Lapset kaipaavat apua erityisesti matematiikan ja vieraiden kielten läksyissä, mutta miten oppimisessa voisi auttaa?
Läksyjen tekeminen kuuluu lapsiperheiden arkeen, mutta oppimisessa avittaminen ei aina ole helppoja. Esimerkiksi matematiikan tai fysiikan tehtävät voivat olla aikuisellekin vaikeita.
SOS-Lapsikylällä on oma Läksyapuu-sivu, joka tarjoaa apua 4.–9.-luokkalaisille. Kysymyksiin vastaavat vapaaehtoiset ja erillinen läksytiimi.
– Ajatushan perustuu siihen, että kun lapsi tulee, hänen kohdataan puhtaalta pöydältä ja yhdessä lähdetään katsomaan sitä tehtävää, SOS-Lapsikylän kehittämissuunnittelija Pia Wikholm kuvaa Huomenta Suomessa.
Lue myös: Ilkeä juoru antoi Sinille ala-asteella liikanimen "elmukelmu" – nyt hän kertoo, mihin vuosien kiusaaminen johti
"Tiedämme, että lukemisen taidot ovat heikentyneet"
Lukutaitotutkimuksissa on havaittu, että suomalaisten lukutaito on "vähentynyt ratkaisevasti", kertoo Tilastokeskuksen koulutuspäällikkö Marika Jokinen.
– Tiedämme, että lukemisen taidot ovat heikentyneet, Jokinen kuvaa.
Lukutaitoon sisältyy esimerkiksi medianlukutaito ja kyky lukea tilastoja. Kyse ei ole vain kirjojen ahmimisesta: lukeminen on myös puolueettoman, tutkitun tiedon saamista, käyttö- ja muiden ohjeiden lukemista sekä viranomaispäätösten ymmärtämistä.
– Ne koskettavat omaa elämää. Jos ei oikein hahmoteta, mistä on kysymys, se on huolestuttavaa, Jokinen sanoo.
Lue myös: Miten selviät tästä äidinkielen kokeesta? Testaa taitosi tietovisassamme
Puolet hakee apua matematiikan tehtäviin
Syitä lukutaidon heikkenemiselle on monia.
– Eivät kännykkä ja älylaitteet varmaankaan ainoa syy ole. Esimerkiksi mietin, että roolimalleja kotoa tulee vähemmän. Nähdäänkö vanhempia, jotka lukevat kirjoja? Jokinen kysyy.
Wikholmin mukaan lapset ovat yleensä halukkaita ja uteliaita oppimaan, mutta alkukipinän löytämiseen tarvitaan apua.
– Mitä minun on tarkoitus tässä tehdä, ja mitä minulta odotetaan? Siinä ehkä näemme haasteita [Läksyapuu-palvelussa], Wikholm sanoo.
Palvelussa 90 prosenttia lapsista hakee käytännön apua koulutehtäviin. Näistä noin puolet on matematiikan tehtäviä.
– Vahva kakkonen on vieraat kielet, Wikholm sanoo.
Nuoret pitävät lukemista "tylsänä" – miten nuoren saisi innostumaan kirjoista? Juttu jatkuu videon alla.
7:16
Miten lasta autetaan läksyissä? "On ok sanoa, että nyt en tiedä"
Moni lapsi toki saa läksyihin apua kotoakin. Vanhemmallekin avustaminen voi olla hankalaa, ja kiusaus esimerkiksi ratkaista koko tehtävä lapsen puolesta voi nousta suureksi.
– Tosi tärkeää on, että lapsella on turvallinen olo, Wikholm sanoo.
Aikuinen voi lempeästi haastaa lasta ajattelemaan. Huoltajan tehtävä on innostaa uteliaisuuteen, esimerkiksi puhua myönteisesti tiedosta ja koulusta.
– Me aikuiset emme tiedä kaikkea. On ok sanoa, että olipa hyvä kysymys, nyt en tiedä, mutta lähdetään ottamaan selvää, Wikholm kuvaa.
Millaiset lapset tarvitsevat läksyapua? Mitä merkitystä on tiedonhakutaidoilla? Mitä ovat Tilasto-olympialaiset? Katso keskustelu yllä olevalta videolta.
Lue myös:
Huonoilla papereilla huippukokiksi – Eero, Miika ja Ali olivat heikkoja oppilaita koulussa, mutta menestyivät silti: "En olisi ikinä uskonut silloin tarkkiksella"
Myssymummot pistivät Fannin elämään lapsuuden kässätraumojaan uusiksi – näin toivotonkin tapaus oppii neulomaan
Katso myös: Näin lapsen saa lukemaan: "Lapset ja nuoret eivät lue, koska se on hyödyllistä"
9:05