Mainos

Mitä presidentin puheesta jäi käteen? MTV kokosi 10 kiinnostavinta poimintaa Trumpin puheesta

4:57

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin ensimmäisessä kongressille suunnatussa Kansakunnan tila -puheessa Yhdysvaltain 45. presidentti käsitteli muun muassa maahanmuuttoa. MTV Uutiset kokosi puheesta 10 kiinnostavaa poimintaa. 

Trumpin puhetta voidaan yleisesti pitää ennakoitua pehmeämpänä. Trumpin tavaramerkiksi ovat muodostuneet värikkäät ja kärkkäät sanakäänteet niin puheissa kuin viestipalvelu Twitterissä. 

Helsingin yliopiston Pohjois-Amerikan tutkimuksen dosentti Rani-Henrik Andersson ei kuitenkaan usko Trumpin mahdollisuuksiin yhdistää amerikkalaisia. 

6:20

MTV Uutiset listasi Trumpin puheen  10 kiinnostavinta yksityiskohtaa 

1. Mitä jätettiin mainitsematta?

Yhtä arvokasta kuin se, mitä Trump mainitsi odotetussa puhessaan, on myös se, mitä Yhdysvaltain 45. presidentti jätti mainitsematta. Trump ei ottanut puheessaan kantaa käynnissä olevaan Venäjä-tutkintaan.

Vain vajaa viikko sitten yhdysvaltalaisjulkaisu The New York Times uutisoi, että Trump halusi erottaa Venäjä-tutkintaa johtavan erikoissyyttäjän Robert Muellerin viime kesäkuussa. 

2. Omien saavutusten alleviivaus

Sen sijaan, että Trump olisi tehnyt uusia avauksia, hän pitkälti saavutuksiaan presidenttinä. Puheessa mainittuihin saavutuksiin lukeutuivat muun muassa 2,4 miljoonan työpaikan luominen, joista arviolta 200 000 on teollisuusalan työpaikkoja. 

Trump kuvaili syntyneiden työpaikkojen määrää "valtavaksi". 

3. Sovitteleva tyyli

– Viimeisen vuoden aikana olemme nähneet sen, mitä olemme aina tienneet: ketkään muut eivät ole yhtä uhreita tai päättäväisiä kun amerikkalaiset, Trump kehui. 

4. Jakolinjojen paikkailuyritykset

– Järkyttävän Las Vegasin ampumistapauksen jälkeen olemme yhdistäneet voimamme, emme vain republikaaneina tai demokraatteina, vaan kansamme edustajina. Mutta tämä ei ole tarpeeksi, ainoastaan tragedian kohdatessa. Tänään kannustan meitä kaikkia laittamaan erimielisyytemme sivuun ja etsimään yhteistä maaperää.

Helsingin yliopiston Pohjois-Amerikan tutkimuksen dosentti Rani-Henrik Andersson arvioi, että jakolinjat ovat syventyneet Trumpin presidenttikauden aikana. Myös sovitteleva tyyli sopii jakolinjojen paikkailuun. 

– Trump ei lainkaan paranna tilannetta omalla käyttäytymisellään, Andersson sanoo. 

5. Guantanamo Bayn kysymys

Trumpin mukaan Yhdysvaltain laivastotukikohdassa Kuubassa sijaitseva Guantanamo Bayn vankileiri pysyy auki. Trump kertoi allekirjoittaneensa määräyksen Guantanamo Bayn vankilan pitämisestä auki.

2:08

Trumpin mukaan Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattisia ohjeistetaan määräyksessä arvioimaan uudelleen maan sotilaspidätyskeskusten käytäntöjä ja pitämään Guantanamon avoinna.

6. Maahanmuuttosuunnitelma

Trumpin mukaan Yhdysvallat aloittaa nelikohtaisen, kansallista turvallisuutta parantavan maahanmuutto-ohjelman. Ohjelman piiriin kuuluvat muun muassa niin sanottujen unelmoijien kysymys sekä Greencard-arvonta. 

7. Unelmoijien kohtalo

Maahanmuuttosuunnitelma avaa Trumpin mukaan kansalaisuuden arviolta 1,8 miljoonalle maahan lapsena tuodulle ihmisille, eli niin sanotuille unelmoijille. 

– Tämä on miltei kolme kertaa enemmän kuin viime hallinon aikana.

Kysymykset liittyen maahanmuuttoon ja laittomasti maahantuotujen lasten kohtaloon ovat yksi kipeimmistä kiistakysymyksistä Yhdysvaltain demokraattien ja republikaanien välillä.

8. Greencard

Kysymys työskentelylupaa eli greencardia koskien kuuluu Trumpin tänään esittelemään nelikohtaiseen maahanmuuttosuunnitelmaan. Trumpin mukaan maahanmuuton tulisi "satunnaisen arvonnan sijaan" perustua maahanmuuttajien kykyihin.

Yhdysvaltalaisjulkaisujen mukaan Greencard-arvonnan kautta Yhdysvaltoihin on arvottu noin 50 000 oleskelulupaa. 

9. Ydinaseet osana Yhdysvaltain puolustusta

– Osana puolustustamme meidän täytyy modernisoida ja uudelleen rakentaa ydinaseitamme. Toivottavasti meidän ei tarvitse koskaan turvautua niihin. Asearsenaalin täytyy olla niin voimas, että se estää minkään muun valtion tai toimijan agressiivisen hyökkäyksen, Trump muotoili. 

Korean niemimaan kiristynyt tilanne on kiristänyt entisestään Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean ennestäänkin kireitä suhteita. Yhdysvallat on varoittanut maata massiivisesta sotilaallisesta iskusta, jos se jatkaa uhitteluaan.

10. Yhdysvallat ensin

Totuttuun tyyliinsä Trump toisti "Yhdysvallat ensin" -mantraansa. Tällä kertaa Trump otti kantaa talouskysymyksiin. Trumpin mukaan Yhdysvaltain "taloudellisen antautumisen aika" on ohi. 

Viimeksi Sveitsin Davosissa järjestetyssä Maailman talousfoorumissa Trump kertoi, että Yhdysvallat ei enää katso sivuun, kun kauppaa käydään epäreilusti.

Trump sanoi tämänpäiväisessä puheessaan maansa korjaavan huonoja kauppasopimuksia ja neuvottelevan uusia. Kauppasopimukset neuvotellaan Trumpin mukaan jatkossa reiluiksi. 

Lähteet: AP, BBC, CNN, The New York Times

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.