Mökin turvaamisessa on riskinsä – varo tätä virhettä!

Suomalaisille kesämökeille ja talojen pihoille on asennettu viime vuosina yhä kiihtyvällä tahdilla valvontakameroita. Erityisesti kohteissa, joista ollaan pitkiä aikoja poissa, kamerat luovat tietenkin turvallisuuden tunnetta. Valvontakameroilla on kuitenkin myös riskinsä.

Onko tyhjillään seisovalla kesämökilläsi valvontakamera? Jätätkö kameran valvomaan kotiasi, kun lähdet lomalle? Kannattaa huomioida, että väärin asennettuina kamerat voivat rikkoa lakia. Pahimmillaan viattomaan tarkoitukseen ajateltu, mutta huolimattomasti asennettu kamera voi johtaa jopa vankeusrangaistukseen.

Muista nämä:

– Älä kuvaa mökkinaapurin pihaa tai yleisiä ajoväyliä. 

– Älä jaa kuvaamaasi materiaalia verkossa.

– Ihmisten kuvia ja ääntä sisältävien tallenteiden säilyttämisestä täytyy päättää kolmen päivän sisällä. Jos tallenteella on jotain merkittävää, sitä voi säilyttää vuoden.

– Kuvaamalla kerättävien tietojen tulee rajoittua valvontatehtävän, kuten turvallisuuden tai omaisuuden suojan varmistamisen, kannalta tarpeellisiin henkilötietoihin. 

Vvideovalvonta on nykyään kaikkien ulottuvilla. Asentaminenkin sujuu ilman ammattilaisen apua, joten vaarana on, että järjestelmä otetaan käyttöön heppoisin perustiedoin. Kun valvontaa ryhdytään suunnittelemaan, onkin syytä selvittää etukäteen salakatselu- ja salakuuntelusäännösten soveltuvuus.

Valvontakameralla ei saa kuvata esimerkiksi mökkinaapurin pihaa eikä yleisiä ajoväyliä. Naapurin kuvaaminen aidatulla piha-alueella omalla valvontakameralla tulkitaan laissa salakatseluksi. Maksimirangaistus tästä on vuosi vankeutta.

– Kaikki eivät tule ajatelleeksi, ettei mitä tahansa saa kuvata, eikä etenkään jakaa eteenpäin verkossa, toteaa Suomen turvallisuusalan ammattilaisten yhteistoimintajärjestö Finnsecurity ry:n toimitusjohtaja Jouko Laitinen

Tallenteiden hävittämisestä huolehdittava

Sen lisäksi, että valvontakamerat on asennettava ja suunnattava oikein, henkilötietolaki säätelee myös tallenteiden käyttöä ja säilytystä. Tietosuojavaltuutetun suosituksen mukaan ihmisten kuvia ja ääntä sisältävien tallenteiden säilyttämisestä täytyy päättää kolmen päivän sisällä. Jos tallenteella on jotain merkittävää, sitä voi säilyttää vuoden.

Henkilötietolaki ja muut tietosuojalait asettavat tallentavaa kameravalvontaa harjoittavalle erilaisia velvollisuuksia. Kuvaamalla kerättävien tietojen tulee rajoittua valvontatehtävän kannalta tarpeellisiin henkilötietoihin. Tyypillinen tehtävä on turvallisuuden tai omaisuuden suojan varmistaminen, esimerkiksi oman mökin pihan kuvaaminen. Tiedot on hävitettävä, kun niitä ei ole tarpeen käyttää alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa.

– Jo järjestelmää asennettaessa on syytä miettiä, miten kuvatun materiaalin voi hävittää tehokkaasti ja turvallisesti. Käyttö muuhun kuin etukäteen määriteltyyn tarkoitukseen on henkilötietolain nojalla kielletty, eli YouTube ja Facebook täytyy ehdottomasti unohtaa, Laitinen opastaa.

Lue myös:

    Uusimmat