Moottori: Autoilijoille tutusta "ihmeaineesta" voi olla jopa enemmän haittaa kuin hyötyä

Uuden ajan ongelma: Miten päästä autoon, jos avaimesta loppuu patteri 1:32
Auton avaimeton käynnistys ei välttämättä pelitä pakkasella. Autoliiton tiepalvelumies Reijo Häkkinen, mikä avuksi, jos niin käy.

Moottori-lehden haastatteleman asiantuntijan mukaan monien autoilijoiden käyttämästä lukkosulasta voi olla hyötyään enemmän haittaa.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen kertoo Moottorille, että muun muassa auton jäässä olevien mekaanisten lukkojen sulattamiseen käytettävää lukkosulaa ei pitäisi autoilijan tarvita lainkaan, mikäli lukoista on pitänyt huolta.

Mikäli lukkoa ei ole voidellut, voi lukkosulasta olla apua lukon sulattamiseen, mutta silloinkaan ei kannata valita mitä tahansa marketin hyllyltä löytyvää vaihtoehtoa, vaan sellainen, joka myös voitelee.

– Voitelematon lukkosula vain sulattaa lukon mutta ei voitele eli kyseessä on lähinnä kertaluontoinen ensiapu. Öljyttömän lukkosulan toistuva käyttö saattaa aiheuttaa hapettumia lukon sisällä, jotka vaikuttavat lukon toimintaan ja luotettavuuteen, Vesalainen toteaa Moottorille.

Toimi näin, niin et edes tarvitse lukkosulaa

Vesalainen kertoo, ettei ole itse tarvinnut lukkosulaa milloinkaan, vaikka on viimeisten 26 vuoden aikana paljon autoillutkin.

– Pieni tuikkaus spraypurkista ase- tai lukkoöljyä säännöllisesti ja aina ennen auton pesua pitää lukot hyvässä kunnossa.

Lue myös:

    Uusimmat