Mitä "swag" tarkoittaa? Sanakirja teinin vanhemmalle

Selvitimme, mitä nuorten käyttämää sanaa vanhempi ikäpolvi ei ymmärrä.

"Meni laneissa koko yö, mutta yolo!"

Jos yllä oleva lause ei auennut, tämä juttu on sinulle.

Kysyimme lukijoiltamme, mitä nuorten käyttämää sanaa tai termiä he eivät ymmärrä. Hämmentäviä termejä oli useita, ja niiden pohjalta kokosimme termisanakirjan!

"N00b” on viimeisin outous.
– Miia

Termi "n00b" tulee sanasta "newbie", siis aloittelija. Samaa merkitsee myös "nyyppä". Jos henkilö ei esimerkiksi osaa pelata tietokonepeliä muita pelaajia tyydyttävällä tasolla, hän on n00b.

Aikaisemmin en tiennyt mitä tarkoitti lanit. Poikani aina sanoi, että menen kaverille, siellä on lanit. Mutta nyt tiedän että se tulee Lan party -sanoista, ja tarkoittaa, että pelaavat keskenään tietokonepelejä. Tai sinne päin.
– Maria

Laneilla kaveriporukan tai suuremman ryhmän tietokoneet on kytketty toisiinsa lähiverkossa.

Lanien virallinen nimi on Wikipedian mukaan lähiverkkotapahtuma. Se, onko kukaan koskaan kuullut tätä sanaa käytettävän, on aivan toinen juttu.

"Emoji". Piti kysyä tytöltä, että mikä se on. Minä kun olen tottunut puhumaan aina hymiöistä.
– Elina

Pikkuveli käyttää sanaa "jonne", en ymmärrä.
– Sartsu

Jonne, myös ES-Jonne, viittaa energiajuomia nauttivaan esiteini-ikäiseen. Energiajuoman merkki on ES, ja jonnen jutut yleisesti noloina pidettyjä. "Jonnet ei tajuu" merkitsee, että henkilö on liian nuori tai tyhmä ymmärtämään asiaa.

Tällä erää mietin sanaa ”nevari”...?
– Pirjo

Nevari on lyhenne sanoista never heard. Kyseessä henkilö, josta kukaan ei ole koskaan kuullut. Muistetaan esimerkiksi BB-Nikon legendaarisesta sutkauksesta "mä oon nevahöörd susta".

”Swag” on yhä epäselvä.
– Lotta-Maija

Swag merkitsee itsevarmuutta ja sitä, että henkilö on cool – siis siisti. Swagin voi tunkea lähestulkoon mihin tahansa lauseeseen, esimerkiksi "siisti paita, swag" tai "en muista eilisest mitään, swag".

Sanan käyttöä on myös kritisoitu, ja sen on sanottu tarkoittavan "Secretly We Are Gay", suom. salaa olemme homoseksuaaleja, tai "Something We All Get tired of hearing", suom. jotakin, mitä emme jaksa enää kuunnella.

 ”Plehat” oli kauan aikaa epäselvät, mutta sitten selvisi, että ne ovat aurinkolasit!
– Sirpa

Swägä on jäänyt hiukan hämäräksi.
– Sanna

Swägä on muunnos sanasta swag. Swägä voi myös olla "niin mehu". Tämä viittaa Tippa-T:n kappaleeseen, jossa lauletaan:

”Minkä mä sil voin et mu swägä o nii mehu?
Minkä mä sil voin et nä mimmit mua kehuu?
Minkä mä sil voin et mu swägä o nii mehu?”

Sitä, miksi swägä on juuri mehu, voi vain arvailla.

YOLO, teinit käyttävät sitä usein. 
– Olga

Yolo merkitsee "you only live once", elät vain kerran. Termiä voi käyttää esimerkiksi lauseessa "vedin hirveet kännit eilen, koska yolo" tai "sain sakot, yolo".

Lonely Island -huumoribändi teki YOLO-termistä kappaleen, jossa vain kerran elämisen merkitys vedetään överiksi: älä poistu kotoa, auringonvalo on vaarallista, huonekalukin voi tappaa, suojele itseäsi – yolo.

