Kohta on taas täysikuu, ja vieläpä Maata tavanomaista lähempänä möllöttävä superkuu. Superkuun kunniaksi MTV Uutiset selvitti, onko myyttisessä kuuhulluudessa mitään perää. Puhelimeen ja sähköpostiin vastasivat eri alojen ekspertit hätäkeskuksesta eläintieteilijöihin. Ja se tulos? Tarua, sanovat asiantuntijat yksimielisinä. Uskokoon ken haluaa...
Psykiatrit vastaavat huvittuneina
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriin kuuluvan HYKS:in psykiatrian Akuutti- ja konsultaatiopsykiatrian linjan ylilääkäri Pekka Jylhän näppituntuma on, että eivät yhteydenotot ainakaan merkittävästi lisäänny.
– En ole huomannut, että yhteenottojen lisääntymisillä olisi Kuun kanssa mitään tekemistä. Päivystyspoliklinikoilla ei ole huomattu mitään erityistä.
Jylhän mukaan vuodenajat näkyvät sen sijaan psykiatriassa selvästi.
– Nyt on aivan täyttä, kuten loka-marraskuussa aina. Myös kevät korostuu, Jylhä sanoo.
Tampereen yliopistollisen sairaalan TAYS:in psykiatrian toimialajohtaja Hanna-Mari Alanen vastaa kysymykseen sähköpostitse.
– Olit esittänyt kysymyksen täysikuun vaikutuksesta psykiatrisiin potilaisiin. En tähän hätään löytänyt artikkelia, mutta muistaakseni sitä käsiteltiin jossakin Duodecimin teemanumerossa vähän humoristisella otteella, Alanen kirjoittaa.
– Minulla on sellainen käsitys, että enemmän tämä asia on legenda kuin täyttä faktaa. Psykiatristen sairaaloiden sisääntulossa on vaihteluja kuukausien ja vuosien välillä, mutta ei mitään selkeää logiikkaa tai kaavaa. Monet asiat vaikuttavat siihen, miksi ja miten potilaat tulevat psykiatriseen sairaalaan, hän jatkaa.
Kriisipuhelimessa ihan tavallista
Myöskään kriisipuhelimesta ei löydy vahvistusta Kuun hulluunnuttavalle vaikutukselle.
Kriisipuhelintoiminnan päällikkö Susanna Winter kertoo käyneensä asiasta keskustelua yöllä Kriisipuhelimessa päivystävien kanssa.
– Täysikuu ei tuo Kriisipuhelimeen lisää tai erilaisia soittoja. Kriisipuhelin on perustettu ehkäisemään itsemurhia ja ihmiset soittavat meille henkilökohtaisissa kriiseissä, erityisesti ihmissuhdeongelmissa, Winter vastaa niin ikään sähköpostilla.
Eläimetkin ovat ihan kiltisti
Joidenkin mukaan ainakin eläimet täysikuu kyllä saa sekaisin. Yliopistollinen hevossairaalan erikoistuva eläinlääkäri Annica Hirvi kertoo sähköpostilla, että mitään näyttöä tästä ei löydy.
– Kuun vaikutusta eläinten käyttäytymiseen, sairastumiseen ja esimerkiksi lisääntymiseen ei ole kattavasti tutkittu. Pikaisen kirjallisuushaun perusteella Kuun vaiheella ei ole vaikutusta potilaskäyntien määrään päivystysklinikoilla.
– Joitakin tutkimuksia on myös tehty Kuun vaikutuksesta nautojen kiimakiertoon 80-luvulla, mutta tulosten merkittävyys on heikko ja vaihtelee tutkimusten välillä, Hirvi kertoo sähköpostitse.
Näin ollen eläimet eivät myöskään hyökkäile ihmisten kimppuun täydellä kuulla yhtään tavallista enempää.
– Myöskään ihmiset eivät hakeudu lääkärin hoitoon koiran puremien takia täydenkuun aikaan enempää kuin muulloin.
Korkeasaaressa kaikki kunnossa
Saman vahvistaa myös Korkeasaaren eläintarhan tiedottaja Mari Lehmonen: Ei vaikutusta.
– Korkeasaaren eläimien osalta tuskin mitään erityistä esiintyy, koska pari vuotta sitten olleella osittaisella auringonpimennykselläkään ei havaittu olevan mitään erityistä vaikutusta eläimiimme.
– En usko, että superkuun aikaan eläimiämme on ikinä seurattu sillä ajatuksella, että muuttuuko käytös jotenkin.
– Valon määrä tuskin on näin kaupungin lähistöllä normaalia voimakkaampaa, mutta ehkä seudulla, jossa ei ole katuvaloja, kirkas kuutamo voi aiheuttaa jonkinlaista normaalista poikkeavaa käyttäytymistä eläimissä. Esimerkiksi pimeää yötä katseilta suojautumiseen käyttävät eläimet saattavat karttaa tavallista kirkkaampaa yötä, Lehmonen vastaa sähköpostilla.
Hätäkeskus: Myytti puhuttaa
Mutta palataan kuitenkin vielä ihmisten pariin. Soitto hätäkeskuksen Keravan yksikköön sinetöi tuomion. Kuuhulluus on tarua.
Puheluun vastaa vuoromestari Stefan Thessman, joka tietää mistä puhuu, sillä Keravan hätäkeskukseen tulee noin 3000 puhelua vuorokaudessa.
– Olen nyt täällä töissä 12:tta vuotta ja istunut täällä päiviä ja öitä. Näkisin tämän kuuhulluuden enemmän sellaisena myyttinä. On aina puhuttu, että se vaikuttaisi jollain tavalla ihmisiin, mutta en pysty allekirjoittamaan, että täysikuu aiheuttaisi enemmän esimerkiksi mielenterveysongelmista johtuvia yhteydenottoja.
Thessman myöntaa kuitenkin, että täysikuu puhuttaa, oli se sitten myytti tai ei.
– Sanotaan niin, että jos täysikuu iskee hiljaiseen arkiyöhön, ja joku soittaja puhuu vähän hassuja, kyllä täällä joku saattaa tokaista että "ai niin, sehän on se täysikuu". Että kyllä me eletään itsekin siinä myytissä.
Tilastollisesti kuuhulluudelle ei siis löydy mitään faktaa myöskään hätäkeskuksesta.
– Ei niitä ole sen vähempää tai enempää kuin normaalistikaan eli en kyllä allekirjoita että täydelläkuulla on sen kanssa mitään tekemistä.
– Ihmiset sekoaa silloin kun sekoa, ei sillä ole mitään tekemistä ainakaan täydenkuun kanssa.