Moni suomalaisille suunnattu ravintola on sulkenut Tallinnassa ovensa – Virossa terassit avataan vapun jälkeen

Hallitus suosittelee matkailijoille edelleen vain kotimaan kohteita –"Tautitilanne on Euroopassa tällä hetkellä huononemaan päin" 2:20
Viikko sitten hallitus suositteli matkailijoille edelleen vain kotimaan kohteita.

Virossa koronapaussi on päättynyt ja Viron hallitus on antanut luvan avata Viron ravintoloiden ja kahviloiden terassit vapun jälkeisenä maanantaina. Avaaminen koskee vain terasseja. Ravitsemusliikkeiden sisätilat jäävät yhä suljetuiksi lukuun ottamatta noutoruuan myymistä.

Terassien avaaminen otetaan Tallinnassa vastaan osin ristiriitaisin tuntein. Vanhan kaupungin Raatihuoneentorilla osa ravintoloitsijoista on käynyt viranomaisten kanssa viime viikkoina kissa ja hiiri -leikkiä avaamalla aamuisin terassinsa, ja sitten sulkemalla sen, kun poliisin ja terveysviranomaisten koronapartio on osunut paikalle.

Ravintoloitsijoiden selitys on ollut se, että sisätiloista ruokaa tai juoman hakeneella asiakkaalla on oikeus valita paikka, jossa ostoksensa nauttii – olkoon se sitten vaikka terassi, jossa sattumalta sattuu olemaan ”auringonottoon” varattuja pöytiä ja tuoleja.

Ennen kaikkea Tallinnan terassikauden avauksen onnistuminen riippuu kuitenkin siitä, uskaltavatko turistit palata koronan riepottelemaan Viroon. Viro nousi hetkeksi koko maailman ykköseksi uusissa koronatartunnoissa ja siitä uutisoitiin näyttävästi etenkin Suomessa, joka pysyy Viron tärkeimpänä matkailumarkkinana.

Viime viikkoina koronatilanne Virossa on rauhoittunut, mutta uusien tartuntojen ilmaantuvuusluku on yhä monta kertaa korkeampi kuin Suomessa.

Suomalaisille suunnatut ravintolat kadonneet

Koronakriisi on iskenyt todella lujaa Tallinnan ja etenkin vanhan kaupungin ravintoloihin. Vanha kaupunki on Tallinnan turistialueen ydintä, eikä turisteja ole Tallinnassa viime syksyn jälkeen juuri näkynyt. Vuodenvaihteesta lähtien vanha kaupunki on ollut suorastaan aavemaisen tyhjä, 95 prosenttia turisteille suunnatuista palveluista on ollut tauolla.

Suomi rajoittaa yhä merkittävästi matkustusta Virosta Suomeen, vaikka Viro jo päästääkin suomalaisen ilman rajoituksia.

Lähes kaikki puhtaasti suomalaisille suunnatut ravintolat ovatkin vanhasta kaupungista nyt kadonneet. Vanhan kaupungin pääkadun Virun katukuvasta ovat häipyneet Arizona Saloon ja Lokaal Helsinki, vaikka Suomen liput niiden liiketilojen edessä yhä liehuvatkin.

Suljettu on myös Viru-kadun De la Gardie -tavaratalon kattokerroksessa toiminut suomalaisen omistama Katusekohvik-ravintola.

Raatihuoneentorilla suosittua Kehrwieder-kahvilaa pyörittävä kanadanvirolainen Vello Leitham puolestaan kertoo, että ravintoloita ja kahviloita on mennyt vanhassa kaupungissa nurin paljon enemmän kuin katukuvasta voisi päätellä.

– Kyse on siitä, että ravintolan taustafirma lopetetaan tai se menee konkurssiin, mutta samat omistajat jatkavat toimintaa uuden firman voimin. Sitten on niitä ravintoloita, jotka ovat irtisanoneet kaikki työntekijänsä ja jatkavat oman perheen voimin.

