Mainos

Interpol varoittaa kostoiskuista – vieläkö uskaltaa matkustaa?

Terroristijohtaja Osama Bin Ladenin kuolema herättää uusia pelkoja myös Eurooppaan kohdistuvista terroriteoista. Kansainvälinen poliisijärjestö Interpol varoittaa jo kohonneesta terrori-iskujen uhasta.

STT kertoo, että Yhdysvallat ja Britannia ovat jo ryhtyneet varotoimiin. Yhdysvallat on antanut kansalaisilleen maailmanlaajuisen matkustusvaroituksen ja Britannia on määrännyt suurlähetystöjään tarkistamaan turvatoimensa.

Ääri-islamistiset liikkeet ovat puolestaan jo vakuuttaneet jatkavansa taistelua Bin Ladenin kuolemasta huolimatta, ja jäsenet vannovat internetin keskustelupalstalla kostoa.

Suojelupoliisin ylitarkastaja Tuomas Portaankorva kertoo, että turvallisuusviranomaiset arvioivat parhaillaan al-Qaida -johtajan kuoleman vaikutuksia.

– Tämä aiheuttaa ehkä sellaisen yleisen skarppauksen, mutta se ei välttämättä näy vielä lähiviikkoina yleisölle esimerkiksi lentokentillä.

Iskuja suunnitellaan kaiken aikaa

Terrorijärjestöjen kohdelistojen kärjessä on pitkään ollut Yhdysvaltojen lisäksi Saksa, Ranska ja Iso-Britannia. Vaikka Bin Ladenin kuolema on merkittävä tapaus terroristeille, ei se Portaankorvan mukaan yksittäisenä asiana lisää terroriuhkaa Euroopassa.

– Joidenkin tietojen mukaan iskuja suunnitellaan kaiken aikaa, mutta viranomaisseuranta on tarkkaa – ei toki sataprosenttisen kattavaa. Täytyy kuitenkin muistaa, että Euroopassa on onnistuttu torjumaan useita terrori-iskuyrityksiä ihan poliisin omin toimenpitein.

Portaankorva muistuttaa, että iskun suunnittelua voidaan tehdä kohdemaan ulkopuolelta, mutta valmistelu vaatii myös jonkinlaista paikallistuntemusta.

Monissa Euroopan suurkaupungeissa turvallisuusviranomaiset seuraavatkin jatkuvasti epäilyttävien ihmisten liikehdintää.

Miten terroristit iskisivät?

Muistiin ovat jääneet runsaasti siviiliuhreja vaatineet iskut New Yorkin World Trade Centeriin ja Lontoon metroon. Uusimmat Wikileaks-paljastukset sen sijaan kertovat, että al-Qaida oli suunnittelut räjäyttävänsä eurooppalaisen ydinvoimalan, kun Bin Laden saadaan kiinni.

Portaankorvan arvion mukaan tällainen isku olisi hyvin vaikea toteuttaa.

– Viranomaisten mahdollisuudet suojella tällaisia kriittisiä kohteita ovat varsin hyvät ja niissä terrorismi otetaan yhtenä uhkakuvana hyvin huomioon.

Portaankorva muistuttaa, että viimeaikoina terrorijärjestöt ovat linjanneet, että mittavian iskujen sijasta pitäisi keskittyä pienempiin terroritekoihin.

- Nämä voivat toki muuttua, mutta kyllä tällaisten massiivisten, organisoitujen iskujen todennäköisyydet ovat pienentyneet ja se on johtanut sellaisten pienempien iskujen toteuttamiseen.

Lue myös:

Katso Suojelupoliisin ylitarkastajan Tuomas Portaankorvan haastattelu: (Huomenta Suomi 2.5.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.