Mitä saadaan, jos yhdistetään Toyota Yaris ja RAV4? Ainakin tämä nelivetoinen uutuusmaasturi – tulossa myös Suomeen

Toyota esitteli uuden katumaasturimallin 0:47
Toyota esitteli uuden katumaasturimallin.

Toyota on esitellyt kompaktiin B-segmenttiin sujahtavan uuden katumaasturimallinsa. Auto oli määrä nähdä jo Geneven autonäyttelyssä, mutta kuten moni muukin valmistaja, myös Toyota joutui miettimään uutuudelleen vaihtoehtoisen julkistustavan tapahtuman peruuntumisen myötä.

Toyotan uudessa SUV-mallissa yhdistyvät Yariksen kompakti koko sekä RAV4:n muotokieli. Auto kantaa nimeä Yaris Cross Hybrid.

Kyseessä on Toyotan mukaan segmenttinsä ainoa hybridimalli, joka vetää kaikista kulmista. Sähköisesti toteutettu neliveto on perinteistä mekaanista AWD-järjestelmää kevyempi, mikä auttaa pitämään painon ja sitä myöten päästöt paremmin kurissa. Etuvetoisten mallien päästöt ovat alle 120 g/km ja nelivetoisten alle 135 g/km. Lukemat tarkentuvat ja vahvistuvat lopullisessa tyyppihyväksynnässä.

116 hevosvoimaa

Toyotan muiden hybridimallien tapaan Yaris Crossiakaan ei voi ladata pistokkeesta, vaan auto ottaa energiaa talteen esimerkiksi jarrutuksen ja hidastamisen aikana. Kaupunkinopeuksissa sillä voi ajaa lyhyitä matkoja pelkällä sähköllä.

Uuden sukupolven Yaris sekä nyt esitelty Yaris Cross ovat Toyotan ensimmäiset mallit, joissa käytetään uuteen 1,5-litraiseen bensakoneeseen perustuvaa hybriditekniikkaa. 

Kolmisylinterinen pata on kehitetty isommista 2,0- ja 2,5-litraisista, joita on nähty jo muun muassa Corollassa ja Camryssa. Uuden hybridijärjestelmän suurin teho on 116 hevosvoimaa.

Isot odotukset

Toyotan mukaan Yaris Cross on suunniteltu erityisesti kompakteja katumaastureita arvostaville eurooppalaisille. Japanilaisvalmistaja on ladannut uutukaiseen valtavasti odotuksia, sillä se kertoo autoa valmistettavan Ranskan Onnaingissa yli 150 000 kappaleen vuositahdilla.

Valmistajan tähtäimessä on kahdeksan prosentin markkinaosuus kaikista Euroopassa myytävistä B-segmentin katumaastureista.

Yaris Cross saapuu myyntiin kesällä 2021 haastaen tuolloin muun muassa Hyundai Konan, Kia Stonicin ja Ford EcoSportin.

Lähde: Toyota

Lue myös:

    Uusimmat