Miten tulipalossa tulisi toimia – "pelastautuminen kiinni minuuteista"

Kolme ihmistä kuoli eilen tulipaloissa Sastamalassa ja Turussa. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö, miten pitää toimia, jos omassa asunnossa syttyy tulipalo?

– Lähtökohtaisesti huolehditaan asunnon siisteydestä, pidetään huolta palovaroittimesta ja toimitaan turvallisesti sähköliesien kanssa. On hyvä miettiä ja kokeilla, miten pääsee asunnosta ulos. Onko yksi reitti vai onko varatietä? Esimerkiksi omakoti- ja rivitaloissa toisen kerroksen parvekkeella on usein tikkaat, kertoo SPEK:n johtaja Matti Orrainen.

Entä jos asunto on jo liekeissä?

– Itseään ei saa vaarantaa. Jos paloa ei pysty sammuttamaan, pitää lähteä ulos ja sulkea kaikki ovet perässään, jotta tulipalo ja savukaasut pysyvät asunnossa ainakin jonkin aikaan. Jos asunto on jo täynnä savua, kannattaisi pysyä kohtuullisen matalalla ja kumarassa.

Voiko paloa yrittää itse sammuttaa?

– Ilman muuta, varsinkin jos palo on pieni ja on kouluttanut itseään alkusammutustaidoilla. Joskus riittää, että astuu kengällä palavan aineen päälle. Ei pidä hätääntyä.

Kuinka paljon on peliaikaa, kun palo on alkanut?

– Tulipaloja on monenlaisia, mutta keskimäärin aikaa pelastautua on vain 2-3 minuuttia.

Onko sillä merkitystä pelastautumisen kannalta, mikä syttyy palamaan?

– Jotkut palot kehittyvät hitaammin, mutta kun palo pääsee palamisen vaiheeseen, sillä ei ole väliä.

Miten toimitaan, jos kerrostalossa naapurissa palaa?

– Jos omassa asunnossa ei pala ja porrashuoneessa on savua, käytävään ei missään tapauksessa pidä mennä. Pitää luottaa palokuntaan ja pysyä omassa asunnossa. Savu tappaa.

Lue myös:

    Uusimmat