Mopomiitit "paisuvat paisumistaan", poliisi peräänkuuluttaa varovaisuutta ja maalaisjärkeä: "Se olisi optimitilanne"

Mopomiitit ovat äityneet aika ajoin vaarallisiksi – poliisi kertoo näkemyksensä 6:52
Vanhempi konstaapeli Iiro Mäkitalo kertoo, millaista viestiä poliisi peräänkuuluttaa kokoontumisajoihin osallistuvien huoltajille. MTV vieraili Vantaan Hakintiellä, mikä on suosittu paikka mopomiiteille.

Nuorten moottoripyörien kokoontumisajot ovat äityneet joillakin alueilla niin vaarallisiksi, että niiden järjestäminen on jouduttu kieltämään. Näin on käynyt muun muassa Seinäjoella Minimanin piha-alueella.

MTV Uutiset kävi poliisin kanssa Vantaan Hakintiellä, joka on myös suosittu paikka kokoontumisajojen järjestämiseen.

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen vanhempi konstaapeli Iiro Mäkitalo kertoo, että niin kutsutut mopomiitit keräävät sadan, joskus jopa tuhatpäisen osallistujakaartin.

Nuoret ovat pääsääntöisesti alle 18-vuotiaita ja kerääntyvät kurvailemaan hyvin erilaisilla menopeleillä.

– Suurimmaksi on mopoa ja kevytmoottoripyörää. On myös moottoripyörää, mopoautoa ja mönkijää. Vähän kaikennäköistä kulkuneuvoa.

– Nuoria saattaa tulla mopoilla sadan kilometrin päästäkin eli paikalle saatetaan ajaa kolmen tunnin matka.

Mopomiitit ovat nuorten tapa viettää aikaa. Kokoontumisiin liittyvä ilkivalta ja esimerkiksi kumin polttaminen asfalttiin ei luonnollisesti ole sallittua.

– Itse tekokin on rangaistavaa. Puhutaan vahingonteosta ja jonkun piikkiin senkin hoitaminen menee aikanaan.

Moottoripyörien kokoontumisajoissa on sattunut vuosien aikana erilaista kirjavaa vahinkoa, mutta poliisi on erityisesti huolissaan henkilövahingoista.

– Jotkut tapaukset ovat vakaviakin. Suurin osa rikoksista on liikennerikoksia eli pienistä rikkomuksista aina törkeisiin liikenneturvallisuuden vaarantamisiin.

– Toki sivussa on lieveilmiöitä. Pientä ilkivaltaa tai vahingontekoa tai pahoinpitelyitä saattaa olla, mutta pääpaino on liikennerikoksissa.

Poliisi peräänkuuluttaa järjenkäyttöä. Eli sitä, että kulkuneuvoista pidetään huolta ja huolehditaan myös muista itseään unohtamatta.

– Nuoret ovat aina kokoontuneet ja tulevat aina kokoontumaan. Ilman muuta pitäisi olla jokin paikka, missä nuoret voisivat kokoontua, mutta tapahtumalla pitäisi olla järjestäjä, joka huolehtii ja kantaa vastuun. Se on laaja kokonaisuus, mutta se olisi optimitilanne.

Minkälaista viestiä poliisi peräänkuuluttaa kokoontumisajoihin osallistuvan huoltajalle? Katso haastattelu jutun alusta.

Lue myös:

    Uusimmat