Mainos

MM-Seefeldin dopingiskun tutkinta jatkuu edelleen – "Poliisi maalitti henkilöitä tietojemme ansiosta"

7:40
Huomenta Suomi 1. maaliskuuta: Skandaali MM-laduilla – miten doping kitketään?

Kansainvälinen hiihtoliitto FIS jatkaa edelleen Seefeldin MM-kisojen poliisiratsiasta alkaneen dopingvyyhdin selvitystyötä. Maastohiihdossa tapaus on jo poikinut kahdeksalle ihmiselle neljän vuoden dopingrangaistukset ja lisäksi jopa vankeusrangaistuksia tuomioistuimissa.

Itävallan poliisi teki Seefeldin MM-kisojen yhteydessä suoneniskuksi nimetyn ratsian, josta on seurannut laaja useita urheilulajeja ja useita maita koskeva dopingtutkinta.

Hiihdossa itävaltalaishiihtäjät Max Hauke ja Dominik Baldaus sekä virolaishiihtäjät Andreas Veerpalu ja Karel Tammjärv sekä kazakstanilainen Aleksei Poltoranin on määrätty dopingista neljän vuoden kilpailukieltoon.

Urheilijoiden lisäksi myös virolaiset taustavaikuttajat Algo Kärp, Mati Alaver ja Andrus Veerpalu on määrätty neljän vuoden toimintakieltoon.

Tapaus alkoi selvitä viranomaistoiminnan ansiosta, mutta FIS:n pääsihteeri Sarah Lewis korosti perjantaina Rukalla FIS:n osuutta.

–  Kyse on osin FIS:n ja viranomaisten yhteistoiminnasta, sillä poliisi saattoi maalittaa näitä henkilöitä tietojemme ansiosta, Lewis kertoi.

FIS:n tietoja on käytetty myös oikeustoimien perusteena.

Venäjä on Wadan käsissä

Toinen edelleen ajankohtainen asia on vuosia jatkunut Venäjän ylhäältä johdetun dopingohjelman selvitys.

Nyt Venäjää uhkaa sulku kansainvälisestä urheilusta neljäksi vuodeksi, mutta FIS:n johdon tiedossa ei ole uusia venäläisiä dopingtapauksia.

Brittijuristi Jonathan Taylorin johtama komitea on tutkinut tänä vuonna Venäjän antidopingtoimia ja se päätyi suosittamaan Venäjälle neljän vuoden pannaa. Maailman antidopingtoimisto Wadan hallitus käsittelee tapauksen kokouksessaan 9. joulukuuta.

–  Saatamme vain odottaa Wadan päätöstä. Emme ole saaneet tietoomme mitään uusia dopingtapauksia Venäjältä, Lewis kertoi.

Venäjän dopingvyyhdin tuorein käänne on epäily Venäjän antidopingtoimiston Wadalle toimittaman testausmateriaalin manipuloinnista. Datassa on epäselvyyksiä.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja