Miten paljon särkylääkkeitä voi turvallisesti ottaa? Näin ylilääkäri vastasi lukijoiden kysymyksiin

Kliinisen farmakologian erikoislääkäri, ylilääkäri Annikka Kalliokoski Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta vastasi Studio55.fin verkkovieraana lukijoiden kysymyksiin lääkkeiden haittavaikutuksista.

Kysymysten suuren määrän vuoksi Annikka Kalliokoski ei ehtinyt valitettavasti vastata kaikille. Alla vastaukset niihin kysymyksiin, joita Kalliokoski ehti käsitellä.

Miten paljon Buranaa voi syödä?

Kuinka paljon tulehduskipulääkkeitä esim. Buranaa voi turvallisesti syödä viikossa?

T:Janakkala

Tulehduskipulääkkeiden maksimiannos ilmoitetaan pakkausselosteessa vuorokautta kohden. Itsehoitovalmisteena (ilman reseptiä) myytävän ibuprofeenin maksimiannos on 1200 mg vuorokaudessa.

Lääkärin määräyksestä reseptillä yleensä 2400 mg:n vuorokausiannos on riittävä eikä yli 3200 mg:n vuorokausiannosta saa ylittää. Oireenmukaisessa hoidossa käytetään vain lyhytaikaisesti pienintä tehokasta annosta. Haittoja voi tulla maksimiannosta pienemmälläkin annoksella.

Otan silloin tällöin Parasetamolia sisältävää särkylääkettä, onko se vatsaystävällistä? Joku sanoo että se on, toinen taas ei. Mikä on totuus?

T:Ritu 66

Parasetamoli ei yleensä aiheuta vatsavaivoja eikä muitakaan haittoja, kun sitä käytetään pakkausselosteen ohjeiden mukaisesti.

Mitä vaikutuksia on elimistölle pitkäaikaisista ja jatkuvista tulehduskipulääkkeiden käytöstä? Monet aktiiviurheilijat eliitti- ja harrastelijatasolla käyttävät jatkuvasti näitä lääkkeitä. Onko totta, että on tapahtunut urheilijoiden kuolemantapauksia johtuen näistä lääkkeistä?

T:leaa

Tiedossani ei ole urheilijoiden tulehduskipulääkkeisiin liittyviä kuolemantapauksista, mutta ei sellainen minua yllättäisikään, koska tulehduskipulääkkeisiin voi liittyä monenlaisia haittoja, erityisesti, jos käyttö ei ole asianmukaista.

Tavallisimmin oireina on vatsavaivoja, kuten ylävatsakipuja, närästystä, pahoinvointia ja ripulia. Myös iho-oireita voi tulla. Veren hyytyminen häiriytyy ja mustelmataipumus lisääntyy.

Vakavimpia haittoja ovat suoliston verenvuodot. Munuaisten toiminta voi heikentyä, erityisesti, jos käytetään tulehduskipulääkkeitä kuivumistilassa (runsas hikoilu, kuuma ilmasto).

Antibiooteista hallusinaatioita

Mistä voi johtua, että aina kun saan antibioottikuurin, saan sivuvaikutuksena lääkkeistä harhoja, hallusinaatioita, yleenä nukkuessani, mutta myös hereillä ollessani.

Viimeksi sain Amoksin-kuurin keuhkokuumeeseen ja sivuvaikutukset olivat karmivia, luulin jo tulleeni hulluksi, harhat ovat kuin painajaisia. Olisin kiitollinen vastauksesta!

T:Lääkkeitä kammoava

Toiset ihmiset ovat herkempiä saamaan kuumeisten infektioiden aikana harhoja, joilla ei ole mitään tekemistä itse lääkityksen kanssa. Hyvin harvinaista, mutta mahdollista, että amoksisilliiniin liittyisi sekavuutta ja muita psyykkisiä oireita. Tavallisimpia nämä ovat esimerkiksi fluorokinolonien ryhmään kuuluvilla antibiooteilla (esim. siprofloksasiini).

Erittäin ikävä oire, mutta jos sinulla on bakteerin aiheuttama tulehdus, antibiootti voi olla henkeä pelastava lääke. Kerro aiemmista oireistasi lääkärille, kun seuraavan kerran antibiootin tarvetta mietitään.

Miten D-vitamiini toimii lääkkeiden kanssa?

Aiheuttako Marevan ja d-vitamiini veriarvomuutosia?

T: mummeli

Ravinnosta saadulla D-vitamiinilla tai suositusten mukaisilla D-vitamiinilisillä (yli 60-vuotiaille 20 mikrog/vrk ikääntyneiden ravitsemussuosituksen mukaan) ei pitäisi olla vaikutusta Marevanin tehoon tai haittoihin.

Kolmea eri lääkettä päivittäin – onko normaalia?

Sairastan verenpainetautia ja söin siihen lääkettä. Kun verenpaineeni alkoi yht'äkkiä nousta kovasti, minulle määrättiin lisäksi kaksi muuta lääkettä. Onko tavallista, että joka päivä pitää ottaa kolmea eri lääkettä?

Lisäksi minulle on ilmestynyt kuivaa yskää, joka tulee ajoittain ja myös yöllä. Ihmettelen myös, mikä sitä verenpainetta koko ajan nostaa.

T:Isomummi vm. -39

On tavallista, että verenpainetta hoidetaan useammalla eri tavoin vaikuttavalla lääkkeellä. Verenpaineen nousun syihin en osaa ottaa kantaa, kun en teitä tunne. Yskä on verenpainelääke Coprenessan tavallinen haitta, eli yskänne voi liittyä siihen tai taustalla voi olla jokin muu tekijä. Joka tapauksessa lääkäriä tarvitaan syyn selvittämiseen.

En syö lääkkeitä – vaarantuuko terveys?

Onko lääkäri sitoutunut määräämään vain lääketehtaiden lääkkeitä? Sain reseptin kolesterolilääkkeeseen. Nautittuani sitä sain ihottumaa, kurkku kuivui, pulssi kohosi huimasti. En pystynyt nauttimaan lääkettä näiden seurausten vuoksi.

Luontaistuotteella kolesteroli aleni, mutta lääkäri ei uskonut kertomustani lääkkeen vaikutuksesta ja määräsi uudelleen ( toisen) lääkkeen. En syö ollenkaan lääkkeitä, joten seuraus oli aivan selvä. Olen nyt tottelematon, enkä syö lääkärin määräämää lääkettä. Olenko kapinallinen terveyteni vaarantaja?

T:airima

Lääkkeet ovat aina lääketehtaiden valmistamia. Lääketehdas varmistaa lääkkeen laadun, tehon ja turvallisuuden laajoilla tutkimuksilla ennen kuin lääke saa myyntiluvan ja päätyy apteekkiin.

Luontaistuotteet eivät ole lääkkeitä vaan useimmiten luokitukseltaan ravintolisiä, eikä niitä voi määrätä reseptillä. Niillä ei tarvitse tehdä mitään tutkimuksia ja ne voidaan tuoda kauppaan tai apteekkiin ilmoitusmenettelyllä.

Kolesterolilääkkeen syömättömyyden mahdolliset seuraukset kohdallasi riippuvat siitä, kuinka suuressa vaarassa olet sairastua vakavaan valtimotautitapahtumaan, esimerkiksi sydän- tai aivoinfarktiin. Kannattaa ehdottomasti keskustella uudelleen lääkärin kanssa!

Studio55.fi

Kuvat Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja