Mainos

Miten bin Ladenin kuolemaan suhtaudutaan arabimaailmassa?

Osama bin Ladenin surmalla on suurempi merkitys Yhdysvalloille kuin islamilaisille terroristijärjestöille, arvioi professori Hannu Juusola Helsingin yliopistosta.

Juusola kertoo, että islamilaisten maiden lehdissä on toistaiseksi vasta uutisoitu bin Ladenin kuolema ja joissain niistä siihen on suhtauduttu vielä vähän epäillenkin. Hänen mukaansa arabimaailmassa kuohuu muutenkin tällä hetkellä tarpeeksi.

– Islamilainen maailma ja ennen kaikkea arabimaailma ovat tällä hetkellä niin suurten muiden ongelmien keskellä, että minun on vaikea kuvitella, että kuolemasta tulisi suurta juttua – se tapahtui vähän liian myöhään.

– Radikaalit liikkeet tekevät bin Ladenin kuolemasta varmasti numeron ja pyrkivät iskujakin tekemään, mutta kuvittelisin, että suurelle osalle islamilaista maailmaa tämä ei ole suuri kysymys tässä tilanteessa.

Osama bin Ladenin merkitys on asiantuntijoiden mukaan hiipunut kymmenen vuotta kestäneen pakoilun aikana, eikä hän enää ole ollut al-Qaidan operatiivisessa johdossa.

– Tämäntyyppisen jihadistisen islamin suosio on jo pitemmän aikaa ollut laskussa enkä usko, että bin Laden on sellainen henkilö, että merkittävä osa islamilaista maailmaa samastuisi häneen. Suurempi juttu kuolema on Yhdysvalloissa, jossa se nähdään pitkän terrorismia vastaan käydyn sodan onnistumisena, Juusola kuvaa.

Saddamista opittu – Osama haudattiin mereen

Uutistoimistojen mukaan Osama bin Ladenin ruumis on kuljetettu Pakistanista Afganistaniin ja haudattu mereen. Näin on haluttu varmistaa muun muassa se, ettei Osaman haudasta tule pyhiinvaelluspaikkaa hänen seuraajilleen.

– Ensinnäkään ei haluttu, että tulee minkäänlaista madollisuutta pitää hautajaisia, eikä myöskään haluttu ruumiin loukkaamiseen liittyviä kysymyksiä, jotka olivat aikoinaan vahvasti esillä Saddam Husseinin telotuksen yhteydessä.

Kansainvälinen poliisijärjestö Interpol on varoittanut kohonneesta terrori-iskujen uhasta Osaman kuoleman vuoksi. Yhdysvallat ja Britannia ovat jo ryhtyneet varotoimiin. Hannu Juusola pitää kuitenkin epätodennäköisenä, että kuolemasta seuraisi suuria kostoiskuja.

– Varmasti he yrittävät niitä tehdä, mutta he yrittävät tehdä niitä joka tapauksessa. Mahdolliset iskut liittyvät pikemminkin al-Qaidaan kytköksissä olevien järjestöjen mahdollisuuksiin tehdä niitä kuin siihen, että tämä saisi aikaan jotain normaalista poikkeavaa.

Osama bin Ladenin kuolema ei ole al-Qaidalle kaiken kaikkiaan suuri tappio, Juusola arvioi.

– On hyvin ilmeistä, että bin Landen on keskittynyt jo pitkään muihin asioihin kuin liikkeen johtamiseen, eli lähinnä pakenemaan amerikkalaisia. Hänen kuolemansa ei ole liikkeelle korvaamaton tappio, Juusola arvio.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.