Mainos

Ylilääkäri: Pyhärannan evakuoinnit tehty palovaaran, mutta myös savuhaittojen takia

Pyhärannan palojen savut on havaittu kilometrien päässä. Lähialueelta on evakuoitu ainakin 20 asuinrakennusta.

– Lisäksi Venäjän puolella Suomen rajan tuntumassa on metsäpalo, jonka savut kantautuvat tuulen mukana Sallaan asti, ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Tommi Bergström kertoo STT:lle.

Ylilääkäri Raimo O. Salonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ympäristöterveysyksiköstä arvioi, että Pyhärannan evakuointeja on varmasti osittain tehty paitsi palovaaran myös savuhaitan takia.

Katso video vapaapalokuntalaisista, jotka työskentelevät palon sammuttamiseksi Pyhärannassa:

3:35

–  Jos savupitoisuus on iso ja savu tulee suoraan asumusta päin ja sisätiloihin, se ärsyttää kenen tahansa terveenkin ihmisen hengityselimistöä ja tekee kurjan olon, hän sanoo.

Ainoa tapa suojautua savulta on siirtyä sisätiloihin. Helteistä huolimatta pitäisi laittaa ikkunat ja ovet kiinni, vaikka sisällä voi olla aika tukalaa.

Palomiesliiton varapuheenjohtaja Jyrki Savolainen muistuttaa, että pelkästään ikkunoiden ja ovien sulkeminen ei riitä, vaan ilmanvaihtokoneet on myös sammutettava.

–  Lämpötilan nousu on pienempi paha kuin että savut tulevat sisälle, Savolainen sanoo STT:lle.

Hän ohjeistaa odottamaan tilanteen päättymistä.

–  Suomessa pelastustoimi pelaa, ja jossain vaiheessa jokainen palo sammutetaan.

Salonen kannustaa riskiryhmään kuuluvia hakeutumaan tutuille tai sukulaisille kylään, kunnes pahimmat savuhaitat ovat ohi. Kuumuus kun voi aiheuttaa nopeasti nestehukkaa, väsymystä ja uupumusta etenkin vanhuksilla ja kroonisesti sairailla.

Lievempienkään savuhaittojen aikana sairaiden, pikkulasten, vanhusten ja raskaana olevien ei kannata jäädä mietiskelemään, että kyllä tästä selviän. Parempi ratkaisu on, että mahdollisuuksien mukaan lähtee muualle. Tukalaksi luokitellun helteen ja ilmansaasteiden yhdistelmä on huono.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.