollisen sähköverkon puolustamiseksi.

Lähes 40 prosenttia Ukrainan energiajärjestelmistä vahingoittui Venäjän ohjus- ja lennokki-iskuissa viime talvena, mikä johti ukrainalaisten kaupunkien pimenemiseen ja kylmenemiseen. Ukraina on pitänyt tätä tarkoituksellisena strategiana vahingoittaa siviilejä ja siten sotarikoksena. Venäjä taas on väittänyt tehneensä iskut vähentääkseen Ukrainan taistelukykyä.

Säiden lämmettyä iskut Ukrainan energiainfrastruktuuriin laantuivat iskujen keskityttyä muille alueille.

– On selvää, että tänä syksynä… ja talvena vihollinen tulee yrittämään uudestaan Ukrainan energiateollisuutta vastaan kohdistuneen terrorin toistoa. Meidän tulisi olla valmiita tähän, Zelenskyi sanoi Reutersin mukaan puhuessaan sunnuntaina läntisessä Ivano-Frankivskin kaupungissa viranomaisille.

Viime talvesta selviytymistä auttoivat Ukrainassa nopeat korjaukset, jotka nojasivat usein Ukrainan läntisten liittolaisten lähettämiin varajärjestelmiin.

(Reuters)

23.48: Reuters: Ukraina aloittaa neuvottelut turvatakuista Yhdysvaltojen kanssa

Ukraina on aloittamassa neuvottelut Yhdysvaltojen kanssa turvatakuiden antamisesta Ukrainalle, kertoo uutistoimisto Reuters.

–Turvatakuut ovat Ukrainalle konkreettisia, pitkäaikaisia velvoitteita, joilla varmistetaan Ukrainan kyky voittaa Venäjä ja hillitä sen aggressiota tulevaisuudessa. Nämä tulevat olemaan selkeästi laadittuja tukimuotoja ja -mekanismeja, sanoi Ukrainan presidentin kansliapäällikkö Andri Yermak Telegramissa Reutersin mukaan.

Yermakin mukaan takuut "tulevat voimaan, kunnes Ukrainan Nato-jäsenyys varmistuu".

Aiemmin heinäkuussa Vilnassa järjestetyssä Nato-huippukokouksessa G7-maat lupasivat antaa Ukrainalle turvatakuita ja auttaa Ukrainan armeijan vahvistamista. Yermakin mukaan yli 10 muuta maata on liittynyt G7-maiden julkilausumaan. Ukraina neuvottelee kunkin maan kanssa takuiden ehdoista.

(Reuters)

20.30: Venäjän tekemän ohjusiskun uhrimäärä kasvanut

Venäjän tekemän ohjusiskun uhrimäärä on noussut kahteen, väittää The Kyiv Independent. Venäjä teki ohjusiskun Ukrainan koillisosassa sijaitsevaan Sumyn kaupunkiin lauantai-iltana.

Haavoittuneiden määrä on noussut 20:een. Kolme ihmistä on joutunut sairaalahoitoon.

Isku kohdistui kaupungissa sijaitsevaan oppilaitokseen.

Lue lisää sunnuntain tapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat