Mökkivieras, ethän tee näitä käytösmokia?

Mökkeily kuuluu monesti niidenkin kesään, joilla ei ole omaa mökkiä. Muista, että toisen mökille ei saa mennä kuin hotelliin.

Hyvällä käytöksellä varmistat sen, että olet toivottu vieras ja saat kutsun seuraavanakin kesänä. Vältä siis näitä emämunauksia:

Porhallat paikalle ilman kutsua

Mökkivierailun tärkein sääntö on, että kutsumaton vieras on aina epätoivottu vieras. Jos mielesi tekisi mennä mökkivierailulle, ota puhelin käteen ja tiedustele, sopisiko vierailu isäntäväelle. Älä tuppaudu, jos ehdotuksesi ei saa innostunutta vastakaikua.

Tulet ilman tuliaisia

Tuliaisten sopiva määrä riippuu siitä, kuinka kauan aiot mökillä viihtyä. Reiluinta on soittaa isäntäväelle ja kysyä suoraan, mitä he haluaisivat esimerkiksi kaupasta. Yleensä ruokatuomiset otetaan hyvällä halulla vastaan, myös joku lautapeli voi olla mukava tuominen sadepäiviä ajatellen.

Odotat hotellitason palvelua

Sinun ei odoteta heittäytyvän mökillä työmieheksi, mutta älä myöskään itse oleta, että isäntäväki passaa sinua mielellään. Hoida vähintään omat sotkusi ja tarjoudu auttamaan mökin askareissa, kuten ruoanlaitossa, tiskaamisessa ja saunan lämmittämisessä.

Elät oman pillisi mukaan

Vieraillessa on noudatettava talon tapoja. Jos et tiedä, miten toimia, pyydä apua. Isäntäväki varmasti ohjeistaa mielellään, jotta yhteiselo saadaan toimimaan mahdollisimman sopuisasti. On kohteliasta esimerkiksi herätä ja mennä nukkumaan samoihin aikoihin muiden kanssa.

Et lähde kulumallakaan

Jotta vältyttäisiin erimielisyyksiltä, visiitin kesto on viisasta sopia jo etukäteen. Kolme-viisi päivää on yleensä maksimiaika, sillä isäntäväki on mökillä rentoutumassa ja varmasti viettää aikaa mielellään myös oman perheen kesken.

Tiedät, että on aika lähteä, jos vitseillesi lähinnä kohotellaan kulmia, vaikka vielä edellispäivänä ne ovat naurattaneet makeasti. Lähtiessäsi tarjoudu viemään roskat ja tyhjät pullot.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja