Mainos

Hämeen-Anttila: Bin Ladenin kuolema tuskin suistaa islamilaista maailmaa raiteiltaan

Professori Jaakko Hämeen-Anttila Helsingin yliopistosta uskoo islamilaisen maailman suhtautuvan maltillisesti Osama bin Ladenin kuolemaan.

– Varmasti islamilaisessa maailmassa tulee Osama bin Ladenin puolesta liikehdintää lyhyellä tähtäimellä, mutta en usko että tämä kärjistää tilanteita pitkällä tähtäimellä, sanoo MTV3:n Huomenta Suomessa vieraillut Hämeen-Anttila.

Hän uskoo bin Ladenin saavan tuen osoituksia lähipäivinä.

– Hänestä on tullut marttyyri tietyille tahoille, ja hän jatkaa ehkä nyt elämäänsä tehokkaammin kuin eläessään.

Al-Qaida jatkaa hapertunutta toimintaansa

Professori Hämeen-Anttila uskoo al-Qaidan jatkavan toimintaansa entiseen malliin Osama bin Ladenin kuolemasta huolimatta.

– Ei tämä ole mikään yhden miehen järjestö. Toki Osamalla on sekä länteen että omaan väkeen päin suuri symbolinen vaikutus. Tuskin kukaan muu antaa kasvoja terrorismille kuten Osama on antanut, pohtii Hämeen-Anttila.

Yhdysvalloille Osama bin Ladenin surma tarjosi kunniallisen perääntymistien.

– Yhdysvalloissa voidaan sanoa, että olemme tehneet sen mitä aioimme. Tämä on varmasti tärkeää Barack Obamalle – hän voi selittää saaneensa aikaan sen, että tämä asia saatiin loppuun.

Hämeen-Anttilan mukaan al-Qaida on nykyisellään enemmän ideologia kuin organisaatio.

– Al-Qaida ei ole kokonaan hajonnut, mutta valtaosa iskuista on erillisten pienten ryhmittymien tekemiä, sanoo Hämeen-Anttila.

Hänen mukaansa monet tahot hyötyvät siitä, että pienten irrallisten ryhmien iskut lasketaan kaikki al-Qaidan piikkiin.

– Viime vuosina irralliset ryhmät ovat sanoneet iskujensa jälkeen olevansa osa al-Qaidaa, koska he haluavat kunniaa itselleen. Al-Qaidan johto on hyväksynyt iskut jälkikäteen omikseen, koska haluavat osoittaa että heitä ei ole lyöty.

– Yhdysvallat puolestaan haluaa perustella toimiaan eri puolilla maailmaa, että heillä on globaali uhka. On myös heidän intressissään identifioida iskut al-Qaidaan, sanoo Hämeen-Anttila.

Katso professori Jaakko Hämeen-Anttilan ja suurlähettiläs Jarno Syrjälän haastattelu: (Huomenta Suomi 3.5.2011)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.