Osaatko mökkietiketin? Tapakouluttaja ohjeistaa – pitääkö vieraiden tyhjentää huussia tai viedä tuliaisia?

Näin pelastat veteen tippuneen – toimittaja heitettiin hyiseen veteen 8:16

Miten paljon vieraiden pitää osallistua mökin askareisiin? Saako porukasta erkaantua marjastamaan tai päiväunia nukkumaan? Entä kauanko mökillä on sopivaa viipyä? Tapakouluttaja Helena Valonen ohjeistaa suomalaisia mökkietiketissä.

Yllä olevalla videolla näytetään, miten pelastetaan hukkuva ihminen vedestä.

Saako mökille mennä kylään kutsumatta?

Ei saa. Mökki on ihmisen pyhäkkö. Sinne mennään rentoutumaan. Kun mökillä ollaan perheen kesken, perheellä on siellä oma energia: he ovat tottuneet tekemään asioita tietyllä tavalla ja tietyssä järjestyksessä esimerkiksi ruokailun ja muiden tapojen suhteen. Kun mökille tulee vieraita, sidotaankin yhteen jo kaksi perhettä tai yksikköä ja heidän tapansa. Silloin tulee aina myös vähän jännitteitä.

Saako tuttavalle soittaa ja kysyä, sopiiko mökille tulla kylään? Entä voiko vieraiden vastaanottamisesta kieltäytyä?

Kesämökillä käy yleensä vain ydinperhe ja heidän tukiverkostonsa eli lähimmät ystävät ja sukulaiset. Kun he vuoden aikana keskustelevat mökille menemisestä, siinä tulee ihan impulsiivisesti tilaisuus halutessaan sanoa, että hei, olette kesällä tervetulleita mökillemme.

Jos on saanut tällaisen ”vinkin”, niin kesäloman tullen voi sitten kilauttaa ystävälle ja aloittaa juttelun ihan pehmeällä small talkilla. ”Olemme täällä Mikkelin suunnalla, mitäs teille kuuluu, missä olette ja mitä teette?” Isäntäväki voi ottaa siitä kopin ja sanoa: ”kuinka ihanaa, kauanko viivytte alueella? Meillä on tänään näitä ja näitä suunnitelmia, mutta tervetuloa esimerkiksi huomenna iltapäivällä”.

Isäntäväki voi myös kieltäytyä kestitsemisestä. On ihan normaalia sanoa, että nyt olemme valitettavasti varattuja – ihmisillä on omia ajatuksiaan ja suunnitelmiaan.

Pitääkö mökille viedä omat ruoat, juomat, lakanat ja pyyhkeet?

Omalla autolla liikkuvat mökkivieraat vievät aina omat lakanat, tyynyliinat sekä pyyhkeet. On myös hyvä kysyä, onko mökillä riittävästi peittoja ja tyynyjä ja käydäänkö kaupassa yhdessä vai käykö isäntäväki etukäteen. Jos isäntäväki käy etukäteen, kannattaa vieraan kysyä, saisiko hän tasoittaa kulut eli maksaa oman osuutensa ruokalaskusta.

Pitääkö vieraan viedä mökille erityisiä tuliaisia?

Ei pidä, mutta toki niin saa tehdä. Tosin koriste-esineiden suhteen liikutaan vaarallisessa maastossa, sillä nykyään maailmassa on paljon tavaraa ja ihmisten maut erilaisia. Kodit ja mökit sisustetaan oman näköisiksi, eikä kaikenlainen pieni lahjatavara aina sovikaan sinne.

Mökkituliaisina kannattaa suosia käytännön juttuja: grillaajalle grillihiiliä, saunaan sampoota, tunnelmoitsijalle kynttilöitä. Viinipullo ja ranskanleipäkin ovat viemisinä parempia kuin huoltoasemalta kiireessä napattu puutarhatonttu.

Pitääkö vieraan osallistua mökillä tehtäviin askareisiin: ruoanlaittoon, tiskaukseen, halkojen hakkuuseen ja saunan lämmitykseen?

Mökkeily on sekä aktiivi- että löhöilyaikaa. Siellä on ne ruoanlaiton kaltaiset pakolliset toimet, jotka pitää tehdä ja joiden suorittamisessa vieraan kannattaa aina tarjoutua auttamaan. Eikä emännän tai isännän tarvitse yhtään kakistella, että ”kyllä minä pärjään”.

Itse suosin sellaista keskieurooppalaista tapaa, että kun mennään kylään, niin vieraan roolissakin mennään keittiöön, kuoritaan perunoita, jutellaan ja, jos sillä päällä ollaan, naukataan välillä lasi viiniä ja naureskellaan. Tehdään asioita yhdessä. Näin tilanne ei mene siihen, että vieraat istuvat ulkona pihakeinussa ja isäntäväki huhkii hiki otsalla keittiössä.

Pitääkö vieraiden osallistua puuceen tyhjennykseen?

Ei pidä. Tämä on jo sellainen alue, että sen suorittaa isäntäväki.

Saako vieras nukkua aamulla pidempään kuin isäntäväki – tai isäntäväki pidempään kuin vieraat?

Kun mökillä kaikki yleensä ovat hyvin läheisiä ystäviä keskenään, isäntäväen rajatkin voivat hämärtyä. Kannattaa jutella yhdessä säännöistä ja siitä, mikä olisi mukavaa. Ei toisten aikatauluja tarvitse sitoa.

Voi sanoa, että me nousemme yleensä yhdeksän–kymmenen aikaan aamulla, mutta keittiössä on kahvinkeitin ja puruja, joten jos haluatte, käykää vaan aikaisemminkin keittämässä kahvit tai lähtekää kalaan. Totta kai on ihanne, että kaikki nauttivat myöhemmin varsinaisen aamupalan yhdessä istuen, mutta jokainen saa kyllä nousta ylös ihan omassa järjestyksessään.

Saako mökillä ”erkaantua porukasta” – lähteä esimerkiksi samoilemaan metsään tunneiksi tai nukkua pitkiä päiväunia?

Tähdennän jälleen sitä, että kesämökillä ollaan niin läheisiä, että koko ajan tulisi olla sellainen olo, että minun ei tarvitse hiipiä varpaillaan. Kaverilta voi hyvin kysyä, lähdetäänkö vaeltelemaan, mutta jos hän mieluummin lukisi kirjaa, niin hyvä niinkin. Toisella on toinen mielipide, toisella toinen. Yhdessä voidaan päättää, että kahden–kolmen tunnin kuluttua nähdään taas. Tällä tavalla jokainen saa sitä mukavaa luppoaikaa.

Jos jompikumpi osapuoli – vieraat tai isäntäväki – ei käytä alkoholia, saako toinen osapuoli kuitenkin käyttää?

Jos vieraat tietävät, että isäntäväki on pelkästään vesiporukkaa, sinne ei mennä alkoholin kanssa. Talossa ollaan talon tavalla.

Miten saunominen järjestetään mökillä?

Suomalaisten kesken ollaan yleensä niin vapaita, ettei saunassa tarvita mitään pyyheliinoja ympärille. Vierailta kannattaa kuitenkin kysyä, haluavatko he mennä keskenään saunaan tai haluavatko naiset mennä keskenään.

Jos tulee vieraita kaukaisemmista kulttuureista, pitää muistaa, että alastomuus on vielä tabu aika monessa Euroopan maassa, varsinkin yli nelikymppisillä. Tällöin naisten kesken kääritään pyyheliinat ympärille – jopa herrat voivat tehdä niin, ettei tule kulttuurien törmäyksiä.

Kauanko vieraat voivat viipyä mökillä?

Isäntäväen kannattaa kertoa jo etukäteen suunnitelmistaan. Jos he ilmoittavat, että puolentoista vuorokauden kuluttua me lähdemme esimerkiksi elokuviin tai toisen tuttavaperheen luokse, niin se tarkoittaa, että heillä on puolentoista vuorokauden kuluttua muuta ohjelmaa. Silloin vieraat tietävät jo tullessaan, kauanko heille on varattu aikaa.

Jos vieraat tuntuvat viipyvän mökillä liian kauan, miten heitä voi kohteliaasti vihjata poistumaan?

Tilanne on kiusallinen, jos asiasta ei ole etukäteen puhuttu. Siksi kannattaa aina puhua avoimesti: tervetuloa ”viikonlopuksi” tai ”tiistai-illaksi”. Näin vieraiden läsnäolo ei ala kiukuttaa ja kuluttaa isäntäväen energiaa.

Pitääkö vieraiden siivota lähtiessään?

Kyllä pitää. Itse asiassa vieraiden tulee katsoa joka päivä, että heidän vierashuoneensa tai muu oleskelutilansa pysyy siistinä.

Pois lähtiessä vieraat käyvät nukkumatilansa läpi rikkalapiolla ja harjalla tai imurilla sekä pölyrätillä. Eihän kukaan ystävä lähde pois ajatuksella, että ”kyllä isäntäväellä on aikaa siivota”. Kun vieraalle on tarjottu kaunis ympäristö ja hyvää seuraa, ei ole iso asia laittaa käytössä ollutta huonetta kauniiseen järjestykseen.

On myös tärkeää, että pois lähtiessä kiitetään kauniisti ja sanotaan, että vastalahjaksi olette tervetulleita meidän kaupunkikotiin – jos omaa mökkiä ei ole – heti, kun palaatte maisemiin. Grillataan sitten ja laitetaan ruokaa. Näin ystävyys jatkuu jatkumona eikä niin, että on vain näitä kesälomalaisia, jotka pörhältävät mökille.

Lue myös:

    Uusimmat