Mainos

Moni pakolainen maksaa kovan hinnan matkasta Suomeen

Metsälän pakolaiskeskuksessa Helsingissä turvapaikkahakemuksen käsittelyä odottaa Nazir, 32. Hän saapui Suomeen vaimonsa ja kahden pienen poikansa kanssa tammikuussa.

Nazir kertoo, että perheen matka Turkin kautta Irakista Suomeen kesti viikon ja maksoi 40 000 dollaria.

- En tiedä mitä kautta tulimme, olimme vain rekassa koko matkan, Nazir sanoo.

Nazir on Irakin kurdi. Tällä hetkellä hän edustaa suurinta turvapaikanhakijaryhmää. Toiseksi suurimman turvapaikanhakijaryhmän, somaleiden, puolesta puhuu Asad, 32.

Hän kertoo lähteensä Mogadishusta kohti Helsinkiä tammikuussa. Matka maksoi yli 6000 dollaria.

- Klaanini keräsi rahaa minulle. Ei minulla olisi ollut muuten sellaiseen varaa.

Ulkomaalaispoliisi skeptinen

Tarinoiden perusteella turvapaikanhakijoista ainakin toinen on käyttänyt ammattimaisia ihmissalakuljettajia apunaan, mutta ulkomaalaispoliisi on eri mieltä.

Helsingin ulkomaalaispoliisin ylikomisario Juha Holopainen sanoo, että tarinoihin esimerkiksi kontteihin piiloutumisesta on syytä suhtautua kriittisesti. Konttikuljetuksesta väistämättä syntyneitä jälkiä, kuten mustelmia ja ruhjeita ei useinkaan löydy.

Poliisin mukaan ristiriitaisuutta on usein myös kulkureitissä ja kellonajoissa.

Holopaisen mukaan salakuljetustapauksia tulee ilmi silloin tällöin, mutta tavallisempia ne ovat Etelä-Euroopassa ja silloin jos tavoitellaan Schengen-alueelle pääsyä.

Suomeen turvapaikanhakijoita kuitenkin tulee kiihtyvällä tahdilla, tavalla tai toisella. Toissavuonna Suomesta haki turvapaikkaa runsaat 1500 henkilöä.

Hakijamäärän raju kasvu alkoi viime vuoden lopulla eikä näytä hellittävän. Pelkästään tämän vuoden tammikuussa Suomeen tuli liki 500 turvapaikanhakijaa.

Maahanmuuttoviraston johtaja Esko Repo vaatii lisäresursseja turvapaikkahakemusten käsittelyyn.

- Hakijat joutuvat odottamaan vastaanottokeskuksissa hyvin pitkän aikaa ennen kuin heidän asiansa ehditään tutkia ja saavat päätöksen, Repo sanoo.

Turvapaikanhakijoiden lisääntyminen johtuu erityisesti Somalian kaoottisesta tilanteesta. Somalialaisten turvapaikanhakijoiden kohdalla prosessi voi olla myös erityisen työläs.

- Luotettavia asiakirjoja ei ole eli hakijan henkilöllisyyden ja kotipaikan selvittäminen on todella haasteellista. Somalialaisia asuu myös hyvin paljon Somalian ulkopuolella, ja hyvin paljon somalialaisia hakijoita on tullut Euroopasta. He ovat olleet siellä hakijana tai joillain oli jopa turvapaikka jossain toisessa valtiossa, maahanmuuttoviraston Repo kertoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.