Useiden kommenttien lopussa esiintyvä ”LOL” oli minulle pitkään arvoitus. Eihän aikuinen ihminen voi alentua kysymään asiaa. Luin kuitenkin vahingossa jonkin viestin, jossa lyhennyksen sijaan oli käytetty koko fraasia.
– Tanja

Lol merkitsee laughing out loud, siis "nauran ääneen". Voidaan käyttää myös termiä "lollero".

Käytetään joko ilmaisemaan, että joku asia oli hauskaa, tai että se ei ollut lainkaan hauskaa (esimerkiksi "lol, nolo").

KVG ei ainakaan kyllä sano yhtään mitään.
– Milla

"KVG" tulee sanoista ”kato v*ttu Googlesta”. Tarkoituksena on kehottaa googlaamaan kysytty asia sen sijaan, että sitä tivaisi toiselta. Käytetään myös epäystävällisesti: KVG, idiootti.

En ymmärrä paljon mitään näistä, olenhan "jo" 34. EVVK, "Ei Vois Vähempää Kiinnostaa", taitaa olla ainoita, jonka ymmärrän. Myös KVG, "Kato V***u Googlesta" menee minulla jakeluun.
– Jarno

Kilarit.

– Kirsti

Kilarit merkitsee raivostumista. Termiä käytetään muodossa vetää kilarit. Saman asian ajaa "skitsoaminen".

Leksata. Mitä sinä leksaat?
– Sanna

Oletamme, että kyseessä on sana "fleksata" tai "flexata". Cheek on tehnyt sanasta kappaleen, jossa lauletaan:

"Yhä tääl kyhätää, mitä tykätään
Mä flexaan, flexaan, flexaan
Pysähdy, hei me jo ollaan täällä
Aika pitkä matka hiekkalaatikolta tähän iltaan raivattiin
Putsaan fuckboyt pois mun olkapäältä
ja mä flexaan, flexaan, flexaan"

Ylelle mies kommentoi, että fleksaaminen on "pullistelua, mutta myös takki auki -mielentilaa ja hyvää meininkiä". Fleksaaminen on myös dieetti, jolla tarkoitetaan osa-aikaista kasvissyöntiä.

Some-ikoneja

Bae, olen nähnyt erilaisissa kuvissa sosiaalisessa mediassa, ja pikkusisko käyttää kyseistä sanaa, mutta sanan merkitys on jäänyt epäselväksi.
– Joanna

Bae merkitsee rakasta, siis poika- tai tyttöystävää. Termiä käytetään usein meemikuvissa. Huomionarvoista lienee myös, että tanskan sana bæ merkitsee ulostetta.

Mitä tarkoittaa styranki?
– Toni                                                                  

Styranki on Apulanta-yhtyeen kappale. Sana itsessään merkitsee yksinvaltiasta.

"Ymmärrän melkein kaiken, kun itsellä on teini talossa, ja kun en tajua, niin kyllä minulle huudon kanssa selitetään! Viimeisin sana taisi olla "kape" ja se tarkoittaa kuulemma kaupunkia."
– Katja

Ernu, lobs, xoxo... Say what? Näihin törmää sosiaalisessa mediassa.
– Tuuli

Ernu merkitsee erilaista nuorta; siis henkilöä, joka erottuu massasta. Samantapainen sana on "emo", joka tavallisesti tarkoittaa tummasävyiseen vaatetukseen pukeutuvaa, melankolista teiniä, joka kuuntelee niin sanottuja "emobändejä", kuten Bring Me the Horizonia tai My Chemical Romancea.

Xoxo on yleinen viestin pääte, jossa x-merkit ovat suukkoja ja o-merkit halauksia.

Ihmettelin, mikä on snapchat.
– Laura

Snapchat on pikaviestipalvelu, jossa lähetettyjä viestejä kutsutaan snäpeiksi. Viestit eivät tallennu vastaanottajan puhelimeen, vaan ne näkyvät muille vähimmillään muutamia sekunteja. Snäppi voi olla video tai kuva, johon on lisätty tekstiä tai leimoja. 

Some-ikoneja (1)

Näitäkin saatat tarvita!

Ash: tulee sanoista "aina saa hävetä". 

Bro: englanninkielen sanasta "veli". Merkitsee kaveria tai miestä yleisesti. Tuttu myös lauseesta "bros before hos", suom. (mies)kaverit ennen naisia.

