Eniten pilkkuja yli 50 vuoteen – VAR vaikuttanut MM-kisoihin radikaalisti

MM-kisojen videotuomarit – hitti vai huti? 7:05

Jalkapallon MM-kisojen ensimmäisen ottelukierroksen jälkeen on selvää, että videotuomarijärjestelmä on muuttanut lajia radikaalisti.

Katso pääkuvan videolta mistä VAR-järjestelmässä on kyse ja miten se on otettu vastaan jalkapallossa.

Brittiläinen The Daily Telegraph teki vertailua aiempiin kisoihin ja muutokset ovat räikeitä. Näkyvin ero on rangaistuspotkuissa, joita tuomittiin avauskierroksella 0,56 ottelua kohden – osa videotarkistuksen kautta. Enemmän pilkkuja on tuomittu viimeksi vuoden 1966 kisoissa. Esimerkiksi vuosina 2006 ja 2010 ensimmäisellä kierroksella nähtiin yksi rangaistuspotku.

Sitä kautta myös erikoistilannemaalien määrä on kasvanut 25 prosentilla edellisiin kisoihin verrattuna.

Rikkeistä puheen ollen, ensimmäisellä kierroksella punainen kortti nousi taskusta vain kerran. Lukema on pienin sitten vuoden 1986, kun ensimmäisissä otteluissa ei nähty ainuttakaan ulosajoa. Videotuomarit vaikuttavat tähänkin. Pelaajat välttelevät koiruuksia, sillä jos päätuomarilta menisikin tilanne ohi, niin kymmeniltä ottelua kuvaavilta kameroilta mikään ei jää huomaamatta.

Paitsioita on vihelletty ennätyksellisen vähän, vain 2,81 ottelua kohden. Lukemaan vaikuttanee se, että linjatuomareita on ohjeistettu olemaan liputtamatta epäselvimpiä tilanteita, jotka voi jälkikäteen tarkistaa videolta. Merkittävä osa näistä tilanteista raukeaa puolustavan joukkueen hyväksi, jolloin paitsiota ei vihelletä, mutta vahinkoakaan ei synny.

Fifa aikoo käydä läpi videotuomaritoimintaa kisojen aikana, todennäköisesti lohkovaiheen jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat