Mitä tapahtui Porvoossa kadonneelle lähihoitajalle? Olga haki sairaanhoitajan opintoihin vielä samana päivänä kun katosi

Porvoolainen Olga Roo katosi 3. marraskuuta vuonna 2011. Lähes kymmenen vuotta on nyt kulunut, ja 48-vuotiaana kadonneen Olgan tapaus on edelleen selvittämättä. Vihjeitä yhtäkkisestä katoamisesta on tullut poliisin mukaan jonkin verran, joskin viime vuosina vähemmän.     

Venäjällä syntyneen ja marraskuussa 2011 Porvoossa kadonneen Olgan tapaus on jäänyt avoimeksi mysteeriksi, jota on käsitelty mediassa hyvin vähän. Näin kymmenen vuotta myöhemmin niukasti vihjeitä kerännyt tapaus herättää edelleen enemmän kysymyksiä kuin vastauksia.

Tapauksessa on monia erikoisia yksityiskohtia. Miksi Olga osallistui vielä samana aamuna pääsykokeisiin, jos hän jostain tuntemattomasta syystä olisi itse halunnut kadota? Kysymyksiä herättää myös se, miksi Olga poistui kotoaan ilman puhelinta ja lompakkoa, mutta silti passi mukanaan.

Katoamispäivänä pääsykokeissa

Lähihoitajana työskennelleen Olgan katoamispäivä oli torstai. Tuona samana päivänä hän osallistui sairaanhoitajakoulutuksen pääsykokeisiin. Tulevaisuuden suunnitelmia siis oli.

Viimeinen näköhavainto Olgasta oli myöhemmin samalta päivältä Porvoosta, kun tanssia harrastanut nainen osallistui ystävänsä kanssa tanssitunnille.  

Katso myös: 19-vuotias Niku katosi kaveriporukan laivareissulla. Koskettavassa haastattelussa äiti kertoo katoamisesta. Juttu jatkuu videon jälkeen...

8:08

Tunnin jälkeen hänen tiedetään ajaneen kotiinsa Porvoon Huhtisiin, sillä poliisi löysi myöhemmin Olgan auton kotipihasta. Myös hänen avaimensa ja muut tavarat olivat asunnossa sisällä.

Katoamisiltanaan Olga soitteli vielä ystävälleen, jonka kanssa oli ollut tanssitunnilla. Puhelun tiedetään tapahtuneen yhdeksän aikaan illalla, ja ystävykset olivat luvanneet olla yhteydessä seuraavana päivänä. Tuo illalla tehty puhelu jäi kuitenkin viimeiseksi yhteydenotoksi.      

Katoamisen aikaan Olga seurusteli, ja silloinen miesystävä teki poliisille ilmoituksen neljä päivää katoamisen jälkeen 7. marraskuuta.

Tavarat kotona, mutta passi poissa   

Kun poliisi alkoi tutkia tapausta, myös Olgan asunto tutkittiin. Sieltä ei kuitenkaan löytynyt mitään sellaista, joka olisi avannut katoamisen syytä tai muuttanut tutkintaa henkirikostutkinnaksi.

Poliisin mukaan asunto näytti siltä, että sieltä on poistuttu nopeasti, eikä viitteitä pidemmistä matkasuunnitelmista ollut havaittavissa. Avaimet ja muut tavarat löytyivät asunnosta. Sen sijaan passi oli poissa.   

– Tietojemme mukaan henkilö piti usein passia mukanaan. Se oli ainoa henkilökohtainen tavara, mitä ei löydetty asunnosta, tapauksen nykyinen tutkinnanjohtaja Freddie Cederlund kommentoi.

Asunto sijaitsi noin 3 000 henkilön asuinalueella muutaman kilometrin päässä keskustasta. Huhtisissa suurin osa asunnoista on rakennettu 1980-luvun lopussa ja sitä kuvataan nykypäivänä kiinteistövälittäjien katalogeissa "rauhalliseksi, pientalovaltaiseksi ja lapsiystävälliseksi" asuinalueeksi.

Katso myös: Kun Eeva-Helena Inomaan poika katosi vuonna 2015, äiti kulki yksin metsässä ja etsi kadonnutta poikaansa. Juttu jatkuu videon jälkeen...  

6:20

Katoamisen jälkeen poliisi suoritti laajoja etsintöjä, jotka sijoittuivat Porvoon alueelle muun muassa Jernböleen, Huhtisiin, Pappilanmäkeen, Myllymäkeen, Tarmolaan ja Porvoonjoen tienoille.   

 – Ensimmäisinä kuukausina tehtiin useita etsintöjä, että koko alue saatiin käytyä läpi. Lisäksi tehtiin tarkistuksia, joissa käytiin uudelleen läpi joitakin alueita, Cederlund kertoo.   

Etsinnät eivät kuitenkaan tuoneet lisätietoa katoamistapauksesta, ja viimeisien vuosien aikana vihjeitäkään ei ole juurikaan tullut.    

"Toivomme, että henkilö löytyy"   

Olgan tiedetään muuttaneen Suomeen vuosia ennen katoamistaan. Yhteydet Venäjällä asuviin sukulaisiin pysyivät muutosta huolimatta.  

– Olga oli ollut naimisissa aikaisemmin, mutta puoliso oli kuollut muutamia vuosia ennen katoamista, Cederlund kommentoi.     

Poliisin tutkimusten mukaan Olgasta ei ole havaintoja Venäjältä. Toki ulkomaille lähtemisen mahdollisuutta ei ole vieläkään poissuljettu.

– Silloin katoamisen jälkeen oli oltu yhteydessä Venäjälle sukulaisiin, mutta hänestä ei ole havaintoja siellä.      

Rikostaustaa kadonneella ei ole, eikä poliisi ole löytänyt muutakaan epäilyttävää hänen historiastaan tai lähipiiristään.   

Poliisi tutkii kymmenen vuoden takaista tapausta edelleen kadonneena henkilönä. Rikoksen mahdollisuus on olemassa niin kauan kuin kadonnutta ei ole löytynyt. Tutkinnanjohtaja Cederlund toivoo edelleen, että Olga löytyy.  

– En ota kantaa, miten todennäköistä löytyminen on. Niin kauan kuin ihminen on kadonnut, häntä etsitään. Toivomme edelleen, että henkilö löytyy. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja