Mainos

Miten Osamasta tuli terroristijohtaja?

Osama bin Ladenia on pidetty muun muassa syyskuun 11. päivän terroristi-iskujen pääsuunnittelijana. WTC-taloihin kohdistuneet iskut tappoivat yli 3000 ihmistä New Yorkissa Yhdysvalloissa.

Terrori-iskut ovat johtaneet laajaan terrorisminvastaiseen operaatioon, jossa Yhdysvallat on taistellut Afganistanissa ja Irakissa.

Bin Laden oli terroristiryhmä al-Qaidan johtaja. WTC-iskujen lisäksi al-Qaidaa on syytetty kahdesta iskusta Yhdysvaltain suurlähetystöihin Afrikassa vuonna 1998. Iskuissa kuoli 231 ihmistä. Ryhmittymän arvellaan olevan vastuussa lukuisista muistakin iskuista, joista osa on onnistunut, osa epäonnistunut.

Rikkaan suvun vesa

Bin Laden oli kuollessaan 54-vuotias. Hän syntyi Saudi-Arabian Riadissa vuonna 1957 varakkaaseen jemeniläis-saudiarabialaiseen perheeseen.

Osama on yksi rakennuspohatta Muhammad Awad bin Ladenin yli 50 lapsesta. Osa mahtisuvun jäsenistä on työskennellyt ja asunut Yhdysvalloissa.

Osaman ajatusten uskotaan radikalisoituneen vuonna 1979, kun Neuvostoliitto hyökkäsi Afganistaniin. Vuonna 1980 hän liittyi mujahadeeneihin eli miehityksen vastaiseen liikkeeseen.

Vuonna 1986 bin Laden alkoi järjestää Afganistanissa leirejä uusien taistelijoiden rekrytoimiseen ja kouluttamiseen. Vuonna 1989 hän perusti al-Qaida-verkoston, jotta taistelijoita ja leirejä voitaisiin organisoida paremmin.

Mujahadeenit saivat rahoitusta Yhdysvalloilta ja Saudi-Arabialta vielä Neuvostoliiton vastaiseen taisteluun, mutta kun Saudi-Arabia kieltäytyi mujahadeenien armeijasta ja kutsui maahan amerikkalaissotilaita, bin Ladenista tuli kuningaskunnan vastustaja.

Bin Laden karkotettiin Saudi-Arabiasta vuonna 1991, josta hänen matkansa jatkui Sudanin kautta Afganistaniin.

Perhe hylkäsi ja varat jäädytettiin

Bin Ladenin perhe sanoutui myöhemmin irti Osaman toimista. Samalla Saudi-Arabia jäädytti hänen varansa ja otti pois hänen kansalaisuutensa.

Bin Ladenin johdolla on tehty monta amerikkalaisvastaista terrori-iskua, joiden uhriluku nousee useisiin tuhansiin.

Bin Ladenia etsittiin vuosien ajan tuloksetta. Al-Jazeera televisiokanava on julkaissut aika ajoin videoita ja ääninauhoja, joilla on pyritty todistamaan, että hän on hengissä. Viesteissään bin Laden on kehottanut amerikkalaisia poistumaan muslimimaista ja rohkaissut seuraajiaan pyhään taisteluun.

Toukokuun 2. päivä Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ilmoitti, että bin Laden on saanut surmansa amerikkalaisten tekemässä iskussa.

(MTV3 - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.