Mökkikuumetta? Näin löydät mieleisesi loma-asunnon

Haaveiletko kakkoskodista? Lue, mihin kannattaa kiinnittää huomiota kesäasuntoa hankittaessa.

Kakkoskotikauppa käy kuumimmillaan toukokuussa. Kun ilmat lämpenevät, myös ajatukset kesäkodista heräävät.

Kesäasunnolta tai -mökiltä halutaan yhä enemmän helppoutta. Suosituimpia ovat mökit, joissa varustelu on lähes samaa tasoa kuin kotona ja jätevesijärjestelyt sekä muu infrastruktuuri toimivat. Täydellinen sijainti mökille on vesistön rannalla, noin tunnin matkan päästä asuinpaikasta.

Meriveden kunto ja joka kesä lisääntyvä sinileväongelma on vaikuttanut siihen, että järvenrantamökit ovat kysytympiä kuin ennen. Rantatontin lisäksi mökin tai kesäasunnon kiinnostavuuteen vaikuttaa se, kuinka kaukana se sijaitsee asuinkaupungista. Kesäasunnon ostajat voidaan tyypillisesti jakaa kahteen kategoriaan: toiset etsivät omaa rauhaa ja hiljentymistä kaukana kaikesta, toiset aktiivista lomaa harrastusten ja palveluiden läheisyydessä. Merkittävä tekijä on myös vakituisen asunnon tyyppi.

– Helsingissä asuvat arvostavat usein aktiviteetteja, kun taas esimerkiksi Turun ja Jyväskylän seudulla katse suunnataan perinteisempiin loma-asuntoihin, kertoo Huom!-ketjun liiketoimintajohtaja Jukka Rantanen.

– Riippumatta siitä haluatko kesäasunnoltasi aktiviteetteja vai rauhaa, on hyvä määritellä toiveesi ja tarpeesi tarkkaan ennen kuin lähdet etsimään mökkiä. Varaudu siihen, että joudut tutustumaan useisiin mökkeihin ennen kuin se oma mieluinen kohde löytyy. Loma-asunnon etsimiseen liittyy usein paljon enemmän tunnetta kuin oman asunnon etsimiseen. Hakuprosessi joko kestää pitkään tai se on yllättävän lyhyt, jolloin loma-asunto kolahtaa kerralla, Rantanen vinkkaa.

Lue, mihin kesäasuntoa hankittaessa kannattaa kiinnittää huomiota.

Omaa rauhaa haluava:

• Halutessasi luonnon rauhaa, kannattaa etsiä mökkiä isolla suojaisella tontilla, kaukana muusta asutuksesta.

• Valittavanasi on varustelultaan vaatimattomia mökkejä, missä enemmän ollaan irti nykyajasta tai hyvin varustellut kakkoskodit, joissa voi asua läpi vuoden.

• Vaatimattomat mökit ovat selvästi edullisempia kuin hyvin varustellut.

• Oma rauha tuo usein myös luonnon lähelle. Luonnonläheisyyttä etsivät pääsevät nauttimaan metsän marja- ja sienisaaliista.

• Suomi on harvaanasuttu maa, joten rauhallisia mökkipaikkoja riittää.

Aktiivilomailija:

• Aktiivilomailija hankkii yleensä kakkosasuntonsa esimerkiksi laskettelukeskuksesta tai muita aktiviteetteja lähellä olevasta paikasta. Arvoonsa ovat nousseet myös golf-kenttien läheisyys. Palvelut tulee olla saavutettavissa kävelyetäisyydellä.

• Aktiivinen elämä ei aina tarkoita urheiluharrastuksia. Lyhyt matka kesäkaupunkiin ja kulttuuririentoihin ajaa usein samaa asiaa. Tällöin kakkosasunto saattaa olla myös normaali asunto lempikesäkaupungissa.

• Tänä kesänä kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota etenkin pohjoisen laskettelukeskuksiin, jossa tarjonta on runsasta ja valinnanvaraa riittää. Sieltä on helppo löytää haluamansa kohde.

• Aktiivilomailijoiden suosiossa ovat olleet jo pidemmän aikaa muun muassa Vierumäki, Tahko-Nilsiä ja pohjoisen keskukset, kuten Ruka ja Levi.

Lähde: Huom!

Oletko jo tutustunut Pientä mökkiremonttia -sarjaan?

Lue myös:

    Uusimmat