Vanhassa kaupungissa on myös ravintoloita, joiden todellista omistajaa on vaikea selvittää. Ravintolan rahoittajat ja edunsaajat voivat löytyä kaukaa Viron rajojen ulkopuolelta, kuten esimerkiksi Italiasta tai Venäjältä.

"Vaikea ennustaa"

Ainakin Raatihuoneentorilla terasseja avataan jo heti maanantaina, ja osahan niistä on itse asiassa ollutkin jo auki ainakin osittain. Vello Leithamin mukaan etenkin juuri vanhassa kaupungissa ravintoloitsijat ovat kuitenkin varovaisia avaamisen kanssa, sillä turisteja Tallinnaan ei vielä ole rynnimässä.

Varovaisuus näkyy myös avattavien terassien lukumäärässä. Tallinnan kaupungin yritysasioihin keskittyvältä osastolta kerrotaan, että parhaina päivinä Tallinnassa on ollut kerralla auki 170 kesäterassia, mutta tänä vuonna terassilupaa on anonut toistaiseksi vasta 30 ravintoloitsijaa ja kahvilanpitäjää.

– Uusia anomuksia tulee kuitenkin päivittäin, sanoo kaupungin lehdistöedustaja Ott Heinapuu.

– Joten vielä on vaikea ennustaa, monta terassia lopulta avataan.

Tallinnan ja etenkin sen vanhan kaupungin terassikesän voidaan sanoa alkavan toden teolla vasta sitten, kun turistit palaavat Viroon – ja tämä riippuu vahvasti etenkin siitä, millaisia matkustusrajoituksia Suomi pitää voimassa Viron suuntaan.

Ei olekaan liioiteltua todeta, että Tallinnan terassikesän kohtalo päätetään suurelta osin Suomessa.

– Pitää muistaa sekin, että maanantaina terassit eivät aukea vielä täydellä teholla vaan niiden toimintaa rajoitetaan voimakkaasti. Terassin asiakaspaikoista saa olla käytössä vain puolet, yhdessä pöytäseurueessa saa olla korkeintaan kymmenen ihmistä, ja terassit on suljettava viimeistään jo iltayhdeksältä, kertoo Leitham.

– Siitä ei ole tietoa, milloin rajoitukset poistuvat tai milloin asiakkaita saa päästää myös ravintolan sisätiloihin.

Jos Tallinnasta haluaa 3.5. alkaen löytää auki olevan terassin, jossa myös on asiakkaita, niin vanhan kaupungin sijaan kannattaa ehkä suunnata Telliskiven ravintolakeskittymään. Siellä ravintolat ja niiden terassit ovat myös paikallisten suosiossa.

Rokotukset ratkaisevat

Tallinnan ja koko Viron suosituinta ruokaravintolaa Olde Hansaa pyörittävä Auri Hakomaa odottaa hänkin terassikesää mietteliäänä. Paikalliset lehdet ovat uutisoineet Olde Hansankin taustayhtiölle korona-aikana kertyneistä veloista, mutta enemmän Hakomaata mietityttää kuitenkin se, missä tahdissa suomalaisille annetaan koronarokotuksia.

– Rokotetut suomalaiset uskaltavat alkaa taas matkailla Virossa, joten Viron matkailun kannalta on ensiarvoisen tärkeää se, että Suomessa rokottaminen pyörii täydellä vauhdilla, summaa Hakomaa.

Hakomaa on käyttänyt korona-ajan hyödykseen uudistamalla ravintolaansa ”sellaiseksi, jollainen siitä piti alunperin tulla”. Ravintolan konseptia on viilattu, sisustusta ja muun muassa lautasia uusittu, ja katutasoon avataan uusi loungebaari nimeltä Kähku.

– Olde Hansan terassikin avataan heti toukokuun aikana, hän lupaa.

Myös Olde Hansa on päässyt osalliseksi Tallinnan kaupungin koronatuista. Kaupunki on tukenut sen omissa vuokratiloissa toimivia yrittäjiä antamalla niille anteeksi vuokria, ja helpotuksia ravintolat ja kahvilat saavat myös terassimaksuista.

Lue myös:

    Uusimmat