Mitä mökillä pitikään muistaa? Älä unohda ainakaan osoitettasi

Mökkikausi on kuumimmillaan ja viikonlopuksi moni karkaa omalle tai vuokratulle kesäasunnolleen. Jotta mökkeilystä voi nauttia huolettomasti on hyvä pitää mielessä mökin turvallisuuteen ja huoltoon liittyvät asiat. Vinkit antaa tämän vuoden mökkiläiseksi valittu Jouko Taskinen.

Kouvolan vapaa-ajan asukkaiden puheenjohtaja Jouko Taskinen asuu mökeillään toukokuusta aina syyskuun puoliväliin saakka. Hän korostaa mökin virallisen osoitteen painamista mieleen. Taskinen muistuttaa, että kesämökkien puolesta miljoonasta omistajasta suurin osa on jo yli 60-vuotiaita, jolloin riskit sairauskohtauksiin kasvavat.

Muista mökin osoite

Vaikka ohje tuntuu simppeliltä, moni mökkeilijä ei ole selvillä kesäasuntonsa oikeasta osoitteesta. Selvitä mökin tarkka sijainti, sillä se nopeuttaa avun saamista perille. Oman kesäasunnon numero kannattaa sijoittaa sekä mökin seinälle että tien varteen. Hätäkeskuslaitoksen karttakoordinaattipalvelu auttaa kesäasunnon tarkan sijainnin määrittelemisessä.

Palo- ja häkävaroitin

Mökeilläkin varoitin on pakollinen varuste, jonka toiminnan voi tarkastaa testinapista painamalla. Varmista varoittimen toimivuus pitkin kesää, ainakin kerran kuussa. Häkävaroitin on hyvä hankinta tulisijan lähelle.

Käsisammutin ja sammutuspeite

Mökit sijaitsevat yleensä kaukana paloasemista. Opettele koko mökkiseurueen kanssa käsisammuttimen ja sammutuspeitteen käyttöä, sillä ensisammutuksella vahingot voivat jäädä huomattavasti pienemmiksi.

Päivitä mökin lääkekaappi

Varmista, että kaapista löytyy ainakin kyypakkaus, särkylääkettä, desinfiointiainetta, laastareita ja sideharsoa.

Tarkista johdot ja kaasupullot

Mökin kutsumattomien vieraiden vuoksi kannattaa tarkastaa, onko esimerkiksi sähköjohdoissa hiirenpuremia. Myös nestekaasulla toimivien laitteiden ja kumiletkujen kunto sekä nestekaasuvaroittimen toimivuus on hyvä varmistaa.

Tyhjennä tuhkat

Tyhjennä tulisijojen tuhkat säännöllisesti. Taskinen kehottaa tyhjentämään tuhkat kannelliseen metalliastiaan mökille tultaessa. Jos mökiltä lähdettäessä tuhka jää kytemään ja leviää ympäristöön, sillä on vaaralliset seuraukset. Muun muassa aikakauslehdet kytevät pitkään. Katso myös, että hormit ja tulisijat on nuohottu. Niiden kunnossa pitäminen vaatii nuohoamista kolmen vuoden välein.

Vakuutukset ja varoittimet

Pidä huolta, että mökin vakuutus ja turvavarustus on ajan tasalla. Erilaisia hälyttymiä tai pihavalojen liiketunnistimia voi käyttää varkauksien estämiseen. Mökkinaapureiden yhteistyöllä on myös iso merkitys, jos mökki jää osaksi kesää tyhjilleen.

Varusta uimapaikka pelastusvälineillä

Säilytä laiturin läheisyydessä pelastusrengasta tai tyhjää kanisteria köyden päässä. Jos mökillä on vene, pidä se kunnossa ja lähtövalmiina mahdollisen onnettomuuden varalle.

Kuva: Sergej Razvodovskij / Colourbox

MTV3 / Mari Mäkinen

Lue myös:

    Uusimmat