Mitä Venezuelassa tapahtuu? Floridalaisyhtiön palkkasotilaita mukana hyökkäyksessä, Trump kiistää yhteydet kömpelöön operaatioon

Venezuelan presidentti Nicolás Maduro esitteli eilen televisiossa passeja sanoen, että ne kuuluvat yhdysvaltalaisille, jotka yrittivät syöstä hänet vallasta. Tänään presidentti Donald Trump sanoi, ettei miehillä ole mitään tekemistä Yhdysvaltojen hallinnon kanssa.

Tyytyväisen, mutta vakavan näköinen Maduro piteli kädessään henkilödokumentteja, ja listasi kaksi henkilöä.

– Tässä yhdysvaltalaisten hyökkäyksessä pidätettiin Airan (Berry), ammattipalkkasotilas Yhdysvalloista, ja joka sanoo olevansa Donald Trumpin turvamies. Ja Luke Alekander Denman, hän on myös Donald Trumpin turvamies.

Venezuelan ja Yhdysvaltain suhteet ovat tunnetusti huonot, eikä kumma sotilasoperaatioepisodi viime viikonloppuna niitä ainakaan paranna.

Venezuelan mukaan joukko aseistettuja miehiä hyökkäsi maalta ja mereltä sen maaperälle, ja yritti syöstä Maduron vallasta.

Venezuela sanoo pidättäneensä 13 ”terroristia”. Kahdeksan hyökkääjistä kuoli iskussa, jossa oli mukana myös kaksi yhdysvaltalaista.

"Miehet ovat minun palkkalistoillani"

– He ovat minun palkkalistoillani, he ovat minun miehiäni, sanoo Jordan Goudreau, entinen Yhdysvaltain erikoisjoukkojen sotilas ja Floridassa sijaitsevan turvallisuusyhtiö Silvercorp USA:n johtaja uutistoimisto Reutersille.

Goudreau sanoi eilen olevansa koko hyökkäysoperaation takana, ja että Berry ja Denman olivat siinä mukana.

Goudreaun mukaan operaatioon osallistui kaikkiaan 60 miestä, ja että heidän toimintansa olisi jatkunut maassa. Venezuelasta ei ole kuitenkaan raportoitu sotilastoimia tapaukseen liittyen.

Trump kiistää, että ilmeisen myttyyn menneellä kaappausyritykselle olisi mitään tekemistä Washingtonin hallinnon kanssa.

Trump: Ei mitään tekemistä hallinnon kanssa

– Sain juuri tietoa heistä (pidätetyistä). Heillä ei ole mitään tekemistä hallintomme kanssa, mutta sain siitä juuri tietoa. Otamme selvää. Kuulimme siitä juuri, ja kerromme teille. Tällä ei ole mitään tekemistä hallituksemme kanssa.

Myös Maduroa vastustava oppositio Juan Guaidó etunenässä kiistää yhteytensä Silvercorpin vallankaappaushankkeisiin.

Goudreau puolestaan sanoo antaneensa floridalaistoimittajalle kahdeksansivuisen värväysdokumentin, jonka on allekirjoittanut Guaidó, ja jossa mainittaisiin 213 miljoonan dollarin palkkiosumma.

Dokumentille ei ole ainakaan toistaiseksi löytynyt riippumatonta vahvistusta.

Madurolle lisäsyy jatkaa maan kurjistamista

Viime päivien kummat käänteet kuitenkin takaavat sen, että Maduron epäilyt Yhdysvaltain hankkeista hänen kaatamisekseen vain kasvavat, vaikka ilmeisen surkeasti toiminut Silvercorp olisi operoinut omin päin.

Tapahtumasta Maduro saa myös hyvän syyn jatkaa maansa ja kansalaisten sosiaalista ja taloudellista kurjistamista ja kuristamista.  

Lue myös:

    Uusimmat