Ebin: epic win, suom. eeppinen voitto. Merkitsee ylivoimaista voittoa. Jokin voi olla myös pelkästään "eeppistä".

Hashtag: tunnettu myös termillä "häsä". Tutummin #, eli risuaita-merkki. Käytetään kuvienjakopalvelu Instagramissa ja mikroblogi Twitterissä merkitsemään tiettyjä sanoja. Hashtag muuttaa sanan linkiksi. Esimerkiksi hashtagilla #kukka voi selata kaikkien muiden kuvia tai tviittejä, joissa on sama hashtag #kukka.

H8r: lausutaan "hater", vihaaja. "Haters gonna hate", suomeksi vihaajat vihaa, merkitsee, että toimintaa on suotavaa jatkaa, vaikka jotkut eivät siitä pitäisikään.

Idlata: englannin kielen sanasta idle. Merkitsee joutilaana oloa ja sitä, ettei henkilö ole paikalla esimerkiksi nettikeskustelussa: "Jarkko idlaa" tai "idlasin eilen himassa".

Lagata: hidastella, jumittaa. Pelimaailmassa lag tarkoittaa tilannetta, jossa pelaajan antaman komennon ja komennon toteutumisen välillä on huomattava viive. Voidaan esimerkiksi käyttää lauseessa "kone lagaa, hermot menee".

Meemi: netissä pyörivä kuva, jossa on tekstiä. Viimeaikaisia hittimeemejä ovat esimerkiksi kuha-kuvat.

 

kuha
Kuha-meemi

Rage, ragettaa: tulee englanninkielen raivo-sanasta. Merkitsee raivostumista.

Random: käännös englanninkielen satunnaista tarkoittavasta sanasta. Voidaan esimerkiksi käyttää lauseessa "joku randomi tuli jutteleen".

Servata: tulee sanoista to serve. Jos saat toisen väittelyssä hiljaiseksi kommentillasi, olet servannut hänet.

Stalkata: varjostaa, tutkia salaa. Termiä voi käyttää lauseessa "no stalkkaa sitä Facessa (=Facebookissa)".

Wallah: myös "wallahi", "vallah". Merkitsee "vannon". Voidaan esimerkiksi käyttää lauseessa  "wallah, en valehtele".

Some-ikoneja (4)

Hyödyllisiä nettilyhenteitä

ASAP: As Soon As Possible, niin nopeasti kuin mahdollista. Termiä voi käyttää esimerkiksi lauseessa "tule tänne ASAP".

AFAIK: As Far As I Know. Termiä voi käyttää esimerkiksi lauseessa "Saara on sinkku AFAIK".

BTW: By The Way, siis "muuten" tai "tuli tässä mieleen". Termiä voi käyttää kesken keskustelun esimerkiksi lauseessa "BTW, mitä teet illalla?"

Get A Life: Hanki elämä. Käytetään yleensä loukkauksena, esimerkiksi lauseessa "mitä sä mun asioihin puutut, get a life".

FYI: For Your Information, tiedoksenne. Termiä voi käyttää lauseessa "FYI, en tule huomenna".

JK: Just Kidding, siis “vitsi, vitsi”. Termiä voi käyttää lauseessa "vähän noloo, no ei, jk".

IMHO: In My Honest Opinion, rehellinen mielipiteeni.

IRL: In Real Life, tosimaailmassa. Viittaa asioihin, jotka eivät ole netissä.

ROTFL: Rolling On The Floor Laughing, suom. kierii lattialla nauraen. käytetään termin "LOL" tapaan. Käytössä myös pidempi versio ROTFLMAO, siis Rolling On The Floor Laughing My Ass Off.

RTFM: Read The Fucking Manual. Termiä käytetään kehotuksenomaisesti esimerkiksi vastauksena tyhmiin kysymyksiin: "mitä sä multa kysyt, RTFM".

TL;DR: Too Long, Didn't Read. Pitkä nettiteksti tiivistetään pariin lauseeseen ja eteen laitetaan tl;dr. Näin ne, jotka eivät jaksa lukea koko sepustusta, saavat tekstin pääasian tietoonsa helposti. 

TL;DR: tämä oli termisanakirja.

Some-ikoneja (3)

Lue myös:

    Uusimmat