Hiljaa pysyneeltä auktoriteetilta vihdoin tiukka kannanotto MM-kisojen dopingjupakkaan – ”Seuraukset ovat vakavia”

Skandaali MM-laduilla - miten doping kitketään? 7:40
Miten doping kitketään urheilusta? Harri Syväsalmi kommentoi asiaa videolla.

Kansainvälinen Hiihtoliitto FIS antoi perjantaina tiedotteen liittyen Seefeldin MM-kisojen yhteydessä tehtyihin dopingratsioihin. Viisi kiinni otettua urheilijaa on asetettu kilpailukieltoon.

Muun muassa Suomen urheilun eettisen komitean entinen pääsihteeri Harri Syväsalmi ehti jo ihmetellä, miksi Kansainvälinen hiihtoliitto pysyy suu supussa sen alaisen lajissa tapahtuneista dopingpidätyksistä. FIS kertoi keskiviikkona lyhyessä tiedotteessan vain poliisin kertomista tiedoista.

FIS kertoi tänään asettaneensa kolme kiinniotettua hiihtäjää, virolaiset Karel Tammjärvin ja Andreas Veerpalun sekä kazakstanilaisen Aleksei Poltoraninin toistaiseksi kilpailukieltoon. Lisäksi FIS kertoo, että itävaltalaiset Max Hauke ja Dominik Baldauf on asetettu FIS:n sääntöjen mukaiseen kilpailukieltoon Itävallan kansallisen antidopingtoimikunnan toimesta. Kilpailukiellot on kirjattu alkamaan tästä päivästä lähtien.

Kaikki viisi hiihtäjää ovat myöntäneet syyllistyneensä veritankkaukseen. FIS antaa sääntöjensä mukaan jokaiselle urheilijalle mahdollisuuden henkilökohtaiseen kuulemiseen ennen lopullista päätöstä kilpailukiellon pituudesta. Urheilijoiden omien maiden lajiliitoille on annettu tieto siitä, että tutkinta on aloitettu ja toistaiseksi voimassa olevat kilpailukiellot annettu.

– FIS ei hyväksy dopingia missään muodossa, liiton puheenjohtaja Gian Franco Kasper sanoo tiedotteessa.

– Jokainen urheilija tai muu henkilö, joka tietoisesti rikkoo sääntöjä, jotka suojelevat puhtaita urheilijoita ja urheilun rehellisyyttä, saa rangaistuksen. Vaikka viime päivien tapahtumat ovat saattaneet lajin negatiiviseen valoon, tämä lähettää myös selvän signaalin siitä, ettei dopingia siedetä ja seuraukset ovat todella jyrkkiä. Jos tässä pilvessä on hopeareunus, minä toivon, että tämä toiminta lähettää selkeän viestin urheilijoille, että dopingrikkeestä seuraa vakavia henkilökohtaisia, laillisia ja urheilullisia seuraamuksia, Kasper toteaa.

Tiedotteessa sanotaan, että FIS ei kommentoi asiaa ennen kuin sen oma dopinglautakunta on perehtynyt asiaan. FIS tekee asiassa yhteistyötä Itävallan viranomaisten kanssa, koska doping on maassa lainvastaista.

Lue myös:

    Uusimmat