MM-rallikausi on vedenjakajalla: tämän takia Sardiniassa eletään jo ratkaisun hetkiä – "Sitten se alkaa olla game over"

MM-rallikausi on Sardiniassa vedenjakajalla: "Sitten se alkaa olla game over" 11:49
MM-rallikausi on Sardiniassa vedenjakajalla: "Sitten se alkaa olla game over"

MM-rallikaudesta 2023 povattiin ennakkoon tasaisempaa kuin viime vuodesta, jota Toyota ja Kalle Rovanperä pääsivät suorastaan dominoimaan Hyundain alkukauden vaikeuksien avittamana. Kun uutta kautta on takana viiden osakilpailun verran, mikään ei ole muuttunut: Toyota vie, Hyundai vikisee.

MAINOS

MM-ralli yksinoikeudella
MTV Katsomossa!

Kroatian MM-ralli 18.-21.4.
Pe: EK:t 1-8 klo 9.15 alkaen 
La: EK:t 9-16 klo 8.15 alkaen
Su: EK:t 17-20 klo 8.00 alkaen

Kaikki suorat ajolähetykset MTV Maxilla ja MTV Katsomossa kaudella 2024.

Valmistajien MM-pisteet olivat viime vuonna viiden osakilpailun jälkeen Toyotalle 200–161. Tältä kaudelta vastaavat lukemat ovat 201–169. Pohja-ajoissa Toyota oli vuosi sitten edellä 52–32, ja tällä hetkellä tilanne on 54–33.

Viikonloppuna Sardiniassa ajettava osakilpailu tarjoaa Hyundaille sikäli oivan mahdollisuuden Toyotan MM-johdon kutistamiseksi, että kyseessä on menestyksellä mitattuna tallin paras MM-ralli.

Yhdeksältä viime vuodelta koossa on viisi voittoa ja kaikkiaan 12 palkintosijaa. Viime vuonna Ott Tänak oli ykkönen ja Dani Sordo kolmas.

Lisäksi Toyota oli viime kaudella Sardiniassa – ja olosuhteiltaan vastaavassa Kreikassa – ongelmissa. Tälle kaudelle talli on kuitenkin tehnyt kovasti töitä heikkouksiensa kehittämiseksi, ja kauden 2023 molemmat sorarallit ovat päättyneet Toyotan juhliin.

Toyota ja Hyundai viiden osakilpailun jälkeen 2022 ja 2023:

 

Toyota

Hyundai

pistettä 2022

200

161

pistettä 2023

201

169

pohja-aikaa 2022

52

32

pohja-aikaa 2023

54

33

eropohja-aikaan 2022*

0,00 s/km

0,16 s/km

eropohja-aikaan 2023*

0,00 s/km

0,10 s/km

* Vertailuun on otettu mukaan tallin nopein kuljettaja kauden kaikilta erikoiskokeilta. Lukema on näiden kaikkien erikoiskokeiden mediaani.

Mikäli sama tahti jatkuu nyt Sardiniassa, on vaikea nähdä, että Hyundai voisi enää kääntää kautta itselleen.

Sitten se alkaa olla Hyundaille sen verran iso huoli, että se on game over. Toyota ei ole raffeissa soraralleissa pärjännyt Hyundaihin verrattuna. Jos Toyota on sen selvittänyt, sitten Hyundai on kyllä pulassa, paikan päältä Sardiniassa kisasta raportoiva Tomi Tuominen tiivistää pelin hengen.

– Tallipäällikkö Cyril Abiteboul sanoi, että nyt sen voiton on pakko (Hyundaille) tulla, sitä odotetaan. Sitä ei ole vielä tällä kaudella tullut. On kiva nähdä, miten Hyundai lähtee menemään.

– Huomenna 9.30 alkaen tiedetään, onko Hyundai edelleen iskussa näissä raffeissa soraralleissa. Syytä olisi olla.

Toinen mielenkiintoinen kysymysmerkki liittyy siihen, miten MM-sarjassa Rovanperän jälkeen toisena olevan Ott Tänakin alla oleva Ford kestää rajut olosuhteet. M-Sportilla on ollut alkukaudesta merkittäviä luotettavuusongelmia molemmissa autoissaan, ja siihen nähden on suorastaan yllättävää, että Tänak on vain 17 pisteen päässä Rovanperästä.

– En lähtisi ehkä lyömään pihaneliöitä ja osakekantoja pöydälle sen puolesta, että Fordilla ollaan kärjessä tässä rallissa. Toivon, että olen väärässä, koko MM-sarjankin puolesta, mutta en usko.

Tomi Tuomisen ennakon Sardiniasta voit katsoa kokonaisuudessaan jutun pääkuvana olevalta videolta, jossa käydään läpi vallitsevat sääolosuhteet, suomalaisten lähtökohdat ja kisan suurimmat suosikit.

Kalle Rovanperä avasi pelin Sardinian MM-rallissa – olosuhteet sittenkin suomalaistähden puolella? 3:13
Kalle Rovanperä avasi pelin Sardinian MM-rallissa – olosuhteet sittenkin suomalaistähden puolella?

Lue myös:

    MM-rallivideot

    Uusimmat