Miten tulikuuma Jukurit jyrää viikosta toiseen? Petteri Sihvonen kertoo Olli Jokisen oivalluksesta: "Tässä on sellaista nerokkuutta"

19:38
Petteri Sihvonen kertoo ja näyttää MTV:n Liigaviikossa, mihin runkosarjassa kohisten nousseen Jukurien menestys perustuu.

NHL-legenda Olli Jokisen valmentama Jukurit on kerännyt pisteitä lähes epäuskottavalla tahdilla viime viikkoina. 12 edellisestä ottelusta mikkeliläiset ovat kairanneet kymmenen voittoa.

Moni vastustajan päävalmentaja on kauden mittaan todennut Jukurit-ottelun jälkeen, että mikkeliläisporukan pelitapa tuotti vaikeuksia hänen valmentamalleen joukkueelle. NHL-legenda Olli Jokisen ryhmän pelityyliä on kuvailtu epätyypilliseksi kotimaisissa kaukaloissa.

MTV Urheilun jääkiekkoasiantuntija Petteri Sihvonen perkasi Liigaviikossa kuvanäytteen kera, miten Jokisen Jukurit tuloksiaan kairaa.

Sihvosen mukaan Jukurit saa vastustajansa rivit rakoilemaan venyttämällä omaa viisikkoaan kiekollisessa lähtötilanteessa oman maalin takaa aina vastustajan siniselle asti.

– Tätä ei tehdä ihan perinteisellä tavalla, Sihvonen alustaa videonäytettään HPK:n ja Jukurien välisestä ottelusta.

HPK ei kyennyt reagoimaan parhaalla tavalla Jukurien pelitapaan, vaan päästi viisikkonsa repeämään, kun osa pelaajista karvasi ylhäältä ja osa jäi puolestaan roikkumaan alas puolustukseen.

– Jos Jukurit päästetään pelaamaan vastustajan väleihin, se on silloin vahvoilla, Sihvonen arvioi.

Jukurien venytetyn viisikon aiheuttama dilemma vastustajalle on se, pitäisikö sen kiekottomana mennä rohkeasti karvaamaan vastustajan päädystä, vai miehittää keskialue passiivisemmalla trapilla.

"Tämä on ehkä rumasti sanottu"

Monelle nimekkäälle vastustajalle, kuten Kärpille, voi olla vaikeaa antaa nöyrästi tilaa Jukurien puolustajille ja odottaa rauhassa mikkeliläishyökkäyksiä siniviivojen välissä.

Paperilla heikommalle nipulle ei haluta luovuttaa aloitetta, mikä on Sihvosen näkemyksen mukaan ollut se miina, jonka Jukurit on vastustajilleen niin usein virittänyt.

– Tämä on ehkä rumasti sanottu, mutta puoliruokaa tässä on se, että vastustajat pikkuisen pelaavat uskoen, että tämä piskuinen Jukurit on kaadettavissa helposti.

– Aika moni pelaa ylimielisesti ja ajattelee, että Jukureita vastaan voi paineistaa. Ei voi. Tässä on sellaista nerokkuutta, että vaikka pelataan viivelähtöä tai trapia, se viisikko on etelä-pohjois-suunnassa todella pitkä. Tässä on sellaista jännää omalaatuisuutta ja vahvuutta, Sihvonen näkee.

Jukurien puolustus on toistaiseksi pystynyt pelaamaan taitavasti vastustajansa kärkikarvaajien ohi, kaukalon keskialueelle avautuneeseen tilaan, joko pitkällä tai puolipitkällä syötöllä.

Jukureilla on usein yksi hyökkääjistä parkkeerattuna hyökkäyssinisen kulmaan. Kaukaloa halkovan läpiajosyötön sijaan näin pelaamalla tavoitellaan lisää tilaa nimenomaan keskialueelle.

"En vieläkään pidä kovin fiksuna"

Useammin NHL:ssä nähty pelityyli on ollut kuin kryptoniittia monelle tiivisviisikkoiseen vastustajaan tottuneelle liigajoukkueelle.

Sihvosen mukaan Jokinen ei ole kuitenkaan löytänyt pelitavallista viisasten kiveä.

– En vieläkään pidä kovin fiksuna sitä tapaa. Vaikka se on tällä hetkellä tehokas, se ei pudotuspeleissä välttämättä enää toimi samalla tavalla.

Sihvosen mukaan vastalääke Jukurien pelitapaan on pelata nöyrää, tiivistä trapia keskialueella. Karri Kiven Ässät onnistui tässä puolentoista erän ajan erinomaisesti, vaikka hävisikin lopulta 1–4.

Oma osuutensa Jukurien kokonaisuudessa on myös selvästi hyvään henkilökohtaiseen iskuun viritetyt pelaajat.

Sihvonen antoi alkukaudesta rapaa Olli Jokisen valmennustyölle, mutta onko Suomen tunnetuin jääkiekkoanalyytikko vihdoin valmis myöntämään virheensä NHL-legendan suhteen? Sihvosen vastauksen voit katsoa artikkelin yllä olevalta videolta kohdasta 8.30 alkaen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja