Moni alaikäinen tarvitsee nyt koronatodistuksen – miten ja mistä sen saa, jos Omakantaan ei pääse?

Tällainen on koronapassi ja näin sitä käytetään 2:43
Tällainen on koronapassi ja näin sitä käytetään.

Kuntien on tarjottava koronatodistus myös ihmisille, joilla ei ole käytössään Omakanta-palveluun tarvittavia verkkopankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta. Esimerkiksi Helsingissä koronatodistuksen saa rokotuspisteeltä ja Espoossa sähköpostitse.

Koronapassin käyttöönoton jälkeen esimerkiksi ravintolat, tapahtumien ja harrastusten järjestäjät voivat välttyä koronarajoituksilta vaatimalla osallistujilta koronatodistusta. Koulujen syyslomia viettävät alaikäiset saattavat tarvita todistusta myös kotimaassa ja ulkomaille matkusteluun.

Suomessa koronapassin ikärajaksi ehdotetaan 16 vuotta. Koronatodistusta voitaisiin siis vaatia vain 16 vuotta täyttäneiltä. 

Vanhemmilla ei pääsyä yli 10-vuotiaiden tietoihin

Koronatodistuksen saa Omakanta-palvelusta, johon kirjautumiseen tarvitaan verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne. Kaikilla alaikäisillä ei kuitenkaan ole käytössään verkkopankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta.

– Jos alaikäisellä ei ole käytössään tunnistautumisvälineitä, vaihtoehtoisesti todistuksen voi hakea terveydenhuollosta paikasta, jossa alaikäinen on saanut koronarokotuksen tai tehnyt koronatestin, sanoo Kelan Kanta-palveluiden päätuoteomistaja Mia Mustonen.

Käytännöt kuitenkin vaihtelevat kunnittain.

– Kunnat ohjeistavat tästä omilla verkkosivuillaan, sieltä löytyy tarkempia toimintaohjeita.

Helsingissä on mentävä rokotuspisteelle

Esimerkiksi Helsingin kaupunki kertoo, että koronatodistuksen saa rokotuspisteeltä, mutta ei esimerkiksi terveysasemilta eikä puhelimitse.

Helsingissä koronatodistuksen tulostamiseen ei tarvita ajanvarausta. Kaupunki kuitenkin suosittelee hakemaan todistuksen arkisin kello 12–15 välisenä aikana. Todistus tulostetaan rokotuspisteellä vain siinä tapauksessa, jos sen tulostaminen tai tallentaminen Omakannasta ei ole mahdollista.

Espoo puolestaan toimittaa koronatodistuksen alaikäiselle sähköpostitse.

Osa huoltajista näkee lapsen tiedot Omakannassa

Mustosen mukaan lapsen ei tarvitse olla mukana koronatodistusta haettaessa tai pyydettäessä. Esimerkiksi Helsingissä on kuitenkin ehjeistettu, että nuoren on altava mukana todistusta hakemassa. 

– Kyllä huoltajalla on oikeus asioida lapsen asioissa terveydenhuollossa. Tämä koskee kaikkia alaikäisiä, Mustonen sanoo.

Huoltaja voi myös itse tulostaa koronatodistuksen lapsen puolesta silloin, kun tiedot ovat näkyvissä Omakannassa. Kaikkien alle 10-vuotiaiden lasten terveystiedot näkyvät huoltajille Omakannassa. 

– Myös joidenkin yli 10-vuotiaiden terveystiedot näkyvät huoltajalle Omakanta-palvelussa, mutta tässäkin on kuntakohtaisia eroja. Erot riippuvat siitä, onko potilastietojärjestelmään tehty päivitykset, joita tarvitaan lapsen puolesta asiointiin.

Mustosen mukaan suurimmassa osassa kunnista huoltaja ei näe Omakannasta yli 10-vuotiaan lapsen terveystietoja. 

Koronatodistus kelpaa myös matkustamiseen

Omakannasta löytyvää koronatodistusta voidaan käyttää myös matkustamiseen EU-maissa. 

Esimerkiksi Espanja ja Saksa vaativat koronatodistusta eli todistusta täydestä rokotussuojasta, sairastetusta koronataudista tai negatiivisesta testituloksesta yli 12-vuotiailta. 

– Jos syyslomalla lähdetään matkalla, kannustamme, että etukäteen tarkistetaan koronatodistuksella olevat tiedot ja tarvittaessa etukäteen ollaan terveydenhuoltoon, jos sähköinen asiointi ei onnistu, Mustonen sanoo.

Vaatimukset koronatodistuksen esittämisestä vaihtelevat maittain. Tiedot EU-maiden rajoituksista löytyvät koostetusta EU:n ylläpitämältä Re-open EU -sivustolta.

Lue myös:

    Uusimmat