MM-jalkapallossa loistaa superlahjakkuus, jonka kyvyt riittäisivät huipulle toisessakin lajissa: "Olisi varmasti päässyt olympiafinaaliin"

Vain 19-vuotiaasta Salma Paralluelosta tuli Espanjan sankari,kun hän laukoi MM-puolivälierän jatkoajalla ratkaisuosuman Hollannin verkkoon. Paralluelon maalilla Espanja eteni historiansa ensimmäistä kertaa välieriin jalkapallon naisten MM-kisoissa.

Paralluelo käytti ratkaisuosumassaan parhaita avujaan. Vahva juoksu laidalta, nopea harhautus ja tarkka vasemman jalan laukaus Hollannin maalin alakulmaan.

Paralluelolle on helppo ennustaa upeaa uraa jalkapallossa, mutta halutessaan hän olisi kova tekijä myös yleisurheilukentillä. Vielä viime vuoteen saakka Paralluelo tasapainotteli kahden lajin, jalkapallon ja juoksun välillä. 

Lopulta valinta osui jalkapalloon.

– Jos hän olisi valinnut yleisurheilun ja säilynyt ehjänä, hän olisi varmasti päässyt olympiafinaaliin, Parallueloa vielä vuosi sitten valmentanut Felix Laguna sanoo The Athleticille

– Hän olisi päässyt mitaleille. En osaa sanoa, minkä kolmesta mitaleista hän olisi saanut, mutta hän olisi noussut palkintokorokkeelle.

Nuoresta iästään huolimatta Paralluelo on ehtinyt jo paljon. Vuonna 2019 hän juoksi 400 metrin kilpailussa Glasgown sisäratojen EM-kisoissa ollessaan vain 15-vuotias. Vuonna 2020 hän juoksi 400 metrin aidoissa Espanjan alle 18-vuotiaiden ennätyksen ennen kuin oli täyttänyt edes 17 vuotta. 

Samana vuonna sattunut vaikea loukkaantuminen hidasti hetkellisesti menoa, mutta valmentaja ylistää entistä suojattiaan maasta taivaaseen.

– Salma on lahjakkuus, sellainen lahjakkuus, jollaisia ei normaalisti näe. Hän oli parempi kuin oman ikäisensä ja jopa vanhemmat tytöt, vaikka ei edes harjoitellut, Laguna sanoo.

– Hänen valmentamisensa oli suuri ilo. Kun katseli hänen harjoittelevan, näki, miten ihmiset pysähtyivät katsomaan hänen juoksuaan. Se oli kaunista. Hän oli kuin gaselli. Hän on uskomattoman lahjakas juoksija.

Jalkapallo vei voiton

Yleisurheilu ja jalkapallo kulkivat Paralluelolla käsikädessä lapsesta saakka.

– Aloitin molemmat, kun olin seitsemän. Aluksi se oli minulle vain leikkiä, mutta vähitellen, kun kasvoin, aloin ymmärtää, että voisin päästä pitkälle, Paralluelo kertoi vuosi sitten, The Score -sivuston mukaan.

Paralluelo solmi ensimmäisen ammatilaissopimuksensa 15-vuotiaana vuonna 2019 Villarealin kanssa. Myös Barcelona tarjosi laitapelaajaksi profiloituneelle Paralluelolle sopimusta, mutta Villarealissa pelaaminen sopi paremmin yleisurheilun harjoitteluun.

Paralluelon oli määrä tehdä valintansa yleisurheilun ja jalkapallon välillä jo 17-vuotiaana, mutta loukkaantuminen lykkäsi päätöksentekoa. Paralluelo koki, ettei ollut vielä saanut riittävästi kokemuksia päätöksensä tueksi.

– Hän ei halunnut tehdä päätöstä ja käytti loukkaantumista tekosyynä pitkittääkseen sitä vielä vuodella, Laguna sanoo hymyillen.

Paluu jalkapallokentille oli yhdeksän kuukauden tauon jälkeen menestys, ja sen myötä Barcelona osoitti jälleen kiinnostuksensa. Paralluelo tarttui syöttiin. Unelmasiirto katalonialaisseuraan toteutui kesällä 2022. Se tiesi samalla yleisurheilu-uran päätöstä. Barcelona halusi lahjakkuutensa keskittyvän vain jalkapalloon.

– Oli vaikeaa luopua yhdestä lajista, mutta se oli askel, joka minun täytyi ottaa voidakseni kehittyä, Paralluelo sanoi.

Paralluelo on juhlinut jalkapallon maailmanmestaruutta alle 17-vuotiaiden ja alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa. Nyt haaveissa on mestaruuden voittaminen myös aikuisten kisoissa.

Espanja kohtaa tiistaina välieräottelussa Ruotsin. Toisessa välierässä pelaavat keskiviikkona Australia ja Englanti. MM-finaali on ohjelmassa sunnuntaina.

Vaikka Paralluelo on jo esittänyt loisto-otteita MM-turnauksessa, päävalmentaja Jorge Vilda näkee parhaan olevan vielä edessä.

– Hänellä on valtava potentiaali, eikä hän ole vielä lähelläkään sitä, mihin hän voi yltää, Vilda sanoo. 

– Hän on todella nuori ja on keskittynyt jalkapallon harjoitteluun vasta vuoden. Näemme parhaan Salman tulevaisuudessa.

Espanjan keskikentän johtaja Aitana Bonmati ylistää nuoren tähden ominaisuuksia.

– Hän on ainutlaatuinen. On vaikea löytää pelaajia, joiden tausta on yleisurheilussa, ja joiden vasen jalka ja laukaus on niin laadukas.

Lue myös:

    Uusimmat