Mitä takuueläke tarkoittaa? Lue tästä faktat!

Kelan pääjohtaja Liisa Hyssälä kertoi Studio55.fille viime syksynä, mistä takuueläkkeessä on kyse.

Takuueläke on helppo tiivistää seuraavaan: kaikkein pienimpiä eläkkeitä saavien asema paranee.

− Takuueläkettä saavat ne, joilla on pelkkä kansaneläke tai pieni työeläke sekä kansaneläke. Täysmääräinen takuueläke on 685 euroa kuussa. Jos jäät sen alle nykyisin, olet oikeutettu takuueläkkeeseen, Liisa Hyssälä selventää.

Takuueläke koskee noin 120 000 eläkkeensaajaa eli noin kymmentä prosenttia kaikista Suomen eläkeläisistä. Heistä 65 prosenttia on naisia.

Hakeminen on helppoa

Takuueläkettä on voinut hakea vuonna 2011 helmikuusta eteenpäin puolen vuoden ajan. Takuueläkettä voi hakea jatkossakin aina eläkeoikeuden synnyttyä kuusi kuukautta takautuvasti.

Maahanmuuttajien osalta ei tarvita hakua ollenkaan, vaan heille on lähetetty Kelasta kirje joulukuussa 2010. Maahanmuuttajien tuki lakkaa, ja he siirtyvät takuueläkkeen piiriin.

Kela pyrkii helpottamaan hakuprosessia monin tavoin. Perinteisen lehdissä ja esitteissä informoinnin ohella eläkkeensaajat ovat saaneet postissa esitäytetyn lomakkeen ja palautuskuoren. Uutena käytäntönä hakemuksen voi täyttää myös puhelimitse tai Kelan toimistossa.

− Vaikka hakemus jätettäisiin vasta syyskuussa, eläke maksetaan tämän vuoden maaliskuusta lähtien. Takuueläkkeen siis saa myös takautuvasti, eikä asiakas menetä euroakaan, Hyssälä sanoo.

Sekä eläkeläiset että kunnat hyötyvät

Takuueläkkeen positiiviset vaikutukset näkyvät monella tasolla. Ensinnäkin moni pienituloinen eläkkeensaaja pääsee pois toimeentuloluukulta.

− Takuueläkkeestä hyötyvät erityisesti naiset; valtaosa pieneläkkeen saajista on juuri heitä.

Täyttä kansaneläkettä saavien asema paranee keskimäärin 101 eurolla kuussa, puolisoiden tätäkin enemmän.

− Talous paranee 170 eurolla kuukaudessa niiden kohdalla, joita on koskenut kansaneläkkeen puolisoalenema.

Hyssälä lisää, että muutoksesta hyötyvät myös kunnat, jotka säästävät takuueläkkeen myötä 10 miljoonaa euroa toimeentulotukimenoja.

Studio55.fi/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja