MLL:n edustaja: lapset leikkivät yhä vähemmän

Koko Suomi leikkii - silta yli sukupolvien välisen kuilun 25:00

Mannerheimin lastensuojeluliiton projektipäällikkö Tarja Satuli-Kukkonen harmitteli Studio55.fi-lähetyksessä, että lapset leikkivät vähemmän kuin ennen.

– Leikki on mielikuvituksen ja luovuuden mahdollistaja. Ja kun luovuutta löytyy, niin lähtee syntymään myös kulttuuria, Tarja Satuli-Kukkonen sanoo.

Suomen kulttuurirahasto on käynnistänyt ja rahoittanut Koko Suomi leikkii -nimisen hankkeen. Kolmivuotisessa hankkeessa ovat mukana Mannerheimin lastensuojeluliitto ja Punainen risti. Tavoitteena on innostaa koko Suomi leikkimään sukupolvirajoista riippumatta.

– Mitä enemmän lapsi leikkii, sitä kestävämmäksi hän kasvaa. Lapsen mieli kehittyy leikkiessä, Satuli-Kukkonen avaa leikin merkitystä.

Satuli-Kukkosen mukaan lapset leikkivät tänä päivänä yhä vähemmän. Leikkimisen kanssa kilpailevat uudet laitteet ja välineet, kuten televisio, tietokone ja älypuhelimet. Jopa lapselle voi tulla kiireen tunne kaikkien välineiden paljoudessa.

– Leikki kilpailee näiden muiden asioiden kanssa. Leikille pitäisi löytyä rauhallinen, kiireetön hetki.

Satuli-Kukkonen pitää esimerkiksi tarinoiden ääneen lukemista sekä aikuiselle että lapselle antoisana kokemuksena. Ääneen luettu tarina aktivoi lapsen ajattelua eri tavalla, kuin valmiiksi visualisoitu esitys.

– Satu tai tarina ei välttämättä kuitenkaan ole se kaikkein tärkein asia lapselle, vaan yhdessäolo vanhemman kanssa, Satuli-Kukkonen sanoo.

Lapsen luovuuden kehitykselle pahin myrkky on Satuli-Kukkosen mukaan kiire. Ei ole aikaa pysähtyä ja olla yhdessä.

– Myös aikuinen voi saada voimaa lapsen kanssa leikkimisestä, Satuli-Kukkonen huomauttaa.

Katso koko haastattelu videolta.

Lue myös:

    Uusimmat