Mannerheimin lastensuojeluliiton projektipäällikkö Tarja Satuli-Kukkonen harmitteli Studio55.fi-lähetyksessä, että lapset leikkivät vähemmän kuin ennen.
– Leikki on mielikuvituksen ja luovuuden mahdollistaja. Ja kun luovuutta löytyy, niin lähtee syntymään myös kulttuuria, Tarja Satuli-Kukkonen sanoo.
Suomen kulttuurirahasto on käynnistänyt ja rahoittanut Koko Suomi leikkii -nimisen hankkeen. Kolmivuotisessa hankkeessa ovat mukana Mannerheimin lastensuojeluliitto ja Punainen risti. Tavoitteena on innostaa koko Suomi leikkimään sukupolvirajoista riippumatta.
– Mitä enemmän lapsi leikkii, sitä kestävämmäksi hän kasvaa. Lapsen mieli kehittyy leikkiessä, Satuli-Kukkonen avaa leikin merkitystä.
Satuli-Kukkosen mukaan lapset leikkivät tänä päivänä yhä vähemmän. Leikkimisen kanssa kilpailevat uudet laitteet ja välineet, kuten televisio, tietokone ja älypuhelimet. Jopa lapselle voi tulla kiireen tunne kaikkien välineiden paljoudessa.
– Leikki kilpailee näiden muiden asioiden kanssa. Leikille pitäisi löytyä rauhallinen, kiireetön hetki.
Satuli-Kukkonen pitää esimerkiksi tarinoiden ääneen lukemista sekä aikuiselle että lapselle antoisana kokemuksena. Ääneen luettu tarina aktivoi lapsen ajattelua eri tavalla, kuin valmiiksi visualisoitu esitys.
– Satu tai tarina ei välttämättä kuitenkaan ole se kaikkein tärkein asia lapselle, vaan yhdessäolo vanhemman kanssa, Satuli-Kukkonen sanoo.
Lapsen luovuuden kehitykselle pahin myrkky on Satuli-Kukkosen mukaan kiire. Ei ole aikaa pysähtyä ja olla yhdessä.
– Myös aikuinen voi saada voimaa lapsen kanssa leikkimisestä, Satuli-Kukkonen huomauttaa.
Katso koko haastattelu videolta.