Mainos

Mitä uutta mattomaailmassa?

Hyvin valittu matto voi vaikka korvata taulut seinillä. Mattomuodissa suuri on nyt kaunista!

– Monesti matto valitaan yksinkertaiseksi siksi ettei siihen pääsisi kyllästymään. Yhtä hyvin se voisi yhtä hyvin olla huoneen ”taulu”, väriläiskä, joka kokoaan huoneen värit yhteen, yrittäjä Pia Närhi keravalaisesta Närhi Oy Sisustuspalvelusta kertoo.

Usein halutaan myös pienehköjä mattoja sillä perusteella, että niitä on helpompi liikutella.

– Miksi pitäisi liikutella? Tämän päivän mattojen huolto-ohjeena on vain ja ainoastaan imurointi. Tuulettaa voi silloin tällöin halutessaan, mutta mattoja ei pidä koskaan tampata. Pesukin tulee tehdä vasta silloin, kun matto on oikeasti likainen, Närhi neuvoo.

Yhä isompia mattoja

Mattojen koko on ylipäätään kasvanut viime aikoina.

– Nyt on trendikästä, että matto menee reilusti sohvan ja tuolien alle. Matoilla jäsennellään tilaa hyvin tehokkaasti. Monet pienet matot tekevät tilasta helposti sekalaisen näköisen, kun taas yksi iso matto sitoo esimerkiksi istuinryhmän selkeästi omaksi kokonaisuudekseen ja rauhoittaa siten tilaa.

Närhen mukaan jo pidempään ovat pinnalla olleet ryijymäiset matot, joissa on pitkähkö nukka.

– Mattoja valmistetaan villan ja pellavan sekoitteista, puuvillasta, polyesteristä ja jopa nahasta. Viime aikoina trendikkäimpiä ovat olleet hyvin kiiltäväpintaiset polyester- tai muusta sekoitteesta valmistetut ryijymatot. Toisaalta puuvillasta kudotut matot ovat myös kysyttyjä. Niissä näkyy nostalgia perinteistä räsymattoa kohtaan.

Myös muovipintaiset matot elävät uutta kukoistustaan. Niissä löytyy monia erilaisia versioita, joita ei edes välttämättä muoviksi tunnista ilman lähempää tarkastelua.

– Materiaaleja ja vaihtoehtoja on todella paljon: kosteisiin tiloihin ja esimerkiksi eteisiin luonnonkuituja tai muovia, sängyn viereen upottavan pehmeää, ruokapöydän alle likaa hylkivää paperinarua, ja niin edelleen.

Matto kuin koru

Närhi neuvoo miettimään huolella maton värejä.

– Yksi hyvä yleisperiaate voisi olla se, että vaalealla lattialla matto voi olla tummin sävy huoneessa. Se antaa rauhallisen ja tasaisen pohjan huonekaluille ja sitoo ne paikoilleen. Hyvin tummalla lattialla puolestaan vaalea matto saattaa keventää tunnelmaa.

Närhen mukaan maton voi soinnuttaa minkä tahansa huoneen osan sävyyn, kokonaisuus on aina se, mikä ratkaisee.

– Esimerkiksi Designers Guildin ja Kenzon mallistoissa löytyy mattoja, jotka korvaavat taulut seinällä. Matoissa voi olla isoja kuvioita, jotka saattavat toistua myös esimerkiksi tapetissa tai verhokankaassa. Matto voi olla huoneen koru, riittää kun joku maton väreistä kokoaa muut huoneen värit yhteen. Limited Editionin mallistosta löytyy muun muassa upeita nahkapaloista ja -suikaleista valmistettuja mattoja, jotka varmasti nousevat esiin lattialta erottuvalla tyylillään.

Maton valinnassa kannattaa tukeutua ammattimyyjien apuun.

– Ota kuvia huonetilasta mukaan, mielellään jopa materiaalimalleja. Näiden avulla myyjä saa käsitystä millaiseen tilaan ja mihin käyttötarkoitukseen mattoa haetaan. Pyydä myös mitoituksen osalta neuvoja myyjältä.

