Miten tulla toimeen hankalien ihmisten kanssa? Lue neuvot

Jokainen tuntee vaikeita ihmisiä, esimerkiksi sukulaisia, kollegoita tai esimiehiä, joiden kanssa tuntuu olevan mahdotonta tulla toimeen. Keinoja kuitenkin on, uskoo tunnettu amerikkalaislääkäri Deepak Chopra. Katso myös vinkit narsistin kanssa pärjäämiseen!


Ensimmäinen askel kohti hankalan ihmisen onnistunutta kohtaamista on ottaa vastuu omasta osuudestasi, neuvoo kokonaisvaltaisen lääketieteen guru Deepak Chopra Oprah.comin artikkelissa. Vihamielisyys on omassa sydämessäsi. Myös vaikeaksi kokemallasi ihmisellä on ollut äiti ja häntä on rakastettu, Chopra huomauttaa. Toiseksi, yritä määritellä, mikä vaikeuksia tämän henkilön kanssa aiheuttaa.


Välinpitämättömyys on usein paras tapa suhtautua. Jos voit olla tekemisissä hankalan ihmisen kanssa reagoimatta voimakkaasti, ajatuksesi pysyvät tarpeeksi selkeinä jotta suhteesi häneen voi jopa edistyä.

Useimmiten hankalat ihmiset kaipaavat kuuntelijaa, joka ei tuomitse. Kuunteleminen sotkeutumatta asiaan itse sen enempää voi olla hyväkin toimintatapa. Hyvä kuuntelija ei väittele, kritisoi, tyrkytä omaa mielipidettään tai keskeytä. Jos vaikeaksi kokemasi henkilö on todella kiinnostunut sinusta, hän haluaa keskustelukumppanin eikä vain kuuntelijaa.

Usein aitoa kiinnostusta kuitenkaan ei ole. Jos tunnet joutuvasi hyväksikäytetyksi, poistu tilanteesta. Tiedä, mitä asioita voit muuttaa, mitä sietää ja missä menee rajasi.


Chopra esittelee muutamia yleisiä ongelmia aiheuttavia piirteitä ja ratkaisuja niihin.


Takertujat


Takertuvat ihmiset haluavat, että heitä rakastetaan ja heistä pidetään huolta. He tuntevat olonsa heikoksi ja viehättyvät voimakkaista ihmisistä. Epätoivoisina he voivat takertua kehen vain. Välttely ei heidän kohdallaan toimi, eivät liioin kohteliaat ”eit”. Suorat sanat ja kylmyys loukkaavat heidän tunteitaan.


Takertujaa voit yrittää opettaa pärjäämään yksin erilaisissa tilanteissa. Anna hänelle vastuuta. Sen sijaan, että tekisit mitä hän haluaa, näytä hänelle miten hän voi tehdä saman asian itse. Suhtaudu häneen hieman kuin lapseen. Jos hän vetoaa siihen, että homma hoituu sinulta paremmin, totea, ettei näin ole.

Yritä löytää tilanteita, joissa voit puolestasi sanoa tarvitsevasi hänen apuaan. Hän joko saa varmistusta itsetunnolleen ja kokea olevansa hyödyksi, tai kieltäytyy, mitä tuskin pistät pahitteeksi.


Kontrolloijat


Kontrolloivat ihmiset haluavat olla aina oikeassa. He löytävät käytökselleen julmiakin tekosyitä ja selityksiä, ja vierittävät syyt aina muiden niskoille. Kontrolloivat tyypit voivat olla perfektionisteja ja pomottelijoita. He kritisoivat loputtomasti toisia. Todisteiden esittäminen omien mielipiteidesi tueksi ei auta, sillä he eivät välitä muusta kuin siitä, että ovat itse oikeassa.


Älä näytä kontrolloivalle tyypille pelkoa ja epävarmuutta. Toisia alistava ihminen tuntee usein syvällä sisimmässään olonsa riittämättömäksi, ja yrittävät peittää omaa epävarmuuttaan saamalla muut ihmiset tuntemaan alemmuutta ja huonommuutta. Näytä siis, että sinä olet itsevarma. Ole vahva ja pidä puoliasi. Älä anna kohtaamisen mennä väittelyksi siitä, kuka on oikeassa ja kuka väärässä.


Kilpailunhaluiset


Kilpailunhaluiset ihmiset haluavat voittaa. He näkevät kohtaamiset kilpailuasetelmina, eivätkä luovuta kunnes ovat niskan päällä. Kyyneleet voivat olla heille heikkouden merkkejä, jotka saavat vain yrittämään kovemmin. Jos pidät puolesi, he voivat kääntää sinulle selkänsä.


Entä jos vain annat hänen voittaa? Yleensä haastava henkilö on hyvin tietoinen minäkuvastaan ja haluaa näyttää hyvältä, ja voitto on hänelle mahdollisuus osoittaa jalomielisyyttä.  Jos teillä on vakava erimielisyys, älä anna tunteidesi näkyä ja anele armoa, vaan esitä kantasi järkevästi. Esimerkiksi sen sijaan, että sanoisit olevasi väsynyt ja hänen olevan epäreilu sinua kohtaan, sano, että haluat miettiä asiaa ja siksi palaat aiheeseen myöhemmin levänneenä.


Tärkeilijät


Näitä ihmisiä et saa hiljenemään, joten anna heidän sanoa sanottavansa. Voit silti yrittää jättää heidän sanomisensa huomioimatta. Yleensä he unohtavat itsekin omat sanomisensa nopeasti. Jos he dominoivat kohtaamisia niin, että koet tilanteet tukahduttaviksi, yritä vältellä heitä. Paras strategia tulla heidän kanssaan toimeen on vain istua, katsella ja nauttia show’sta.


Valittajat


Krooniset valittajat ovat katkeria ja vihaisia, eivätkä halua ymmärtää vihan olevan lähtöisin heistä itsestään. Heitä voi vain yrittää suvaita ja vältellä kun voi. Älä myötäile heidän valituksiaan tai yritä lepytellä heitä, sillä et saa katkeruutta katoamaan.


Marttyyrit


Passiivis-aggressiiviset ihmiset nauttivat usein uhrin roolista. He oikeuttavat väärinkäytöksensä muita ihmisiä kohtaan omilla vaikeuksillaan.


Älä kuuntele tekosyitä, vaan suutu marttyyrille tarvittaessa yhtä paljon kuin suuttuisit kenen tahansa muun henkilön loukkaavasta käytöksestä.
Jos marttyyri ei ole niinkään aggressiivinen vaan rypee itsesäälissä, tarjoa ehtymättömän myötätunnon sijaan käytännöllistä apua.


Lähde Oprah.com

Miten pärjätä narsistin kanssa?

Tietokirjailija Paula Salomaan mukaan narsistin tunnetaidot voivat olla uhmaikäisen tasolla. Katso vinkit narsistin kanssa pärjäämiseen viime joulukuisesta haastattelusta.

Lue myös:

    Uusimmat