Moni pyörii unettomana superkuun aikaan – tiede ei tunnista ilmiötä

Jos täysikuu joskus unettomuutta aiheuttaisi, niin se aika olisi käsillä maanantaina, kun taivaalle nousee niin sanottu superkuu. Se tarkoittaa, että täysikuu on lähempänä maata kuin yleensä ja näkyy kirkkaampana.

Turun yliopiston tähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaoja sanoo, että toki superkuu luo taivaalle valoa, mutta muuta siitä ei aiheudu.

– On myös ihmisiä, jotka kuvittelevat kuun vaikuttavan viljan kasvamiseen. Kuitenkin ainoa vaikutus mikä valaisemisen lisäksi Kuulla Maahan on, ovat vuorovedet, Valtaoja sanoo.

Valtaojalla on teoria siitä miksi ihmiset yhdistävät unettomuuden täysikuuhun.

– Jos olet uneton, avaat silmäsi ja näet kuun loistavan taivaalla, jää se mieleesi. Mutta jos heräät, etkä näe unta, ei se jää mieleen.

Tiedepalstojen keskusteluissa on tuotu esille muun muassa se, että täytyyhän täysikuun vaikuttaa ihmisiin jo senkin perusteella, että meren eliötkin käyttäytyvät todistetusti eri tavalla täysikuun aikaan: planktonit ja meduusat tulevat pinnan lähelle. Valtaojakin sanoo tämän olevan totta.

– Jotkut mereneliöt nousevat pintaan täysikuun aikana, mutta se on vaan se valon määrä, ei sen mystisempi asia. Joillekin eliöille on edullista käyttää kuunvaloa hyödykseen.

Synnytykset eivät lisäänny täysikuun aikaan

Täysikuun ei myöskään tiedetä lisäävän niin sanottua kuuhulluutta.

– Tutkimuksissa on huomattu, että yhteydenotot mielisairaaloihin eivät lisäänny täysikuun aikaan. Samoin poliisin tilastoissa näkyy, että rikoksia ei tehdä enempää täysikuulla, sanoo Valtaoja.

Kalifornialaisyliopiston tiedeartikkelissa kerrotaan monen terveysalan työntekijänkin uskovan siihen, että täysikuu lisää muun muassa onnettomuuksia ja synnytyksiä. Viime vuonna ilmestynyt tutkimus vahvistaa Valtaojan kertoman: kuu ei vaikuta ihmisten fysiologiaan. Tutkimuksessa huomautetaan, että ainoa mikä on totta on, että älykkäät ihmiset uskovat kuun vaikuttavan heihin.

Valtaojalla on kuitenkin yksi varoituksen sana superkuun suhteen.

–  Superkuu näyttää lähes samalta kuin tavallinen täysikuu. On se vähän kirkkaampi ja isompi, mutta ei sitä paljaalla silmällä huomaa. Tähtitieteilijät eivät kiinnitä siihen mitään huomiota.

Lue myös:

    Uusimmat