”Miten luulette lataavanne sähköautoja, kun valot eivät pysy päällä nytkään?” – karvat nousivat pystyyn jopa USA:n ympäristövirastossa

Näin sammutetaan palava sähköauto 2:26
Näin sammutetaan palava sähköauto.

Yhdysvaltain ympäristönsuojeluviraston johtaja ei usko Kalifornian sähköverkon kestävän, mikäli sähköautojen määrä lisääntyy voimakkaasti.

Kalifornian kuvernöörin Gavin Newsomin aikomus kieltää polttomoottoreilla toimivien uusien autojen myynti vuoteen 2035 mennessä on kohdannut merkittäviä takaiskuja.

Yhdysvaltojen ympäristönsuojeluviraston EPA:n johtaja Andrew Wheeler on uutistoimisto Reutersin mukaan kyseenalaistanut aikomuksen lainalaisuuden ja käytännöllisyyden.

Wheeler arvioi myös, että polttomoottoriautojen kielto vaatisi liittovaltiotason hyväksynnän, mikä puolestaan edellyttäisi Kaliforniaa saamaan aikeelle luvan EPA:lta.

Mikä hiertää?

Wheelerin mukaan tarvittava miljoonien uusien sähköautojen määrä ylikuormittaisi osavaltion sähköverkon sietokyvyn, joka on ollut koetuksella jo nyt. Tuulivoiman ja muista osavaltioista tuodun energian puute ovat aiheuttaneet laajoja sähkökatkoja, jotka ovat osavaltiossa jo perin tavallisia. Sähkönpuutetta on korvattu dieselgeneraattorein.

– Miten luulette voivanne ladata sähköautojen armadaa, kun valot eivät pysy päällä nytkään, Wheeler sanoi Reutersin tietojen mukaan.

Kalifornia ja Wheelerin johtama EPA, tukenaan presidentti Donald Trump, olivat juuri hiljattain tukkanuottasilla myös osavaltion Clean Air Act -lakimuutoksesta, jonka tavoitteena on antaa osavaltiolle lupa sen omiin tiukempiin päästörajoituksiin. Sen tarkoitus on sähköautojen määrän lisääminen muun muassa hankintaetuja nostamalla.

Kalifornian osuus koko USA:n automyynnistä on noin 11 prosenttia.

Lue myös:

    Uusimmat