Mitä saavutettavaa Robert Heleniuksella vielä on? Amin Asikainen muistuttaa tärkeästä päätöksestä: "Vaikea sanoa ei"

Anthony Joshua tyrmäsi tylysti Robert Heleniuksen 0:33
Robert Helenius koki seitsemännen erän tyrmäystappion Anthony Joshualle lauantai-illan ottelussa Lontoossa.

Robert Helenius vihjaisi Anthony Joshuaa vastaan kokemansa tyrmäyksen jälkeen, ettei ole vielä valmis hautaamaan nyrkkeilyuraansa. Amin Asikainen ymmärtää halun jatkaa, mutta muistuttaa myös uran oikean lopettamisajankohdan löytämisestä.

Heleniukselle tyrmäystappio oli jo toinen vajaan vuoden sisään. Se tietää hänelle Suomen ammattinyrkkeilyliiton sääntöjen mukaan 60 päivän ottelukieltoa.

Toinen asia on se, mihin Heleniuksen rahkeet riittävät, kun takana ovat tappiot sekä Joshualle että Deontay Wilderille.

– Nythän taso on mitattu näissä matseissa. Varmaan joutuu ottamaan vähän leveliä alemmas, entinen ammattilaisnyrkkeilijä Amin Asikainen arvioi.

– En tiedä, onko se joku EM-taso tai meneekö hän näiden nuorten nousevien kykyjen koetinkiveksi. Vaikea sanoa, mitä hän lähtee hakemaan vai lähteekö hakemaan mitään.

Helenius sanoi tuoreeltaan Ylen haastattelussa, ettei ole nostamassa hanskoja naulaan. Uran jatkoakaan hän ei varmaksi vielä sanonut.

– En tiedä, malttaako hän lopettaa, kun koko ajan tarjotaan hyviä tilipusseja. Vaikea on sanoa ei, jos tulee tuollaisia ottelutarjouksia ja palkkioita, Asikainen tietää.

– Jokainen haluaa palkinnon pitkälle uralleen, mutta itse pitää miettiä, haluaako viettää perheen kanssa enemmän aikaa kuin treenileireillä. Itse ainakin tiedän kokemuksesta, että perhearki ja tuollainen kova treenaaminen on vaikea yhdistää. Nyrkkeily pyörii koko ajan mielessä.

– Nyrkkeilijän arki on kovaa. Haluaako Robbe vielä 39-vuotiaana jatkaa vai haluaako hän viettää perheen parissa aikaa? Se on hänen päätöksensä. Tämä antoi kyllä sillä tavalla lupauksia, ettei se aika ihan vielä ole, Asikainen sanoo.

Kehään noustaan oman hengen uhalla

Asikainen teki itse nopean päätöksen uransa lopettamisesta koettuaan maaliskuussa 2011 EM-ottelussa tappion teknisellä tyrmäyksellä.

– Tein päätöksen kahdessa päivässä viimeisen otteluni jälkeen, kun huomasin, ettei terävimmälle huipulle ole enää asiaa.

– Aikansa kutakin. Pitää vain sanoa itselleen stop eikä tehdä mitään ylimääräisiä comebackejä. Silloin, kun lopettaa, niin lopettaa kunnolla. Ja sitten, kun treenaa, niin treenaa kunnolla, Asikainen linjaa.

Nyrkkeilyssä lopettamisajankohdan valitseminen on vielä muita lajeja tärkeämpää. Jokainen uusi isku voi aiheuttaa peruuttamattoman vamman, joka haittaa loppuelämää merkittävästi.

– Se on vähän erilaista jossain pallopeleissä, joissa voit lähteä suoraan iltapäiväkahveilta peliin ja tulla illalla perheen luo onnellisena takaisin, Asikainen vertaa.

– Nyrkkeilyssä ollaan jopa oman hengen uhalla. Siellä pitää olla aina kunnossa. Se ei ole sellaista, että pelin voi hävitä ja seuraavana päivänä on uusi edessä.

Tarjolla olevat tienestit ja uran jälkeiset näkymät ratkaisevat monen kohdalla liiankin paljon. Silti liian varhaisessa vaiheessa tehty lopettamispäätös voi kummitella mielessä myöhemmin.

– Tietenkin aina hiljaisina hetkinä yksin kotona voi miettiä, että voi vitsi, olisihan ne viimeiset rahat voinut käydä hakemassa sieltä. Olisi hoidettu vuoden tilipussin yhdellä ottelulla, ja olisi voinut tehdä sitä, mistä tykkää. 

– Sitten mietin, että onneksi lopetin kertaheitolla, koska muuten olisi jäänyt liian pitkäksi aikaa roikkumaan. En tiedä, olisinko lähtenyt valmennushommiinkaan sellaisella innolla, jos ura olisi ollut liian pitkä, Asikainen pohtii.

Lue myös:

    Uusimmat