Moni ostaa joululahjoja velaksi – katso vinkit alle 10 euron lahjoihin

Joululahjan ei tarvitse aina olla yltiöpäisen kallis – vinkkejä kympin tai kahden lahjoihin 8:47
Minkälaisia vinkkejä suomalaiset antaisivat alle 10 euron joululahjoihin? Kävimme kysymässä ihmisiltä parhaimmat lahjavinkit.

Joululahjojen hankkiminen luotolle voi olla erityisen houkutteleva ajatus perheissä, joissa rahat ovat tiukassa. Takuusäätiön mukaan ilmiö näkyy yhteydenotoissa erityisesti joulun jälkeen. 

Joulua vietetään eri perheissä hyvin erilaisissa taloudellisissa tilanteissa. 

Osa panostaa jouluun jopa tuhansilla euroilla, toisilla joulun ajan ostokset eivät eroa mitenkään arjesta. 

Keskimäärin jouluun käytetään Suomessa joitain satoja euroja: Kaupan liiton tilastojen mukaan viime vuoden marras- ja joulukuun aikana sesongin tuoma lisämyynti oli lähes 300 euroa kotitaloutta kohti.

Kaikilla ei kuitenkaan ole samanlaisia mahdollisuuksia laittaa paljon rahaa joululahjoihin, vaan tiukassa tilanteessa kauppojen tarjoamat osta nyt, maksa myöhemmin -kampanjat voivat tuntua houkuttelevilta. 

Joulun velanotto näkyy heti vuoden alussa

Hankintojen ja ruokaostosten kertyessä on luonnollista turvautua laskulla maksamiseen ja muihin luottoihin, mutta Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha A. Pantzarin mukaan tällaista toimintaa kannattaa pohtia etukäteen tarkasti. 

– Se, että juhlaa juhlitaan velaksi, on todella hankala ja huolestuttava puoli. Ymmärrän tietysti sen, että jos varat ovat pienet ja tulot epäsäännölliset, ihmiset haluavat laittaa joulua perheilleen ja varsinkin lapsilleen. 

– Sellaisissa tilanteissa täytyisi kuitenkin olla jonkinnäköinen maksusuunnitelma sille, että kuinka maksetaan takaisin. 

Takuusäätiö on valtakunnallinen sosiaalialan järjestö, joka antaa maksutonta neuvontaa arjen raha-asioiden ja velkojen hoitoon. Erityisesti joulun jälkeinen aika näkyy myös heidän yhteydenottomäärissään.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

– Kyllähän se näkyy joka joulu, heti seuraavan vuoden alussa, kun yhteydenottomäärät kasvavat, Pantzar toteaa MTV:n Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa. 

Minkälaisia vinkkejä suomalaiset antaisivat alle 10 euron joululahjoihin? Katso yllä olevalta videolta. 

Lue myös:

    Uusimmat