Moni vanhus otti koronaeristyksessä jättidigiloikan – näillä keinoilla Leena sai 89-vuotiaan äitinsä Netflixiin ja soittamaan videopuheluita

89-vuotiaana onnistuneen digiloikan tehneen henkilön tytär kertoo onnistumisesta 2:53
Näin sain iäkkään äitini innostumaan teknologiasta – kuuntele Leena Mannerin koko haastattelu Uutisaamussa

Suomessa on käynnissä Digitukiviikko, joka kannustaa kansalaisia uusien teknologisten taitojen pariin. Leena Mannerin 89-vuotias on äiti on koronaeristyksen kuukausina ottanut jättiharppauksen uusien taitojen omaksumisessa.

Sovellus sovellukselta, hiljalleen pala palalta.

Siinä on Leena Mannerin neuvo omaisille, jotka pohtivat, kuinka saada ikäihminen innostumaan teknologiasta. Manner kertoo MTV Uutisaamussa 89-vuotiaan äitinsä digiloikasta, joka herättää hänessä suurta ylpeyttä.

 – Äitini ei koskaan ole ollut innostunut teknologiasta. Taidot pitää syöttää hänelle pieninä palasina ja kertoa, miten ne helpottavat asioiden hoitamista. Kaikki alkoi siitä, kun äiti sai käsiinsä padin ja alkoi kirjoittaa nuoruusmuistojaan sillä ylös. Ostimme hänelle myös vanhan pienen tv:n tilalle uuden laitteen, johon oli asennettu valmiiksi suoratoistopalvelut. Hän pääsi katselemaan uusia hienoja sarjoja Netflixistä, Manner kertoo.

Maaseudulla asuva iäkäs äiti oli myöhemmin huolestunut kunnon rapistumisesta koronaeristyksen aikaan. Siihenkin löytyi ratkaisu.

“Digiloikka yhdessä yössä”

Tytär hankki äidille pääsyn etätuolijumppaan, joka osoittautui suureksi menestykseksi. Neljän jumppakerran jälkeen äiti varmisti, että onhan liikuntatuokioita luvassa jatkossakin.

 – Aluksi hän vastusti tuolijumppiakin ja väsyi niistä. Lopulta näki, että ne todella piristivät häntä, Manner kertoo.

Viestisovellus Whatsapin käyttö ei tyttären mukaan vielä ole äidillä täysin hallussa, mutta Face Time -videopuheluiden soitto sitäkin paremmin. 

Uutisaamussa vieraillut Digitukiviikon projektipäällikkö Minna Piirainen pitää Mannerin kertomaa tarinaa melko perinteisenä: ikäihmisen motivaatio lisääntyy hiljalleen taitojen karttuessa. Hyviä motivaattoreita digitaitojen omaksumisessa ovat yhteydenpidon helpottuminen omaisiin ja esimerkiksi sukututkimukseen perehtyminen verkossa.

– Koronavirus on Piiraisen mukaan antanut valtavan sykäyksen vanhusten digitaitoihin. Viruksen myötä lähes koko yhteiskunta siirtyi digitaaliseen vuorovaikutukseen, melkeinpä yhdessä yössä, Piirainen sanoo.


Lue myös:

    Uusimmat