Moni ei ole tajunnut tätä ilmaista juomamahdollisuutta pääkaupunkiseudulla: "Kuka tahansa voi ottaa"

Miltä kaksi litraa vettä näyttää käytännössä? 0:54
KATSO MYÖS VIDEO: Vettä pitäisi muistaa juoda, mutta paljonko oikeastaan on litra tai kaksi? Miltä kaksi litraa vettä näyttää käytännössä?

Helsingin kaupunki muistuttaa vesipostien olemassaolosta. Niistä kuka tahansa ulkoilija voi ottaa itselleen puhdasta juomavettä.

Helsingin kaupunkiympäristö jakoi Facebook-sivuillaan keskiviikkona näppärän vinkin helteen keskellä rypeville janoisille kaupunkilaisille. Oletko sinä huomannut pääkaupunkiseudulla liikkuessasi vesiposteja?

Jos päivitys ei näy, katso se täältä.

– Tiesitkö, että Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY eli tuo kaikkien janoisten sankari, ylläpitää pääkaupunkiseudulla 75 vesipostia, josta kuka tahansa ulkoilija voi ottaa puhdasta juomavettä? Nyt tiedät! Helsingin kaupunkiympäristön päivityksessä vinkattiin.

Erilaisia vesipostimalleja

HSY:n mukaan pääkaupunkiseudun vesipostit ovat käytössä säävarauksella huhtikuun alusta lokakuun loppuun. Helsingissä voi bongata kahdenlaisia vesiposteja: vanhanmalliset vesipostit ovat vihreitä, kuten Helsingin kaupunkiympäristön jakamassa kuvassa. Moderni vesipostimalli on puolestaan kaareva turkoosi metalliputki, joka toimii jalkapedaalilla. Espoossa ja Vantaalla on käytössä omanlaisensa vesipostimallit.

– Eri kaupungeissa on ollut käytössä erilaisia vesipostimalleja. Vanhoissa vesiposteissa vesi voi tulla normaalia hanaa suuremmalla paineella. Käyttäjä voi myös yllättyä viiveestä, joka on hanan aukaisun, eli kahvan nostamisen, ja vedentulon välillä, HSY:n sivuilla neuvotaan.

Ensimmäinen vesiposti otettiin pääkaupunkiseudulla käyttöön vuonna 1876 ensimmäisen vedenpuhdistuslaitoksen valmistuessa. Tätä ennen juomavesi otettiin kaivoista. Kaupunkilaiset hakivat vesiposteista juomavetensä, kun vesijohdot eivät vielä ulottuneet kiinteistöihin saakka.

Pääkaupunkiseudun vesipostien sijainnit voi tarkistaa HSY:n ylläpitämältä kartalta.

Katso myös: Nerokasta! Ollin vinkillä kaadat virvoitusjuoman lasiin nopeasti, eikä se kuohu yli

Tiesitkö? Näin poreilevan juoman saa kaadettua lasiin nopeasti ilman ylikuohumista – nerokasta! 0:22
Tiesitkö? Näin poreilevan juoman saa kaadettua lasiin nopeasti ilman ylikuohumista.

Lue myös:

    Uusimmat