Mainos

Mitä presidentin ja ay-pomojen "aamukahvilla" tapahtui? Nämä väitteet saivat presidentti Niinistöltä tylyn reaktion – Lue otteet paljastuskirjasta

6:50

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on puuttunut kovasanaisesti tuoreen paljastuskirjan väitteisiin.

Kirjan kirjoittajat vierailivat Huomenta Suomessa maanantaina. Katso video!

Yksi Matti Mörttisen ja Lauri Nurmen paljastuskirjan luvuista on otsikoltaan "Kiky-sovun salattu takuumies".

Kirjan väite, jonka mukaan Niinistö kutsui vuonna 2015 työmarkkinavaikuttajia Mäntyniemeen sen jälkeen, kun neuvottelut kilpailukykysopimuksesta olivat katkenneet, on herättänyt kohua.

Väitteet ovat herättäneet keskustelua siitä, puuttuiko presidentti sisäpolitiikkaan perustuslain vastaisesti.

Painostiko presidentti ay-johtajia?

Kirja kertoo yksityiskohtaisesti tapaamisesta kireässä ilmapiirissä.

"Tasavallan presidentti Niinistö tuli sisäpoliittisessa hädässä pääministerin avuksi ja kutsui EK:n ja SAK:n ylimmän johdon luokseen Mäntyniemeen."

Kirjassa siteerataan tuolloista SAK:n puheenjohtaja Lauri Lylyä.

"'Presidentti vetosi kikyn neuvotteluiden puolesta, että tehkää nyt vaan näitä ratkaisuja ja että Suomi tarvitsee niitä. Maan korkeimmalta taholta tuli siis vetoomus', Lyly kuvailee."

Myös EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämiestä on haastateltu.

"'Se oli vähän tahmea vaihe. Presidentti kutsuu keskustelemaan, missä mennään. Siinä kaikki. Varmaan kukaan ei kokenut – oletan näin – patistamista tai painostamista', Häkämies sanoo keväällä 2018."

Kirjan mukaan presidentti oli aktiivinen "aamukahvilla" laittaessaan "salaisessa neuvottelutapaamisessa" arvovaltansa peliin.

Lisäksi hänen päällimmäinen huolensa oli kirjoituksen mukaan riitaisa tunnelma, ei niinkään itse kilpailukykysopimus.

"Niinistö otti hirveän riskin"

Niinistö vetosi kirjan mukaan tapaamisessa molempiin osapuoliin, jotta he solmisivat Sipilän vaatiman kiky-sopimuksen.

"Aamukokouksesta ei hiiskuttu valtiovarainministeri Stubbille eikä oppositiojohtaja Rinteelle. --- 'Tämä oli yksi episodi kikyssä. Emme elämöineet tapaamisella', Lyly myöntää."

Kirjan mukaan pääministeri Sipilä jopa järjesti hieman ennen tapaamista "valetiedotustilaisuuden", jonka mukaan edellytyksiä neuvotteluiden jatkumiselle ei ollut – näin keskusteluille taattiin työrauha.

"Ylittikö presidentti valtaoikeutensa kutsuessaan EK:n ja SAK:n johtajat neuvonpitoon Mäntyniemeen? Vastausta voi hakea pohtimalla, mitä olisi tapahtunut, jos tieto kokouksesta olisi vuotanut julkisuuteen joulukuussa 2015.

Seurauksena olisi ollut poliittinen myrsky, koska tasavallan presidentti oli puuttunut salaisesti sen hetken sisäpolitiikan tärkeimpään ja kiistanalaisimpaan asiaan kertomatta siitä omaa taustapuoluettaan edustavalle valtiovarainministerille.

'Niinistö otti hirveän riskin. Itse en ottaisi näin suuria riskejä valtaoikeuksien ylittämiseen liittyvissä kysymyksissä', toteaa suomalaisen politiikan avainvaikuttaja."

Kirja: 2000-luvun Kekkonen?

Ainakin osa paikalla olleista ay-johtajista arvioi kirjassa, että presidentti käytti valtaa kiky-kutsullaan – jopa "ajoi ohituskaistalla hallitukseen nähden".

Myös kirjan kirjoittajat pohdiskelevat samoilla linjoilla.

"Niinistön halukkuus patistaa arvovallallaan työmarkkinajohtajia kiky-sopimukseen maan edun nimissä pakottaa vahvasti pohtimaan, oliko hän muuttumassa 2000-luvun Kekkoseksi."
Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja