Mainos

Mökille lähdössä? Muista nämä, niin parannat mahdollisuuksiasi päästä perille

Kysy liikenneturvallisuudesta -sarjassamme lukijoiden kysymyksiin vastaavat liikenneturvallisuuden asiantuntijat. Lähetä kysymyksesi osoitteeseen autot(a)mtv.fi. Vastaajana on tällä viikolla Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

Kysymys: Mitä autossa tulisi olla mukana mökkireissulle lähdettäessä (oluen ja grillattavan lisäksi)?

Vastaus: Kesän mökkireissuille autoon pakataan paljon evästä ja tavaraa. Turvallisen perillepääsyn takaamiseksi pitää toki muistaa paljon muutakin.

Autoliiton tiepalvelua työllistävät hyvin usein varsin yksinkertaiset asiat, kuten polttoaineen loppuminen, renkaan hajoaminen, avaimien unohtuminen autoon sisälle tai akun tyhjentyminen. Hyvin usein matkan katkeaminen olisikin vältettävissä etukäteen autonkäyttäjien huolellisuudella.

Perustarkastukset

Määräaikaishuolto-ohjelman mukaan huollettu auto on toimintavarma ja turvallinen. Huoltovälit ovat nykyään kuitenkin varsin pitkiä, minkä vuoksi auton käyttäjän on muistettava tehdä tiettyjä tarkastuksia säännöllisesti myös huoltojen välillä:

 • Tarkasta moottoriöljyn määrä. Lisää tarvittaessa samaa öljyä, mitä moottorissa jo ennestään on.
 • Tarkasta jäähdytinnesteen määrä. Lisää tarvittaessa samaa nestettä, mitä järjestelmässä jo on.
 • Täytä lasinpesunesteen säiliö hyönteisiä hyvin irrottavalla lasinpesunesteellä.
 • Tarkasta jarrunesteen määrä. Lisää tarvittaessa samaa nestettä, mitä järjestelmässä jo on.
 • Mikäli autossasi on SCR-järjestelmä, on muistettava täyttää myös AdBlue –säiliö säännöllisesti. AdBluen määrä ei henkilöautossa riitä koko huoltoväliä, vaan ainetta saattaa hyvinkin joutua lisäämään pari kertaa huoltojen välissä, vaikka säiliö olisikin huollossa täytetty. AdBluen loputtua auto ei enää käynnisty.
 • Tarkasta rengaspaineet ja säädä ne kuormitusta vastaaviksi. Auton käyttöohjekirjassa on neuvottu oikeat paineet erikseen pienelle ja suurelle kuormalle.
 • Mikäli autossasi on vararengas ja se on erilaisella vanteella kuin autossa alla olevat renkaat, varmista, että autosta löytyy myös vararenkaan kiinnittämiseen soveltuvat pultit tai mutterit.
 • Jos autosi vanteissa on käytössä lukkopultteja, on niiden avaamiseen tarvittava erikoistyökalu kuljetettava autossa mukana.

Matkatavarat tavaratilaan

Matkatavaroiden paikka on tavaratilassa. Kuorma tulisi tehdä niin, että raskaimmat tavarat laitetaan pohjalle ja tuetaan takapenkin selkänojaan. Saman kerroksen loput tavarat tuetaan sitten niihin. Ensimmäisen kerroksen päälle voi tehdä toisen samalla periaatteella. Kuormasta ei saa tehdä takaistuimen selkänojaa korkeampaa. Mikäli kuorma on korkeampi, eivät tavarat tukeudu selkänojaan ja pääsevät työntymään matkustamoon hätäjarrutuksessa tai törmäyksessä.

Mikäli matkustamossa on käsimatkatavaroita, kuten tablet-tietokoneita, tulisi ne säilyttää esimerkiksi etuistuimien selkänojien takana olevissa taskuissa silloin, kun niitä ei käytetä. Käytettäessä tablettia, tulisi sille hankkia asianmukainen teline. Lapsi ei kykene pitämään tablettia käsissään hätäjarrutuksessa tai törmäyksessä, jolloin se sinkoutuu päin edessä istuvia.

Tankki täyteen

Auto on syytä muistaa myös tankata. Eteläsuomalaiset ovat tottuneet siihen, että huoltoasemia on lähes joka kadunkulmassa. Kainuussa ja lapissa tilanne on aivan toinen. Tankkia ei kannata ajaa aivan viimeisille höyryille. Viisas kuljettaja tankkaakin jo siinä vaiheessa, kun polttoainetta näyttää olevan jäljellä alle neljännestankillinen – siis jo ennen polttoainemäärän merkkivalon syttymistä.

Vara-avaimet mukaan

Autoon sisälle pääsy ilman asianmukaista avainta on sitä hankalampaa, mitä uudempi auto on kysymyksessä. Aina on olemassa riski, että autoon tulee vaurioita, kun sisälle yritetään muilla kuin omilla avaimilla.

Avainten kanssa onkin syytä olla huolellinen. Esimerkiksi tavaratilaa kuormattaessa avaimet jäävät helposti sisälle, jos ne erehtyy laskemaan tavaratilaan. Samoin takkia tavaratilaan heittäessä kannattaa varmistaa, etteivät auton avaimet ole takin taskussa.

Matkalle kannattaa ottaa mukaan vara-avain. Sitä ei tule säilyttää autossa edes lyhyiden pysähdysten aikana vaan se tulisi antaa esimerkiksi puolison tai muun luotettavan matkustajan huolehdittavaksi.

Virkeä ja vastuullinen kuljettaja

Auton ratin taakse istuvan kuljettajan tulee olla moitteettomassa ajokunnossa. Ajokunnon alenemiseen ei välttämättä tarvita päihteitä tai lääkeaineita, vaan pelkkä väsymys riittää. Tyypillisiä onnettomuuksia väsyneelle kuljettajalle ovat tieltä suistuminen tai törmääminen vastaantulijaan.

Kuljettaja väsyy vähitellen. On tärkeää, että kuljettaja itse tunnistaisi väsymyksen ja myöntäisi sen ajoissa. Ei ole mitenkään sankarillista sinnitellä pitkää matkaa ilman taukoja – päinvastoin.

Myös matkustajien tulisi seurata, näkyykö kuljettajan ajamisessa tai olemuksessa väsymisen merkkejä ja tarvittaessa kehottaa häntä pitämään tauko. Usein kuljettaja itse ei väsymystään kehtaa tunnustaa.

Fiksut matkustajat

Valoisina kesäöinä meno matkustamossa saattaa joskus yltyä hurjaksikin. Tärkeää on kuitenkin pitää mielessä, etteivät matkustajat saa käytöksellään häiritä kuljettajan keskittymistä olennaiseen – ajamiseen. Fiksut matkustajat eivät myöskään luo kuljettajalle sosiaalista painetta, joka on valitettavan usein taustatekijänä erityisesti nuorten kuljettajien kesäajan onnettomuuksissa.

Autossa tulisi myös istua, kuten siellä on suunniteltu istuttavan: takapuoli penkissä, selkä selkänojassa ja jalat jalkatilassa. Valitettavan usein näin kesäaikaan näkee, että kesäiset kengät on potkaistu pois jaloista ja jalkoja lepuutetaan kojelaudan päällä. Tämä ei kuitenkaan ole järin viisasta, koska auton turvatyynyt voivat laueta jo melko pienessäkin törmäyksessä. Laukeava turvatyyny lyö kojelaudan päällä olevat jalat läpi tuulilasin kohtalokkain seurauksin.

Tiepalvelun puhelinnumero

Viisas autoseurue varautuu aina ongelmiin jo etukäteen. Matkapuhelimeen on syytä tallentaa muistiin Autoliiton tiepalvelun puhelinnumero 0200-8080. Autoliiton jäsenille ovat omat palvelunumeronsa, jotka löytyvät jäsenkortista.

Lisäksi autoon on syytä varata heijastinliivit koko seurueelle. Vaikka kesäyöt ovatkin valoisia, tuo värikäs heijastinliivi turvaa, jos autosta joutuu yllättäen jalkautumaan. 

***

1:42

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.