Mitä yhteistä on ihmisellä ja kastemadolla? Lue yllättävät faktat geeneistä!

Geenit määrittelevät ihmisen ominaisuudet aina silmien väristä temperamenttiin. Studio55.fi listasi hauskoja, vähemmän tunnettuja faktoja geeneistä.

- Jos kaikki ihmisen solujen sisältämä DNA purettaisiin, se ulottuisi kuuhun asti 6 000 kertaa. Samalla DNA-jonolla pystyisi täyttämään 200 tuhatsivuista New Yorkin kaupungin puhelinluetteloa.

- Jos henkilö laitetaan kirjoittamaan 60 sanaa minuutissa kahdeksaksi tunniksi päivässä, häneltä kestää noin 50 vuotta kirjoittaa ihmisen geenit kokonaisuudessaan.

- Ihmisgeenit ovat huomattavan samanlaisia muiden eliöiden kanssa. Ihminen esimerkiksi jakaa samat geenit simpanssien kanssa 98-prosenttisesti, hiirten 90-prosenttisesti, matojen 21-prosenttisesti sekä 7-prosenttisesti yksinkertaisten bakteerien, kuten E. colin kanssa.

- Noin yhdellä 180:sta lapsesta on syntymästään asti geneettinen poikkeavuus. Yleisin niistä on Downin syndrooma.

- Hiivassa on yhteensä 6 000 geeniä, kun taas keskivertoihmisellä geenejä on 30 000.

- Vanhempi ja lapsi jakavat 50 prosenttia geeneistään, kuten myös sisarukset. Identtisten kaksosten kohdalla yhtäläisyys on täydet 100 prosenttia.

- Italiassa sijaitsevat Toscanan ja Umbrian alueet ovat geeniperimän suhteen erikoisia. Ne eroavat geneettisesti muista Italian alueista. Tämä johtuu alueen etruskilaisesta geneettisestä alkuperästä.

- Ihmisellä on tuman ohella DNA:ta myös mitokondriossa. Tämä DNA peritään yksinomaan äidiltä. Kiinnostavaa kyllä, mehiläinen perii mitokondrion DNA:n myös isältään. Ihmisten keskuudessa on dokumentoitu yksi tällainen poikkeuksellinen tapaus.

- Afrikkalainen etninen ryhmä Yoruba on geneettisen tutkimuksen kohteena siksi, että ryhmän keskuudessa on epätavallisen paljon kaksosraskauksia.

Kuva: Colourbox.com

Lähteet: http://dockgenetics.wikispaces.com/Fun+Facts+about+Genetics, www.eyeondna.com/2007/08/20/100-facts-about-dna/, www.geneplanet.com/the_abcs_of_genetic_analysis/interesting_genetic_facts

Lue myös:

    Uusimmat