Mainos

Miten muslimiyhteisö auttaa Suomeen tulevia pakolaisia?

Suomen islamilainen yhteisö on järjestämässä apua maahan saapuville pakolaisille. Mahdollisuutta moskeijoiden antamiseen pakolaisten asuinpaikaksi selvitetään parhaillaan, sanoo Suomen islamilaisen neuvoston puheenjohtaja, imaami Anas Hajjar.

– Moskeija toimii myös rukoushuoneena, eli käytännössä tulee vaikeuksia, jos siellä myös asutaan, kun ihmisten pitää päästä sinne myös rukoilemaan, sanoo Hajjar.

Suomessa toimii noin 30 islamilaista yhdyskuntaa, jotka päättävät pakolaisten auttamisesta kukin itsenäisesti. Osa on antanut vaatteita ja tulkkausapua vastaanottokeskuksille.

"Islamin suuntaukset eivät vaikuta auttamiseen"

Helsingissä toimiva Islam-keskus on toimittanut pakolaisille vaatteita, ja suunnittelee noin 15 pakolaisen sijoittamista keskuksen tiloihin Helsinkiin, kertoo keskuksen neuvoa antava jäsen Abdirazak Sugulle.

– Vaatteita on kertynyt parissa viikossa paljon. Olemme vieneet niitä vastaanottokeskuksiin, sanoo Sugulle.

Hän kertoo Islam-keskuksen päättävän tällä viikolla, voiko se majoittaa tiloihinsa pakolaisia.

– Noin 10-15 pakolaista voisimme majoittaa.

Sugullen mukaan islaminuskon eri suuntaukset, jotka aiheuttavat muslimimaissa verisiäkin konflikteja, eivät vaikuta pakolaisten auttamiseen Suomessa.

– Islamin eri suunnat eivät vaikuta auttamiseen, sillä uskontomme periaatteiden mukaan kaikkia eläviä – ihmisiä ja eläimiä – pitää auttaa, sanoo Sugulle.

Henkistä apua tarvitaan myös

Henkisen avun tarve on myös suuri pakolaisille, joita odottaa rankan matkan jälkeen täysin uusi arki pakolaiskeskuksessa Suomessa.

Sugulle kertoo, että keskuksella on valmiuksia auttaa muun muassa traumojen käsittelyssä, mutta toistaiseksi ollaan keskitytty konkreettiseen auttamiseen vaatteiden ja majoituksen osalta.

– Voimme järjestää seminaareja, joissa puhutaan, miten ihminen pärjää tällaisessa tilanteessa. Meillä on myös valmius keskustella sosiaalisista asioista ja siitä miten voi unohtaa matkallaan näkemänsä traumaattiset asiat. Henkisen avun antamisesta päätämme myös tämän viikon kokouksissamme, sanoo Sugulle.

Helsingin Islam-keskuksessa on noin kolme tuhatta jäsentä.

Pohjois-Suomen islamilaisesta yhdyskunnasta kerrotaan, että valmiuksia ja halua auttamiseen on, mutta neuvottelut käytännön asioista ovat vielä kesken.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.