Iskusta vihreää ja valkoista

– Luonnonläheisyys on valttia myös mattomaailmassa, kertoo matoista puolestaan huonekaluliike Iskun tuotepäällikkö Pirjo Lepistö. Euroopan sisustustrendien mukaisesti valikoimissa on nyt kevään tuotteista paljon vaaleita värejä kuten luonnonvalkoisen hiekan, mudan ja harmaan sävyjä.

– Iskunkin matoissa noudatetaan näitä trendejä kevään pääteemoissa, jotka ovat Viidakko, Aavikko ja Rannikko, kertoo Lepistö. – Nämä teemat vetoavat meihin muutenkin luontoa lähellä eläviin suomalaisiin.

Lepistö kertoo suomalaisten suosivan lattioillaan erityisesti muhkeita nukkamattoja ja muita pörröisiä mattoja. – Nyt keväällä suositaan myös raikkaita kudottuja puuvillamattoja, ja taljat ovat myös edelleen muodissa.

– Bambumattoja hankitaan paitsi terasseille myös eteiseen. Viimeksi mainitut ovat paitsi edullisia, myös yllättävän kestäviä ja helppohoitoisia. Niilläkin luodaan rentoa ja luonnonläheistä vaikutelmaa, Lepistö sanoo.

Lepistönkin mielestä on parempi sijoittaa huonekaluryhmä riittävän ison maton päälle kuin ripotella pieniä mattoja sinne tänne huoneeseen. – Isolla matolla luodaan huoneeseen kokoava, yhtenäinen vaikutelma.

Iskun suosituin mattokoko on 160 x 230 senttimetriä.

– Oikein pitkänukkaisista matoista voi kuitenkin käyttää vaikka kahta pienempää mattoa rinnakkain, jolloin niitä on helpompi huoltaa ja käsitellä, sillä pitkä nukka asettuu siististi myös huonekalujen alle, Lepistö kertoo.

Tehosteväreistä vihreä pitää hänen mukaansa matoissa edelleen pintansa: näin keväällä suositaan kestosuosikkia limeä, syksyä kohti vihreä taas tummenee. Luonnonvaaleat sävyt ovat myös ottaneet paikkansa suomalaisten sydämissä.

– Vaaleaa väriä lattialla ei tarvitse pelätä lapsi- tai koiraperheissäkään, sillä monet modernit matot on käsitelty likaa hylkiviksi ja antistaattisiksi.

Valmistajien trendivinkkejä:

Risto Rauma Rauma Carpet Oy:stä kertoo Punotar-, Aallotar-, Suometar ja Ainola-mattojen olevan yrityksensä tuotteista halutuimpia.

– Esimerkiksi Punotar on mattomaailman uutta aikaa. Se on selkeälinjainen ja kaunis kokonaisuus niin kotiin kuin julkisiin tiloihinkin. Mattoa saa valkoisena, beigenä, sinisenä ja mustana (myös kaksivärisenä), kertoo Rauma. – Ainola puolestaan on Rauma Carpetin edelleen trendikäs klassikkotuote.

Hanna Korvela Design Oy:stä kerrotaan heidän uutuustuotteitaan olevan tuftattu villa-pellavamatto Majore ja paperinarusta ja puuvillasta valmistettu Encore2. Majoren kolmiulotteinen silmumainen pinta tuo esille villan pehmeyden ja pellavan kiillon. Inspiraatiota on antanut Pohjoisen kylmyys: valkoinen pellava on kuin kuura maton pinnalla

– Pölyämätön ja kestävä Encore2 on puolestaan jatkoa yrityksen suosittuun Encore-mattoon ja tuo siihen lisää voimakkuutta ja graafisuutta.

Teksti: Hanna Myllys / Mediafocus

Kuvat: Isku, Rauma Carpet Oy, Hanna Korvela Design

Lisätietoja:

www.sisustusnarhi.com

www.isku.fi

www.raumacarpet.com

www.hannakorveladesign.fi

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.