Mitä teet FORTE12? Tuhannet silmäparit seuraavat Ukrainan ilmatilassa liikkuvaa yhdysvaltalaiskonetta

Mitä teet FORTE12? Ilmailuharrastajat seuraavat kuumeisesti Ukrainan lähettyvillä pyörivää lentokonetta 0:30
Mitä teet FORTE12? Ilma-aluksen reitti videolla. Kuvat: Flightradar24.

Yhdysvaltain tiedustelukone kiinnostaa ihmisiä Flightradarissa. Mutta miksi?

Ukrainan sota on saanut monet ilmailuharrastajat seuraamaan Flightradar24 -sivustoa, josta pystyy seuraamaan erilaisten lentokoneiden reittejä, saapumisia sekä lähtöjä reaaliajassa.

Maanpuolustuskorkeakoulun ilmasotaopin pääopettaja, everstiluutnantti Inka Niskanen kertoo, että vaikka Flightradarin perusteella Ukrainan ilmatila näyttää tyhjältä, sitä se ei välttämättä todellisuudessa ole.

– Flightradarissa näkyvät vain ne lentokoneet, joilla on niin sanottu omakonetunnus päällä. Me ei voida tietää, onko ilmatila todellisuudessa tyhjä, Niskanen kertoo.

FORTE12 operoi siellä, missä tapahtuu

Jo useiden päivien ajan Flighradarin seuratuin ilma-alus on ollut Northrop Grumman RQ-4A Global Hawk –mallin miehittämätön Yhdysvaltain tiedustelualus. Alus kantaa nimeä FORTE12.

Huippumodernin tiedustelukoneen reitti on kulkenut Sisilian itärannikolta, Kreikan ja Bulgarian lävitse Mustallemerelle ja Ukrainaan.

Niskanen kertoo, että FORTE12:lla on pitkä toiminta-aika, se lentää korkealla ja se on suurikokoinen. Se antaa Yhdysvaltain ilmavoimille tällä hetkellä tärkeää tilannekuvaa.

– Sen tehtävä on valvoa ja tiedustella sekä antaa kuvaa alueilta, mitkä ovat Yhdysvaltoja kiinnostavia. Se pystyy valvomaan laajoja maantieteellisiä alueita, Niskanen kertoo.

Mutta miksi ihmisiä kiinnostaa tällä hetkellä FORTE12:n seuraaminen?

– Arvioni on se, että ihmiset pyrkii tällä hetkellä hakemaan paljon tietoa siitä, mitä Ukrainassa tapahtuu. FORTE12 operoi siellä, missä tällä hetkellä tapahtuu.

Katso yläpuolelta miltä kone näyttää.

Lue myös:

    Uusimmat